ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Najpopularniejszym naczyniem herbaciarza jest gaiwan. Można by powiedzieć, że to oznaka zaawansowanego miłośnika herbaty. Używanie gaiwana na co dzień to sygnał, że parzymy herbatę świadomie, uważnie i wybieramy herbaty dobrej jakości. Parzenie herbaty w stylu gongfu z użyciem gaiwana to prawdziwa sztuka i rytuał w jednym.

Choć początkowo może on sprawiać trudność osobom początkującym, szczególnie z uwagi na brak wylewki czy sitka, to jednak ci, którzy odkryją uroki i zalety parzenia w gaiwanie, nie zamienią go już na nic innego.

Co to jest gaiwan?

Gaiwan to czarka z pokrywką i – opcjonalnie – spodkiem. Charakterystyczny kształt czarki, wywinięty brzeg i uchwyt pokrywki przypominający grzybek ułatwiają obsługę. Spodek pełni funkcję zarówno praktyczną (ochrona przed oparzeniem), jak i symboliczną – wieczko to niebo, spodek to ziemia, a czarka z herbatą to człowiek.

Jak parzyć herbatę w gaiwanie?

Parzenie w gaiwanie jest proste i przyjemne, zwłaszcza w stylu gongfu cha, który zakłada użycie większej ilości suszu (nawet 5 g/100 ml) i krótkie, wielokrotne parzenia. Napar zlewamy przez lekko uchylone wieczko – bez sitka. Herbatę można wypić bezpośrednio z gaiwana, choć najczęściej przelewa się ją do dzbanuszka (chahaia), a następnie do czarek. Picie wprost z gaiwana jeszcze w XX wieku było normą, a spodek miał chronić przed gorącem.

Jak używać gaiwana do herbaty? Poradnik
Jak używać gaiwana do herbaty? Poradnik

Historia gaiwana

Pochodzenie gaiwana nie jest dokładnie znane, choć uznaje się, że naczynie zyskało swoją obecną formę w czasach dynastii Ming. Używano go głównie w prowincji Guangdong do parzenia herbat oolong. Niektóre źródła wskazują, że naczynie opisane w „Księdze herbaty” LuYu mogło być wczesną wersją gaiwana – choć brak tam wzmianki o pokrywce.

Gaiwan biały do herbaty porcelanowy Fuhao 120ml
Gaiwan biały do herbaty porcelanowy Fuhao 120ml

Jakie herbaty parzyć w gaiwanie?

Najlepiej sprawdzają się herbaty o dużych liściach: oolongi, czarne, zielone i puerhy. W przypadku drobnych liści warto użyć dodatkowego sitka. Porcelanowy gaiwan świetnie sprawdzi się przy herbatach niewymagających wrzątku – jak herbaty zielone. Dobrze trzymający ciepło gaiwan z gliny może z kolei podkreślić głębię smaku ciemniejszych herbat.

Wielu herbaciarzy posiada więcej niż jeden gaiwan – różniące się wielkością, materiałem czy zdobieniem. To nie tylko naczynie użytkowe, ale też element kultury i estetyki herbacianego rytuału.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Czy herbata z pomarańczą jest zdrowa?

Pomarańcza zawiera od 0,6 do 1% kwasu cytrynowego. Dla porównania w cytrynie znajdziemy go pomiędzy[...]

Herbaciane kosmetyki. Kosmetyki z herbatą: część 2

Wiadomo, że herbata jest zdrowa, poprawia nam samopoczucie oraz chroni przed starzeniem. Dlaczego więc nie[...]

Herbata Rooibos

Rooibos nie jest herbatą. Jest to roślina niespokrewniona z herbatą. Herbata czyli Camellia sinensis jest[...]

1 Comments

Chińska ceremonia herbaciana Gongfu cha. Ściągawka

Teraz, gdy zaczynam zgłębiać wiedzę herbacianą, wszystko zaczyna nabierać coraz większego sensu. Dzisiaj chciałabym zaproponować[...]

Kompost z torebek herbaty

Produkowanie kompostu z herbaty nie jest nowym pomysłem. Wiele osób używa takiego nawozu na swoich[...]

VSS, Fair trade, organic – certyfikowane uprawy w rynku herbacianym?

W Szwajcarii istnieje projekt, który nosi nazwę VSS czyli Global Survey on Voluntary Sustainability Standards.[...]

Herbata Dong Ding Oolong: recenzja, test, opinie

Załatwiamy sprawę w pierwszym zdaniu - to jest naprawdę uroczy oolong. Spędziłem już kilka wieczorów[...]

Herbata prasowana Zhangping Shui Xian: parzenie, opinie

Zhang Ping Shui Xian (漳平 水仙- zhāng píng shuǐ xiān ) jest to oolong pochodzący[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.