ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata zielona Gunpowder

Proch strzelniczy to zachodnia nazwa dla herbaty typu zhu cha czyli herbaty w perełkach. Jest to bardzo ceniona odmiana zielonej herbaty, której listki zwijane są w małe perełki o ciemno-zielonym kolorze i wyraźnym połysku. Sposób produkcji herbaty gunpowder jest podobny do produkcji oolongów. Początkowo herbata zwijana była ręcznie, obecnie robi się to maszynowo. Herbata ta poza nietypowym wyglądem, cechuje się wyraźnym smakiem i aromatem. Określana jest jako herbata mocna o smaku nawet pikantnym lub miedzianym. Dzięki ciasnemu zwinięciu listków gunpowder łatwo się przechowuje. Jej waga jest dużo większa niż innych sypanych herbat dzięki czemu ta sama ilość zajmuje mniej miejsca. Drobne kuleczki są także bardziej odporne na mechaniczne uszkodzenia dzięki czemu lepiej znosi transport i przepakowywanie.

Obecnie herbata typu gunpowder produkowana jest w prowincji Zhejiang, a technika jej produkcji znana jest od czasów dynastii Tang (618 – 907 r). Nazwę gunpowder herbata zawdzięcza podobieństwu do używanego niegdyś prochu strzelniczego w postaci nierównomiernych małych gródek o szarym kolorze.

Jedną z odmian herbaty gunpowder jest „niebiańska świątynia”, jest to herbata o nieco większych perełkach i głębszym aromacie. Herbata w dużych ilościach jest eksportowana z Chin do krajów północnej Afryki, gdzie jest bazą do przygotowywania narodowej herbaty po marokańsku.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata zielona Shincha

Shincha to nazwa pierwszego wiosennego zbioru herbat w Japonii, a jednocześnie nazwa herbaty pochodzącej z[...]

Yerba Mate Ognista

Yerba Mate Ognista. Czysta brazylijska Yerba Mate palona ma charakterystyczny prażony smak, nieco zbliżony do[...]

Bodhidharma

Legenda głosi, że Bodhidharma miał problemy z zasypianiem w czasie całonocnych medytacji. Jako, że uważał[...]

Jak parzyć czarną herbatę Ceylon, parzenie czarnej herbaty Ceylon Uva Shawlands

Prawidłowe zaparzenie czarnej herbaty pochodzącej z Ceylonu jest bardzo proste. Wystarczy wodą o temperaturze 95[...]

Ciastka Hipopotamy z zieloną herbatą Matcha: zdjęcia czytelniczki

Widoczne w cieście grudki to smażona skórka - tym razem z cytryny: obraną skórkę kroi[...]

Chińska herbata Zi Cha, czyli fioletowa produkowana z dziko rosnących drzew

Choć większość z nas zna przede wszystkim kenijską herbatę fioletową, funkcjonującą na rynku jako Purple[...]

Jak wyczyścić dzbanek zaparzacz IngenuiTEA?

Czyszczenie zaparzacza IgenuiTEA jest bardzo proste. Można bez problemu myć go w zmywarce: wystarczy zdjąć[...]

Herbata Big-Active (Bio-Active) Zielona z Pigwą, Oxalis Zielona Pigwa-Cytryna: recenzja, test, opinie

Herbata Big-Active (Bio-Active) Zielona z Pigwą vs Oxalis Zielona Pigwa-Cytryna! Sprawdziliśmy jakość liści, kolor herbaty,[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.