ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Posiadanie młynka do kawy w domu kojarzy nam się z zamierzchłymi czasami naszych dziadów. Do dziś w wielu domach znajdziemy te stare drewniane urządzenia. Czy warto mielić kawę w domu? Młynki przestały być nam potrzebne wraz z popularyzacją zmielonej kawy w sklepach. Producent obiecuje nam, że próżniowe opakowanie pozwoli na zachowanie świeżości na długo oraz wygodę stosowania.

Czy zmielenie kawy powoduje utratę aromatów?

Prawda jest jednak brutalna… procesu ulatniania się aromatów kawy nie da się zatrzymać a naszym zadaniem jest toczenie nierównej walki o to, aby jak najwięcej z nich przemycić do naszych filiżanek. Zmielenie kawy powoduje gwałtowne przyspieszenie utraty aromatów a więc najlepszym sposobem przechowywania jest zachowanie jej jak najdłużej w ziarnach. W całym procesie robienia kawy, nie akcesoria do parzenia ale młynek jest kluczowy aby osiągnąć dobry efekt.

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Dobry młynek do kawy. Rozkręcany młynek
Dobry młynek do kawy. Rozkręcany młynek

Jakość młynka do kawy

Również ma duże znaczenie, ponieważ nie tylko to, czy mielimy kawę na krótko przez zaparzeniem jest kluczowe, ale przede wszystkim czy wielkość drobinek jest równa. Stare zardzewiałe młynki po babci, nie spełnią swojego zadania. Dużym błędem jest również stosowanie młynków udarowych, które siekają kawę zamiast mielić. To rozwiazanie sprawia, że różnice wielkości są zbyt duże przez co kawa zawsze będzie się przeparzała. Podczas cięcia, ziarna się nagrzewają, co jest dla niech bardzo niedobre.

Dobry młynek do kawy ziarnistej
Dobry młynek do kawy ziarnistej

Młynki żarnowe

Dobry efekt dadzą tylko młynki żarnowe, dzięki którym mamy możliwość regulacji grubości. W tym przypadku cena najczęściej świadczy o jakości wykonania, która przekłada się na stabilność żaren i równość przemiału.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Przepis na ciasto z Yerba mate, greeny z Yerba mate

Kolejny przysmak dla fanów Yerba Mate. Jak się okazuje, ostrokrzew paragwajski nadaje się nie tylko[...]

Yerba mate boldo

Boldo to południowoamerykańskie zioło dodawane często do yerba mate con hierbas czyli mieszanek ziołowych. Boldo[...]

6 porad jak dobrze parzyć kawę w kawiarce

Kawiarka filtruje kawę jedynie przy pomocy metalowego sitka. Powoduje to znaczną ilość pyłu kawowego w[...]

Herbata na grypę. Najlepsza herbata przeciw grypie

Kiedy mamy grypę, dobrze jest się wygrzać i wypocić, żeby zbić gorączkę. Dlatego z pomocą[...]

Herbata czarna Sweet Black organiczna, parzenie, opinie

Herbata Sweet Black Organic, to ciekawa propozycja na ostatnie zimowe chłody. Napar w ciepłych kolorach,[...]

Przepis na oryginalną czarną turecką herbatę cayi w demli: parzenie herbaty

Herbata turecka to herbata czarna, uprawiana w rejonie Rize. Jest to herbata BOP z małymi[...]

2 Comments

Chashaku

Chashaku. Mała bambusowa łyżeczka służąca do odmierzania herbacianego proszku. Używany jest do przygotowania tradycyjnie japońskiej[...]

Czarna herbata Assam Hattialli

Herbaty Assam wykorzystywane są w mieszankach śniadaniowych ze względu na swój wyraźny smak. Często dodaje[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.