ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata zielona Gunpowder

Proch strzelniczy to zachodnia nazwa dla herbaty typu zhu cha czyli herbaty w perełkach. Jest to bardzo ceniona odmiana zielonej herbaty, której listki zwijane są w małe perełki o ciemno-zielonym kolorze i wyraźnym połysku. Sposób produkcji herbaty gunpowder jest podobny do produkcji oolongów. Początkowo herbata zwijana była ręcznie, obecnie robi się to maszynowo. Herbata ta poza nietypowym wyglądem, cechuje się wyraźnym smakiem i aromatem. Określana jest jako herbata mocna o smaku nawet pikantnym lub miedzianym. Dzięki ciasnemu zwinięciu listków gunpowder łatwo się przechowuje. Jej waga jest dużo większa niż innych sypanych herbat dzięki czemu ta sama ilość zajmuje mniej miejsca. Drobne kuleczki są także bardziej odporne na mechaniczne uszkodzenia dzięki czemu lepiej znosi transport i przepakowywanie.

Obecnie herbata typu gunpowder produkowana jest w prowincji Zhejiang, a technika jej produkcji znana jest od czasów dynastii Tang (618 – 907 r). Nazwę gunpowder herbata zawdzięcza podobieństwu do używanego niegdyś prochu strzelniczego w postaci nierównomiernych małych gródek o szarym kolorze.

Jedną z odmian herbaty gunpowder jest „niebiańska świątynia”, jest to herbata o nieco większych perełkach i głębszym aromacie. Herbata w dużych ilościach jest eksportowana z Chin do krajów północnej Afryki, gdzie jest bazą do przygotowywania narodowej herbaty po marokańsku.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Cold brew macerowana kawa czy Cold Brew Tower?

Pewnie niewielu wie, że historia cold brew sięga XVI wieku, kiedy to w Japońskim Kyoto[...]

Badania sprzed 5 dni: składniki herbaty dezaktywują wirusa SARS-CoV-2

Efekty są zdumiewające. Okazuje się, że wirus SARS CoV-2 potraktowany EGCG został znacząco dezaktywowany, zaś[...]

Herbata Tie Guan Yin Oolong parzenie, opinie

Ten oolong należący do Wielkiej Dziesiątki herbat chińskich określa się także jako Tieh Kwan Yin[...]

Co wpływa na jakość parzenia herbaty?

Parzenie to proces rozpuszczania zawartych w herbacianych liściach substancji rozpuszczalnych w wodzie. Jak w wielu[...]

Ruanda FOP Rukeri – czarna herbata: parzenie, opinie

Herbatę zaparzyłam wodą o temperaturze 95 stopni. Użyłam 3 gramy suszu i parzyłam przez 2[...]

Czy herbata nawadnia? Herbata a odwodnienie na podstawie badań

Przeanalizowanie różnych badań, z różnych ośrodków badawczych doprowadza nas do jednej konkluzji. Herbata nawadnia w[...]

2 Comments

5 najlepszych przepisów na herbaciane koktajle

Shake ciasteczkowy na ciepło to doskonałe rozwiązanie dla lubiących słodkości. Można w ten sposób zagospodarować[...]

Przepis na ciasto z Yerba mate, greeny z Yerba mate

Kolejny przysmak dla fanów Yerba Mate. Jak się okazuje, ostrokrzew paragwajski nadaje się nie tylko[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.