Jest to dolegliwość spowodowana cofaniem się kwaśnego soku żołądkowego do przełyku. Uczucie to opisujemy zwykle jako bolesne palenie w przełyku w okolicy mostka. Wyłączywszy różnego rodzaju przyczyny chorobowe, zgaga pojawia się po zbyt obfitym posiłku, zwłaszcza tłustym i pikantnym oraz zjedzonym zbyt późno przed snem. Temat zgagi często pojawia się w okresie świątecznym kiedy to zwykle jada się obficie oraz słodko. Zwłaszcza słodycze i tłuste ciasta mogą wywoływać tę dolegliwość ponieważ połączenie cukru i tłuszczu stwarza ku temu doskonałe warunki. Również czekolada często obecna w kremach i polewach do ciasta może powodować zgagę.
Mięta, melisa czy rumianek na zgagę?
Podstawowym błędem jaki często popełniamy przy zgadze jest picie naparu mięty. Rzeczywiście mięta poprawia trawienie, lecz działa pobudzająco na żołądek, który wytwarza więcej kwasów, to z kolei, wbrew zamierzonemu efektowi zgagę może wzmagać. Melisa oraz rumianek także nie powinny być pijane. Ponieważ nie tylko nie ukoją zgagi ale także mogą rozluźniać zwieracz przełyku powodując jeszcze intensywniejsze cofanie się kwasów.
Podobne działanie ma często zalecane picie mleka, które przynosi chwilową ulgę w tej dolegliwości. Docelowo jednak również zwiększa ilość kwasów żołądkowych.
Również herbata oraz inne napoje kofeinowe nie powinny być pite w czasie zgagi. Kolejnym mitem tutaj jest picie gorzkiej czarnej herbaty. Jest ona podobnie jak mięta wskazana w czasie niestrawności i zatruć pokarmowych. Na zgagę jednak nam nie pomoże, wręcz przeciwnie.
Jak radzić sobie ze zgagą?
Jest oczywiście całe mnóstwo różnego rodzaju preparatów, które można zażywać. Jeśli jednak zgagę mamy sporadycznie i potrzebujemy jedynie doraźnego zwalczenia jej objawów łatwo pomóc sobie domowymi metodami.
Najczęściej polecanymi sposobami na zgagę jest wypicie szklanki wody z łyżeczką sody. Poleca się także zjedzenie kilku migdałów lub żucie ziarna jałowca. Zgagę można zwalczać również naparami ziołowymi. Najlepsze będą tutaj zioła zawierające śluz, które dobrze ochronią żołądek przed kwasami.
Poleca się tutaj napar z kwiatów lipy oraz napar z siemienia lnianego. Siemię trzeba jednak gotować i odstawić najlepiej na noc, nie jest to więc szybka metoda. Dobre skutki przyniesie też napar z kłącza tataraku, korzenia prawoślazu oraz napar z majeranku.
Herbata na zgagę dla kobiet w ciąży?
Najprzyjemniejszym sposobem naszym zdaniem jest picie naparu rooibos. Czerwonokrzew afrykański jest niezwykle skuteczny przy problemach z trawieniem. Koi nie tylko zgagę, ale również ataki choroby wrzodowej mającej także związek z podwyższoną ilością kwasów w żołądku. Nie zawiera także kofeiny więc nie działa drażniąco na układ pokarmowy. Poprawia pracę jelit i w delikatny sposób radzi sobie z niestrawnością.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Nice Tea by Fitella Black Tea Peach (FoodCare), opinie
Nice Tea to nowy produkt z linii Fitella (Gellwe). Produkty Fitella mają w zamyśle być[...]
sie
Produkcja herbaty w domu
Każdy entuzjasta herbaty wcześniej czy później wpada na pomysł, aby posiadać własny krzaczek herbaty w[...]
lip
Przepis na Yeti. Yerba mate na mleku. Yerba prażona z mlekiem.
Yeti, bo tak nazwaliśmy napój na bazie Yerba mate prażonej miodowo-karmelowej i mleka, od lat[...]
1 Comments
sie
Oznaczenie zbiorów herbaty
Oznaczenia związane są ze zbiorami herbaty FF First Flush Herbata pochodząca z pierwszego zbioru, który[...]
mar
Herbata w Anglii. Angielska herbata
Herbata w Anglii pojawiła się w XVII wieku. Nieco nawet później niż w innych europejskich[...]
wrz
Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: woda do parzenia, przechowywanie, parzenie
Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: woda do parzenia, przechowywanie, parzenie
lut
Ile razy można parzyć Hibiskus?
Hibiskus dobrej jakości jest bardzo wydajny. Długie parzenie, nawet 10 minutowe spowoduje, że otrzymamy bardzo[...]
kwi
Obróbka kawy: od ziarenka po filiżankę. Jak obróbka kawy wpływa na smak i jakość?
Od wieków wiedza na temat sposobu jej uzyskania z owoców krzewu kawowca, jak i proces[...]
lis