ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Posiadanie młynka do kawy w domu kojarzy nam się z zamierzchłymi czasami naszych dziadów. Do dziś w wielu domach znajdziemy te stare drewniane urządzenia. Czy warto mielić kawę w domu? Młynki przestały być nam potrzebne wraz z popularyzacją zmielonej kawy w sklepach. Producent obiecuje nam, że próżniowe opakowanie pozwoli na zachowanie świeżości na długo oraz wygodę stosowania.

Czy zmielenie kawy powoduje utratę aromatów?

Prawda jest jednak brutalna… procesu ulatniania się aromatów kawy nie da się zatrzymać a naszym zadaniem jest toczenie nierównej walki o to, aby jak najwięcej z nich przemycić do naszych filiżanek. Zmielenie kawy powoduje gwałtowne przyspieszenie utraty aromatów a więc najlepszym sposobem przechowywania jest zachowanie jej jak najdłużej w ziarnach. W całym procesie robienia kawy, nie akcesoria do parzenia ale młynek jest kluczowy aby osiągnąć dobry efekt.

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Dobry młynek do kawy. Rozkręcany młynek
Dobry młynek do kawy. Rozkręcany młynek

Jakość młynka do kawy

Również ma duże znaczenie, ponieważ nie tylko to, czy mielimy kawę na krótko przez zaparzeniem jest kluczowe, ale przede wszystkim czy wielkość drobinek jest równa. Stare zardzewiałe młynki po babci, nie spełnią swojego zadania. Dużym błędem jest również stosowanie młynków udarowych, które siekają kawę zamiast mielić. To rozwiazanie sprawia, że różnice wielkości są zbyt duże przez co kawa zawsze będzie się przeparzała. Podczas cięcia, ziarna się nagrzewają, co jest dla niech bardzo niedobre.

Dobry młynek do kawy ziarnistej
Dobry młynek do kawy ziarnistej

Młynki żarnowe

Dobry efekt dadzą tylko młynki żarnowe, dzięki którym mamy możliwość regulacji grubości. W tym przypadku cena najczęściej świadczy o jakości wykonania, która przekłada się na stabilność żaren i równość przemiału.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

12 prostych przepisów na mrożoną herbatę

Zalety przygotowywania zimnej herbaty metodą cold brew są wielu osobom znane już od lat. Herbata[...]

1 Comments

Herbata czerwona Pu-Erh Varadero, opinie

Napar czerwonej herbaty Pu-Erh Varadero to jeden z najjaśniejszych Pu-Erhów aromatyzowanych, jakie miałem okazję testować.[...]

Ginko Biloba. Miłorząb Japoński

Ginko Biloba to jedyne żyjące obecnie drzewo liściaste, które jest nagonasienne. Napar z miłorzębu japońskiego[...]

Pył w yerba mate. Jak pozbyć się pyłu? Co zrobić z pyłem

Yerba mate bez pyłu jest dla dzieci i dla gringos - czyli przyjezdnych białych. Tak[...]

Przegląd yerba mate: Amanda (ostrokrzew paragwajski), opinie

Yerba mate Amanda jest dobra, choć nie powalająca. Z całą pewnością warta uwagi dzięki swym[...]

6 najlepszych sposobów na parzenie herbaty

W Polsce kultura herbaciana nigdy nie święciła wielkich triumfów, nie miała okazji się rozwinąć i[...]

Kultywary japońskich herbat

Obecnie 76% upraw herbacianych Japonii to szczep Yabukita. Najsłynniejszy i najpopularniejszy, a zarazem dający najlepsze[...]

Glina z Yixing. Jak powstają czajniki z glinki

Glina Yixing to wyjątkowy rodzaj gliny służący do wyrobu ceramiki, a zwłaszcza utensyliów do parzenia[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.