ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Jiao Gu Lan, zioło długowieczności lub zioło nieśmiertelności to roślina z grupy dyniowatych. Rośnie w postaci pnącza i występuje w południowych Chinach w północnym Wietnamie, można też znaleźć ją w Japonii i Korei, ale o zbiorach stamtąd nie słyszałem.

Czym jest Jiao Gu Lan?

Nie jest herbatą. Dlaczego nazywa się je ziołem długowieczności? Według medycyny chińskiej, zapewnia nieśmiertelność. Jest szalenie zdrowie i ma wiele właściwości, które są korzystne dla naszego organizmu. Przede wszystkim zawiera masę przeciwutleniaczy, znacznie więcej niż herbata. Spowalnia dzięki temu starzenie i wszystko co za tym idzie. Poza tym dobrze działa na nasz układ krwionośny, przeciw miażdżycy, przeciw zawałowo, obniża ciśnienie krwi.

Jiao Gu Lan to herbatka dla sportowców, ponieważ poprawia wydolność płuc i wydolność sercowo-naczyniową. Co za tym idzie, większy wysiłek nie sprawia nam problemu, mamy lepszą kondycję i łatwiej się oddycha. Podobno poprawia się też objętość komór w sercu.

Jiao Gu Lan bez dodatków. NIE DO SPOŻYCIA
Jiao Gu Lan bez dodatków. NIE DO SPOŻYCIA

Poza tym, usprawnia gospodarkę hormonalną, działa antydepresyjnie, zapobiega cukrzycy i jest stosowana przy alergiach (minimalizuje dolegliwości).

Jiao Gu Lan występuje najczęściej w formie kulek, które troszkę przypominają herbatę artystyczną, ale nie mają z nią nic wspólnego (oprócz kształtu). Jest to po prostu skręcone zioło Jiao Gu Lan.

Parzenie Jiao Gu Lan

Zalewamy, podobnie jak zieloną herbatę, wodą o temperaturze 80° C. Natomiast parzyć można ją dużo dłużej, bo nawet do pól godziny, ale wtedy jest bardzo intensywne. Jiao Gu Lan w smaku jest słodkawe, warzywne, odświeżające i pozostawia mdłe uczucie na języku.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata z Tunezji – przepis na miętową herbatę

Maghreb to obszar północno-zachodniej części kontynentu afrykańskiego. Jest to nazwa, którą Arabowie nadali ziemią na[...]

Picie gorącej herbaty. Właściwa temperatura herbaty do picia

W okresie zimowym wielu z nas sięga po rozgrzewającą gorącą herbatę. Pojawia się tutaj pytanie,[...]

Zielona herbata a ciśnienie

Nadciśnienie to poważna dolegliwość, z którą zmaga się wiele osób na całym świecie. Najlepszą metodą[...]

6 porad jak dobrze parzyć kawę w kawiarce

Kawiarka filtruje kawę jedynie przy pomocy metalowego sitka. Powoduje to znaczną ilość pyłu kawowego w[...]

Herbata zielona Soti Natural, opinie, test. Przepis na ice tea z Gyokuro

Któż z nas nie zna tego wyjątkowego napoju jakim jest ice tea? Kto z nas[...]

Vitax Herbata Owocowa Żurawina & Malina: opinie, test

Na herbaciany warsztat wrzuciliśmy napar firmy Vitax „Żurawina i Malina”. Po ośmiu minutach parzenia otrzymujemy[...]

7 rad jak kupić najlepszą kawę

Wybór kawy tylko pozornie wydaje się błahostką. Poszukując tej idealnej dla nas, na każdym kroku[...]

Związki chemiczne w herbacie, polifenole, aminokwasy, enzymy, pigmenty, węglowodany, alkaloidy, minerały, substancje lotne

Najważniejszymi związkami w świeżych liściach herbaty odpowiedzialnymi za odpowiedni produkt końcowy są: polifenole, aminokwasy, enzymy,[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.