ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Jiao Gu Lan, zioło długowieczności lub zioło nieśmiertelności to roślina z grupy dyniowatych. Rośnie w postaci pnącza i występuje w południowych Chinach w północnym Wietnamie, można też znaleźć ją w Japonii i Korei, ale o zbiorach stamtąd nie słyszałem.

Czym jest Jiao Gu Lan?

Nie jest herbatą. Dlaczego nazywa się je ziołem długowieczności? Według medycyny chińskiej, zapewnia nieśmiertelność. Jest szalenie zdrowie i ma wiele właściwości, które są korzystne dla naszego organizmu. Przede wszystkim zawiera masę przeciwutleniaczy, znacznie więcej niż herbata. Spowalnia dzięki temu starzenie i wszystko co za tym idzie. Poza tym dobrze działa na nasz układ krwionośny, przeciw miażdżycy, przeciw zawałowo, obniża ciśnienie krwi.

Jiao Gu Lan to herbatka dla sportowców, ponieważ poprawia wydolność płuc i wydolność sercowo-naczyniową. Co za tym idzie, większy wysiłek nie sprawia nam problemu, mamy lepszą kondycję i łatwiej się oddycha. Podobno poprawia się też objętość komór w sercu.

Jiao Gu Lan bez dodatków. NIE DO SPOŻYCIA
Jiao Gu Lan bez dodatków. NIE DO SPOŻYCIA

Poza tym, usprawnia gospodarkę hormonalną, działa antydepresyjnie, zapobiega cukrzycy i jest stosowana przy alergiach (minimalizuje dolegliwości).

Jiao Gu Lan występuje najczęściej w formie kulek, które troszkę przypominają herbatę artystyczną, ale nie mają z nią nic wspólnego (oprócz kształtu). Jest to po prostu skręcone zioło Jiao Gu Lan.

Parzenie Jiao Gu Lan

Zalewamy, podobnie jak zieloną herbatę, wodą o temperaturze 80° C. Natomiast parzyć można ją dużo dłużej, bo nawet do pól godziny, ale wtedy jest bardzo intensywne. Jiao Gu Lan w smaku jest słodkawe, warzywne, odświeżające i pozostawia mdłe uczucie na języku.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Przepis na oryginalną czarną turecką herbatę cayi w demli: parzenie herbaty

Herbata turecka to herbata czarna, uprawiana w rejonie Rize. Jest to herbata BOP z małymi[...]

2 Comments

Yerba mate po paragwajsku – jak dobrze zaparzyć ostrokrzew?

Paragwaj ma nieco inne zwyczaje związane z piciem mate. Najpopularniejsze tutaj okazuje się tereré czyli,[...]

Ciastka Hipopotamy z zieloną herbatą Matcha: zdjęcia czytelniczki

Widoczne w cieście grudki to smażona skórka - tym razem z cytryny: obraną skórkę kroi[...]

Jak zaparzyć yerba mate krok po kroku

Parzenie yerba mate jest dużo prostsze niż mogłoby się wydawać i łatwo wchodzi w nawyk.[...]

Podróż do Chin. Jak produkuje się herbatę? Jak żyją Chińczycy?

Jak produkuję się herbatę w prowincji Yunnan (Chiny)? Czy ludzie zajmujący się herbatą codziennie piją[...]

Oznaczenie zbiorów herbaty

Oznaczenia związane są ze zbiorami herbaty FF First Flush Herbata pochodząca z pierwszego zbioru, który[...]

Herbata na ból brzucha, Yerba powoduje zgagę, sitko zmienia smak. Yerba czy herba #5

W piątym wydaniu Yerba czy herbata odpowiadamy m.in. na pytania Czy czerwoną herbate pu-erh trzeba[...]

Kiedy herbata pobudza? Jak parzyć herbatę, żeby miała najwięcej kofeiny?

Kofeina to powód dla którego człowiek zainteresował się herbatą w ogóle. Jest to substancja pobudzająca[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.