ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Kokeicha to herbaciana ciekawostka. W krajach zachodu można często kupić tę herbatę, która w Japonii, swej ojczyźnie jest niepopularna i niechętnie pijana. Kokeicha ma postać podłużnych pałeczek o ciemnym kolorze bez połysku. Proces produkcji opracowany został w Japonii dla zagospodarowania odpadu jakim był pył pokruszonej herbaty wyższej jakości.

Geneza powstania herbaty kokeicha

W trakcie poszukiwań zastosowania dla pyłu herbacianego pojawiały się różne pomysły począwszy od kompostu po kadzidełka. Ostatecznie opracowano metodę produkowania z niej herbaty nadającej się do parzenia. Do takiego proszku dodawano ryżowego lepiku oraz wzmacniaczy smaku, następnie powstałą pastę przeciskano przez specjalne sito co nadawało jej postać przypominającą cienki makaron. Po obróbce termicznej herbata była gotowa do parzenia. Popularna była początkowo jako zaopatrzenie wojska w czasie wojny. Obecnie sprzedawana jest na zachód. Produkcja kokaichy skupia się wokół jednej wytwórni na plantacjach Schizuoka. Smak i właściwości zdrowotne tej herbaty nie są oszałamiające lecz jako ciekawostkę na pewno warto jej spróbować.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata w Niemczech

Bracia Grimm i obłoczki ze śmietanki, czyli początki herbaty w Niemczech Większość z nas zna[...]

Gdzie wybrać się na dobrą kawę i herbatę w Łodzi? (odcinek 3)

Zapraszamy na drugi odcinek przewodnika po dobrych lokalach, w których napijecie się najlepszej kawy i[...]

Smaki kawy: profil smakowy, nuty, aromaty

Zadziwiająco często spotykam się ze stwierdzeniem: "Ja kawy nie piję, ale uwielbiam jej zapach!". Ten[...]

Zasady parzenia herbaty, 10 porad jak parzyć herbatę?

Herbatę można zaparzyć na wiele sposobów. Jest kilka zasad, którymi musicie się kierować ale cała[...]

4 Comments

Herbata zielona Tai Ping Hou Kui – płaska herbata

Herbata zielona Tai Ping Hou Kui jest jendą z bardziej niezwykłych i rzadkich herbat. W[...]

Jak powinno się parzyć herbatę?

Najprostszą odpowiedzią na to pytanie jest: „uważnie i starannie”. Powszechnym grzechem przy parzeniu herbaty jest[...]

Gorzka herbata. Chiński ostrokrzew. Herbata Kuding Cha

Kuding to napar ziołowy, który zwyczajowo w Chinach nazywa się herbatą i do nich zalicza[...]

Ile można pić herbaty dziennie

Ile można wypić herbaty w ciągu dnia? Najczęściej określa się ilość około 3-4 filiżanek dziennie za[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.