ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Posiadanie młynka do kawy w domu kojarzy nam się z zamierzchłymi czasami naszych dziadów. Do dziś w wielu domach znajdziemy te stare drewniane urządzenia. Czy warto mielić kawę w domu? Młynki przestały być nam potrzebne wraz z popularyzacją zmielonej kawy w sklepach. Producent obiecuje nam, że próżniowe opakowanie pozwoli na zachowanie świeżości na długo oraz wygodę stosowania.

Czy zmielenie kawy powoduje utratę aromatów?

Prawda jest jednak brutalna… procesu ulatniania się aromatów kawy nie da się zatrzymać a naszym zadaniem jest toczenie nierównej walki o to, aby jak najwięcej z nich przemycić do naszych filiżanek. Zmielenie kawy powoduje gwałtowne przyspieszenie utraty aromatów a więc najlepszym sposobem przechowywania jest zachowanie jej jak najdłużej w ziarnach. W całym procesie robienia kawy, nie akcesoria do parzenia ale młynek jest kluczowy aby osiągnąć dobry efekt.

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Dobry młynek do kawy. Rozkręcany młynek
Dobry młynek do kawy. Rozkręcany młynek

Jakość młynka do kawy

Również ma duże znaczenie, ponieważ nie tylko to, czy mielimy kawę na krótko przez zaparzeniem jest kluczowe, ale przede wszystkim czy wielkość drobinek jest równa. Stare zardzewiałe młynki po babci, nie spełnią swojego zadania. Dużym błędem jest również stosowanie młynków udarowych, które siekają kawę zamiast mielić. To rozwiazanie sprawia, że różnice wielkości są zbyt duże przez co kawa zawsze będzie się przeparzała. Podczas cięcia, ziarna się nagrzewają, co jest dla niech bardzo niedobre.

Dobry młynek do kawy ziarnistej
Dobry młynek do kawy ziarnistej

Młynki żarnowe

Dobry efekt dadzą tylko młynki żarnowe, dzięki którym mamy możliwość regulacji grubości. W tym przypadku cena najczęściej świadczy o jakości wykonania, która przekłada się na stabilność żaren i równość przemiału.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata Darjeeling: zbiory, parzenie, umiejscowienie

Każdego roku wraz z początkiem wiosny wszyscy fani herbaty i wiosennych, świeżych smaków nagrzewają swoje[...]

1 Comments

Herbata na Walentynki: herbata czarna Ceylon Lovers Leap parzenie, historia

Ciekawostką jest fakt, że herbata ta pochodzi z plantacji, którą założył osobiście sam James Taylor[...]

5 najpopularniejszych mitów na temat kawy

Badania potwierdzają, że nie ma przeciwwskazań dla picia kawy w czasie ciąży. Należy jednak zachować[...]

Jak podawać herbatę w cukierni i kawiarni? Ceramika do lokalu gastronomicznego

Na rynku jest wiele rozwiązań podawania herbaty w lokalu gastronomicznym, jednak ze względu na sposób[...]

Yerba mate La Rubia, opinie

Mówi się, że nie ma sensu naprawiać skoro nic się nie zepsuło. Mogłoby to być[...]

Kolory palenia kawy. Kolorymetr

Przeciętny konsument kawy, dopóki ziarna nie wykraczają poza skalę normy, nie przykłada uwagi do jej[...]

Węgielki do fajki wodnej, sheeshy

Bez węgli trudno palić fajkę wodną, to dzięki nim melasa wydziela dym i od nich[...]

Herbata z prowincji Hubei (Chiny)

Prowincja Hubei znajduje się w środkowych Chinach, jej nazwa oznacza „na północ od jeziora”. Mowa[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.