ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Czy herbata to roślina? Zdecydowanie tak. Słowem herbata nazywa się także susz wykonany z liści krzewów herbacianych oraz napar z tego suszu. Nie do końca poprawnie mówi się też potocznie o herbatach ziołowych, które są naparem części innych roślin jak liść mięty czy kwiat rumianku. Bezpieczniej jest mówić w takiej sytuacji o naparach ziołowych.

Co do samej rośliny herbacianej to też nie zawsze było to oczywiste i dla wszystkich jednoznaczne. Gdy w czasach kolonialnych herbata docierała do Europy i zainteresowali się nią botanicy, nie było łatwo o rzetelną wiedzę na temat tej rośliny. Początkowo uważano, że herbata czarna i zielona pochodzi z dwóch różnych roślin. Nawet słynny naturalista Linneusz nadał im osobne nazwy, zgodnie z opracowanymi przez siebie zasadami nazewnictwa. W końcu jednak herbata doczekała się dokładnego opisu i klasyfikacji.

Herbata czarna Assam Harmutty STGFOP1 50g
Herbata czarna Assam Harmutty STGFOP1 50g

Dziś wyróżniamy:

  • herbatę chińską o małych liściach, rosnącą w postaci krzewów
  • oraz drzewa herbaty asamskiej o dużych liściach.
  • Poza tymi dwiema głównymi jest jeszcze wiele innych odmian, które mają mniejsze znaczenie przemysłowe.

Znamy także setki kultywarów, czyli uprawnych odmian rośliny herbacianej. Te różnią się między sobą terminem zbioru, odpornością na choroby i warunki klimatyczne, no i przede wszystkim walorami smakowymi i aromatem. Porównać można to do różnic pomiędzy gatunkami jabłek o różnych kolorach, wielkości i aromacie.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata sosnowa – przepis

Aromatyzowanie tą metodą polega na podprażaniu sosnowych igieł pod liśćmi herbaty. Poza czarną herbatą i[...]

Urc i mięta Nana – tradycyjne herbatki z Armenii

Ormianie kochają herbatę, ponieważ tak jak w Polsce pije się kawę o wszystkich porach dnia,[...]

Ciastka Hipopotamy z zieloną herbatą Matcha: zdjęcia czytelniczki

Widoczne w cieście grudki to smażona skórka - tym razem z cytryny: obraną skórkę kroi[...]

Test zaparzaczy do herbaty: zaparzacz jajko, ceramiczny, sitko, klamerka

Do testowania zaparzaczy do herbaty dostępnych na rynku użyjemy jednej miarki hibiskusa. Przetestowaliśmy: papierowe filtry,[...]

Herbata na ból brzucha

Wśród licznych prozdrowotnych właściwości herbaty nie dopuszczamy się przesady, szukając także remedium na ból brzucha. Zauważmy,[...]

Kolory palenia kawy. Kolorymetr

Przeciętny konsument kawy, dopóki ziarna nie wykraczają poza skalę normy, nie przykłada uwagi do jej[...]

Catuaba. Afrodyzjak i lek na potencję. Catuaba parzenie, właściwości

Catuaba wzmacniania układ odpornościowy i wzmaga namnażanie białych krwinek. Ma to znaczenie ponieważ, jak wykazały[...]

Qian Liang – Hei Cha z Hunanu

Hunan, a konkretnie Anhua uchodzi za ojczyznę herbaty ciemnej Hei Cha. Większość osób zna przede[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.