ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Pod wpływem Chińskiej i Japońskiej tradycji herbacianej wykształciła się kultura herbaty na Tajwanie oraz w Korei. Widać tutaj wpływy: na Tajwanie bardziej chińskie, w Korei japońskie. Tajwan słynie z herbat oolong, które tak bardzo upodobali sobie Chińczycy i których używali do swojej ceremonii herbacianej. Również Tajwańska ceremonia bardzo przypomina chińskie Gong Fu Cha. Gdy w tak zwanych Chinach kontynentalnych rozszalała się rewolucja kulturowa, wiele przejawów dawnych tradycji i sztuki zostało zniszczonych. Tajwan był miejscem gdzie rewolucja nie dotarła i to tutaj mistrzowie herbaciani poczuli się w obowiązku ratować pamięć chińskiej ceremonii zachowując ją, praktykując i rozwijając tak, że z czasem zaistniały pewne różnice i tym samym wyodrębniła się ceremonia tajwańska.

Korea

Jeśli zaś chodzi o Koreę to znajdziemy tutaj mieszankę zarówno chińskiej kultury herbacianej objawiającej się produkcją herbaty z chińskich krzewów i używania do ceremonii zestawu nieco podobnego do chińskiego, pojawia się tutaj jednak czajniczek typowy dla ceramiki w Japonii, herbata co prawda jest liściasta, a nie mielona na proszek jak w Japonii, lecz sama ceremonia ma sporo z Cha Do.

Popularna w Azji jest także herbata ciągnięta, czyli przelewana z wysoka lub w trakcie różnych akrobacji i tanecznych piruetów. Mocna czarna herbata z dodatkiem skondensowanego mleka i lodu oraz różnych regionalnych dodatków popularna jest z Malezji i w Tajlandii. Tutaj kuglarskie sztuczki z herbatą miały zachęcić klientów do podejścia do straganu i zakupu, dziś jest to wabik na turystów z zachodu.

Tajlandia

Z Tajlandii pochodzi także zyskujące ostatnio popularność buble tea. Czyli w oryginale herbata czarna z mlekiem i ugotowanymi kulkami tapioki, a dziś w wielu wersjach już herbata w praktycznie każdym kolorze i z wszelkimi dodatkami smakowymi.

Tapioka kulki do bubble tea 150g
Tapioka kulki do bubble tea 150g

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Zielona herbata wydłuża życie (1-MNA)

Co pewien czas nauka odkrywa nowe składniki herbaty i jej nowe właściwości prozdrowotne. Poszukiwanie eliksiru[...]

Herbata biała Bai Mu Dan (Pai Mu Tan), poradnik

Herbaty białe cieszą się w ostatnich latach wielkim zainteresowaniem. Z jednej strony to dobrze, a[...]

Zielona herbata w ciąży

Z określeniem co można spożywać, a czego nie w czasie ciąży jest zwykle nieco kłopotu,[...]

Jaką kawę najlepiej pić? Lepsza mleczna i z cukrem czy czarna?

Pojawienie się mleka i cukru w kawie miało za zadanie zagłuszyć nieprzyjemny smak goryczy i[...]

Palona yerba mate. Jak zrobić prażoną yerba mate w domu?

Tostada to mate której listki poddano paleniu. W zależności od stopnia spieczenia liście mają kolor[...]

Jaka herbata na jaką porę dnia?

Wiele osób lubi zaczynać dzień od herbaty lub kawy. Warto podkreślić, że oba te napoje[...]

Parametry parzenia herbat – jak prawidłowo parzyć herbatę liściastą

Na co zwrócić uwagę parząc różne rodzaje herbaty? Jak prawidłowo parzyć herbatę liściastą? Jak zapewne[...]

Temperatura parzenia herbaty a właściwości. Czy zimna herbata traci właściwości?

Badanie przeprowadzone przez naukowców z Università Politecnica delle Marche we Włoszech pokazało, że bez względu[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.