ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Sahlep nie jest herbatą, jest to napar ze sproszkowanej bulwy storczyka. Ceniony przysmak w Turcji. W Europie jest znany od XVII/XVIII wieku, gdzie był sprowadzany do Anglii, Francji. Był pity, ale też używany jako przyprawa, używany do ciasta. Można używać Sahlepu jako mąki lub jako dodatek do mąki. Sahlep to bardzo zdrowy, rozgrzewający napój. Może nie do końca napój, bo ma konsystencję jak budyń – można go jeść łyżeczką.

Działanie zdrowotne naparu Sahlep

Sahlep ma działania lecznicze, jest zalecany na suchoty, na bóle i podrażnienie gardła, również na problemy z trawieniem. Co ciekawe, Kluk w swoim „Zielniku” (autor polski), zaleca picie Sahlepu również dla tym, którzy są oziębli w sprawach małżeńskich.

Bulwa storczyka ma dość charakterystyczny kształt, skąd wzięła się jego nazwa – bulwy przypominają lisie jądra. Niestety Sahlepu nie możemy napić się tak jak należy, bo bulwa powinna być zalana wodą, podgrzana i zagotowana – ma wtedy konsystencję jak siemię lniane.

Sahlep oryginalny turecki przysmak bulwa storczyka
Sahlep oryginalny turecki przysmak bulwa storczyka

Bulwy storczyka dostępne tylko w Turcji

Sahlep nie może być eksportowany z Turcji, bo na zrobienie kilograma Sahlepu potrzebujemy 1000 bulw storczyka, stąd prawdziwy Sahlep jest zarezerwowany tylko na rynek Turecki. Eksport jest dozwolony tylko Sahlepu Instant, który można dostać też w Polsce. Taki Sahlep Instant zawiera samej bulwy niewiele, jest tutaj wiele dodatków, mleko w proszku i przyprawy. Zaletą jest to, że dużo łatwiej się to przygotowuje.

Przygotowanie tureckiego naparu Sahlep

Sahlepu używamy 2 łyżeczki na filiżankę (120 ml) i zalewamy wodą. Sahlep Instant jest już przyprawiony cynamonem i wanilią, są to przyprawy które w Trucji oryginalnie dodaje się zawsze do Sahlepu.

Im dłużej Sahlep stygnie z wodą, im jest chłodniejszy tym jest gęstszy. Lekko gęstwy, mętny napój. Sahlep sprowadzany do Europy, okazał się tańszy niż kawa, stąd ubodzy mogl się tego napić w kawiarniach jak kawy. Sahlep nazywany był kawą dla ubogich, bo silnie rozgrzewał i był tani.

Sahlep można też zalać mlekiem zamiast wodą, wtedy jest jeszcze lepszy i mleczny. Pyszny i godny polecenia.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Yerba mate boldo

Boldo to południowoamerykańskie zioło dodawane często do yerba mate con hierbas czyli mieszanek ziołowych. Boldo[...]

CNN: Picie gorącej herbaty podwaja ryzyko raka przełyku

CNN powołuje się na badania z 20 marca 2019 roku, które były przeprowadzane w latach[...]

Tea & Coffee World Cup 2014

Tea & Coffee World Cup 2014 to blisko 100 wystawców i wiele zróżnicowanych wydarzeń edukacyjnych,[...]

Przegląd yerba mate: Amanda (ostrokrzew paragwajski), opinie

Yerba mate Amanda jest dobra, choć nie powalająca. Z całą pewnością warta uwagi dzięki swym[...]

Matcha Zielona Japońska Herbata, jak zrobić tradycyjnie Matchę

Matcha Zielona Japońska Herbata, jak zrobić tradycyjnie Matchę

Herbata mleczny oolong jako mrożona herbata z lodami waniliowymi

Herbata mleczny oolong to nie tylko wielokrotne parzenie w gaiwanie, ale także pomysł na przepyszną[...]

5 porad, jak zaparzyć idealnie zieloną herbatę liściastą

Jakość wody znacząco wpływa na smak zielonej herbaty - twierdzą eksperci. Jaką wodę wybrać do[...]

Jak dobrze zaparzyć herbatę? Ile waży łyżeczka herbaty

4 najważniejsze zasady podczas parzenia herbaty: cytrynę dodajemy do herbaty po odcedzeniu liści, herbatę słodzimy[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.