Herbata biała
Herbata biała to jedna z najdroższych i najmniej przetworzonych odmian herbat. Pochodzi z rośliny Camellia sinensis. Do produkcji herbaty białej używa się najmłodszych i najdelikatniejszych listków, zwłaszcza pąków zbieranych wiosną.
Produkcja herbaty białej
Gdy roślina budzi się na wiosnę, pączki jej listków chroni się przed światłem, aby nie wytworzył się chlorofil. Następnie pączki są zbierane. Zebrane liście pozostawiane są na słońcu, celem wstępnego suszenia i lekkiej fermentacji od 10-15%, stąd czasem nazywa się ją lekko fermentowaną. Etap ten zwany jest więdnięciem. Następnie fermentacja jest przerywana, zwykle za pomocą pary wodnej. Herbata po wysuszeniu najczęściej nie jest poddawana łamaniu ani formowaniu. Wszystkie etapy produkcji kładą nacisk na to, żeby nie uszkodzić młodych, delikatnych listków.
Odmiany i gatunki herbaty białej
Występują liczne odmiany i gatunki białej herbaty. Bai Hao Yin Zhen składa się wyłącznie z pokrytych białym meszkiem pączków listków herbacianych. Jest to, tak zwana, herbata pąkow,a a pączki określane są nazwą silver tips. Herbaty białe: Pai Mu Tan lub Shou Mei są to herbaty liściowe. Te poza pączkami zawierają pierwsze listki. Herbaty bardziej przetwarzane poddane są aromatyzowaniu lub zwijaniu. Herbata biała Jaśminowe Smocze Perły jest formowana w kulki i aromatyzowana jaśminem. Często spotykane są także herbaty artystyczne formowane w pąki z kwiatami, rozwijające się w piękne kompozycje w czasie parzenia.
Nazwa białej herbaty pochodzi od pokrytych białymi włoskami pączków listków herbacianych. Susz herbaciany wygląda jakby był biały. Napar, choć jasny i delikatny biały nie jest, ma kolor lekko słomkowo-żółty.
Historia białej herbaty nie jest jasna. W Chinach znana jest zapewne od dawna. W Europie pierwsza wzmianka o niej pojawia się w 1876 roku. Sama herbata biała pochodzi z Chin i tam wciąż jest produkowana w największych ilościach według starych, niezmienianych receptur. Obecnie spotkać można białą herbatę produkowaną również na Tajwanie w Nepalu, w Indiach a nawet w Japonii.
Parzenie herbaty białej
Napar przygotowujemy w proporcji: jedna mała łyżeczka białej herbaty na filiżankę herbaty (ok. 120 ml). Temperatura parzenia wynosi od 80°C do 90°C. Czas parzenia herbaty białej wynosi od 2 do 5 minut. Jeżeli chcemy zwiększyć moc herbacianego naparu należy użyć więcej liści, a nie wydłużać czas parzenia.
Białą herbatę możemy parzyć wielokrotnie (od dwóch do kilku razy). Należy wydłużać każde kolejne parzenie o następne 30-60 sekund.
Właściwości białej herbaty
Biała herbata zawiera dwa razy więcej antyoksydantów niż zielona herbata, dlatego najlepiej spowalnia procesy starzenia.
Właściwości herbaty białej:
- zawiera bardzo dużo witaminy C,
- ma więcej teiny niż inne herbaty,
- świetnie orzeźwia i pobudza,
- zapobiega stresowi,
- przeciwdziała nowotworom.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbaciarnia Pai Mu Tan Chorzów
Herbaciarnia Pai Mu Tan Chorzów dane kontaktowe: telefon: 663 91 95 66, adres: Chorzów, ul.[...]
Herbata Liu Pan Shui Red Oolong, parzenie
Susz ma słodki zapach, nieco przypominający mi herbaty z Darjeeling. Swoją magię zaczyna pokazywać w[...]
paź
Degustator herbaty – analiza sensoryczna (część 1)
Sensorysta to dość mało znany zawód. Niewielu jest także samych sensorystów, a tak na dobrą[...]
cze
Herbaciane wróżby na Andrzejki
Zbliżają się Andrzejki, wieczór tradycyjnych zabaw polegających na zaglądaniu w przyszłość. Kto z nas chociaż[...]
lis
Ekskluzywna herbata, segment herbat specialty
Wiele osób uważa, że herbata ekspresowa to „ta zwykła”, a sypana to „ta lepsza”. Często[...]
lip
Jak używać gaiwana do herbaty? Poradnik
Najpopularniejszym naczyniem herbaciarza jest gaiwan. Można by powiedzieć nawet, że jest to swego rodzaju oznaka[...]
kwi
Jaka herbata najbardziej pobudza
Często mówimy o herbacie mocnej lub słabej. Co jednak powinniśmy rozumieć przez „moc” naparu herbacianego?[...]
wrz
Jak powstała herbata ekspresowa, dlaczego Europejczycy pokochali czarną herbatę
Herbata, która najlepiej się w Anglii przyjęła to była czarna herbata. Jest kilka wersji dlaczego[...]
maj