Sahlep nie jest herbatą, jest to napar ze sproszkowanej bulwy storczyka. Ceniony przysmak w Turcji. W Europie jest znany od XVII/XVIII wieku, gdzie był sprowadzany do Anglii, Francji. Był pity, ale też używany jako przyprawa, używany do ciasta. Można używać Sahlepu jako mąki lub jako dodatek do mąki. Sahlep to bardzo zdrowy, rozgrzewający napój. Może nie do końca napój, bo ma konsystencję jak budyń – można go jeść łyżeczką.
Działanie zdrowotne naparu Sahlep
Sahlep ma działania lecznicze, jest zalecany na suchoty, na bóle i podrażnienie gardła, również na problemy z trawieniem. Co ciekawe, Kluk w swoim „Zielniku” (autor polski), zaleca picie Sahlepu również dla tym, którzy są oziębli w sprawach małżeńskich.
Bulwa storczyka ma dość charakterystyczny kształt, skąd wzięła się jego nazwa – bulwy przypominają lisie jądra. Niestety Sahlepu nie możemy napić się tak jak należy, bo bulwa powinna być zalana wodą, podgrzana i zagotowana – ma wtedy konsystencję jak siemię lniane.
Bulwy storczyka dostępne tylko w Turcji
Sahlep nie może być eksportowany z Turcji, bo na zrobienie kilograma Sahlepu potrzebujemy 1000 bulw storczyka, stąd prawdziwy Sahlep jest zarezerwowany tylko na rynek Turecki. Eksport jest dozwolony tylko Sahlepu Instant, który można dostać też w Polsce. Taki Sahlep Instant zawiera samej bulwy niewiele, jest tutaj wiele dodatków, mleko w proszku i przyprawy. Zaletą jest to, że dużo łatwiej się to przygotowuje.
Przygotowanie tureckiego naparu Sahlep
Sahlepu używamy 2 łyżeczki na filiżankę (120 ml) i zalewamy wodą. Sahlep Instant jest już przyprawiony cynamonem i wanilią, są to przyprawy które w Trucji oryginalnie dodaje się zawsze do Sahlepu.
Im dłużej Sahlep stygnie z wodą, im jest chłodniejszy tym jest gęstszy. Lekko gęstwy, mętny napój. Sahlep sprowadzany do Europy, okazał się tańszy niż kawa, stąd ubodzy mogl się tego napić w kawiarniach jak kawy. Sahlep nazywany był kawą dla ubogich, bo silnie rozgrzewał i był tani.
Sahlep można też zalać mlekiem zamiast wodą, wtedy jest jeszcze lepszy i mleczny. Pyszny i godny polecenia.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata indonezyjska. Herbata z Indonezji Sumatra Oolong
Herbata indonezyjska słynie w świecie ze swej wysokiej zawartości katechin. Główna produkcja krajowa to herbata[...]
mar
Ile razy można parzyć Hibiskus?
Hibiskus dobrej jakości jest bardzo wydajny. Długie parzenie, nawet 10 minutowe spowoduje, że otrzymamy bardzo[...]
kwi
Przepis na ciastka z zieloną herbatą Matcha
Do przygotowania pysznych ciastek z zieloną herbatą będziemy potrzebowali: 150 g masła (zimnego), 100 g[...]
gru
Masala Chai, jak zrobić samemu w domu rozgrzewającą herbatę korzenną
Jak zrobić mieszankę przypraw i korzeni Masala Chai, która rozgrzeje nas w jesienne wieczory? Wystarczy[...]
paź
Herbata w Wielkiej Brytanii
Wielka Brytania to kraj, który od dawna mocno kojarzy się z herbatą. W Europie to[...]
mar
Mrożona herbata na bazie słodkiego mango
8 łyżeczek herbaty owocowej słodkie mango zalać wrzącą wodą w litrowym dzbanku, dodać starty imbir[...]
lip
Suiseki. Kamień w ceremonii herbacianej
Od bonsai przechodzimy wreszcie do suiseki, które może zastąpić owo drzewko podczas ceremonii. Skoro można[...]
cze
Jak podawać herbatę w cukierni i kawiarni? Ceramika do lokalu gastronomicznego
Na rynku jest wiele rozwiązań podawania herbaty w lokalu gastronomicznym, jednak ze względu na sposób[...]
sty