Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Bliskie spotkanie z pokrzywą jest mało przyjemne. Pieczenie, zaczerwienie, tak zwane „oparzenie”. Dobrze jednak w chwilach, gdy chcielibyśmy spalić wszystkie pokrzywy na świecie, pamiętać, że to bardzo pożyteczne zioło, używane przez człowieka od bardzo dawna.
Czym jest pokrzywa?
Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) jest rozpowszechnioną w świecie rośliną dwupienną, osiągającą spokojnie do 1,5 m wysokości. Należy do rodziny pokrzywowatych i trzeba przyznać, że w porównaniu do swoich tropikalnych kuzynów, obchodzi się z nami dość łagodnie. Nazwa łacińska pochodzi od słów „uro”- piec, palić, parzyć oraz „dioica”- dwa domy. Prawdopodobnie odnosi się to do jej dwupienności.
Najbardziej charakterystyczną cechą pokrzywy, są włoski, dzięki którym możliwe jest „parzenie nas”. Samo nieprzyjemne uczucie oparzenia można zminimalizować przy użyciu soku z pokrzywy, mięty, szczawiu, rozmarynu lub szałwii.
Dość szybko rozmnaża się przez korzenie i z tego powodu może być czasami ciężka do usunięcia. Kwitnie od czerwca do września. Unika gleb kwaśnych, spotkamy ją w miejscach wilgotnych z dobrym dostępem do światła.
Pokrzywa: zastosowanie
W ziołolecznictwie wykorzystuje się całą roślinę: korzeń, łodygę oraz liście i kwiaty. Stosuje się ją przygotowując odwary, wyciągi, napary lub jedząc tak jak warzywo (zamiennie ze szpinakiem) w sałatkach lub zupach.
Pokrzywa jest polecana na bardzo wiele różnych dolegliwości, jednak jej specjalność to układ moczowy i układ pokarmowy. Działa moczopędnie oraz wspomaga leczenie schorzeń prostaty. Pomocna jest przy krwawieniach wewnętrznych, hemoroidach oraz anemii. Była zalecana osobom, które przechodzą rekonwalescencję. Pokrzywa wzmaga apetyt, dobrze wpływa na pracę wątroby oraz całego układu pokarmowego. Dobra przy biegunkach. W dawnych czasach uważana była także za afrodyzjak. Może również wspomóc w artretyzmie oraz w przypadku „robaków”. Ma właściwości obniżające ciśnienie krwi. Przeciwdziała zatrzymywaniu wody w organizmie, wzmacnia nas w sytuacjach stresowych oraz „oczyszcza krew”.
Stosowana zewnętrznie jest docenionym specjalistom od włosów i skóry głowy. Znaleźć ją można w wielu szamponach ziołowych.
Należy jednak konsultować zażywanie pokrzywy w następujących przypadkach: krwawienia wewnętrzne z polipów, ciąża, cukrzyca, kamienie nerkowe, gdy z natury mamy bardzo niskie ciśnienie krwi oraz w każdej innej wątpliwości.
Pozostałe zastosowanie pokrzywy
Oprócz tak wielu zdrowotnych właściwości, pokrzywa jest wykorzystywana także jako pasza dla zwierząt. Wytwarza się z niej barwnik do wełny, z jej włókien można wyrabiać liny oraz tkaniny. W średniowieczu uważana była za roślinę ochronną przed diabłem, przypisywano ją też bogom burzy i piorunów. Można spożywać ją z powodzeniem jako warzywo w zupach lub sporządzić z niej piwo.
Herbata z pokrzywy
Napar przygotowuje się z ususzonych i rozdrobnionych liści i łodyg pokrzywy. Zbiór powinien odbywać się w maju i czerwcu tuż przed samym kwitnieniem, w pogodny poranek, po zejściu rosy. Następnie można ją suszyć w przewiewnym i zacienionym miejscu.
Napar przygotowuje się zalewając około 2 gramów surowca wodą w temperaturze około 96 stopni Celsjusza. Parzenie trwa od trzech do siedmiu minut. Napar ma kolor jasnożółty, pachnie delikatnie suszonymi trawami. W smaku dość delikatna, z lekkim ziołowym posmakiem, nieco słodko- gorzka. Zakłada się, że pożądany efekt osiągniemy po około 30 dniach przyjmowania mniej więcej 3 filiżanek dziennie.
Jeśli z jakiś powodów naparu nie wypijemy, nie wylewajmy go. Można wypłukać nim włosy, lub przemywać rany i miejsca opuchnięte.
Źródła: Plantas mediocritas P.Font Quer, Wielka Księga ziół Lesley Bremnes, Botanical.com, Wemmd.com, Herbwisdom.com, Wikipedia
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata: dlaczego nie czaj? Pochodzenie polskiego słowa herbata
Od lat herbata była znana jako zioło lecznicze, a nie jako napój codziennego użytku (a[...]
gru
Przepis na ciasto z Yerba mate, greeny z Yerba mate
Kolejny przysmak dla fanów Yerba Mate. Jak się okazuje, ostrokrzew paragwajski nadaje się nie tylko[...]
maj
Czy warto kupić fajkę wodną za 50 zł?
Przeglądając sieć w poszukiwaniu tanich fajek można trafić na dużą ilość małych fajek typu dynia,[...]
wrz
Przegląd yerba mate: Cruz de Malta (ostrokrzew paragwajski) – opinie
Kiedy przyglądamy się liściom, nasuwa nam się na myśl słowo „elegancka”, ma równe liście i[...]
lut
Delter Coffee Press – opis
Delter coffee press jest kolejnym sprzętem starającym się sprostać oczekiwaniom świadomych konsumentów kawy. Tym razem[...]
mar
Prawdziwa herbata gruzińska. Herbata w Gruzji
W Gruzji produkowało się i nadal produkuje się głównie herbatę czarną. Od lat 80 metodą[...]
1 Comments
paź
Naprawa herbacianej ceramiki za pomocą złota
Każdy z nas na pewno potłukł choć raz jakieś swoje ulubione naczynie do herbaty. Czy[...]
cze
Jak używać gaiwana do herbaty? Poradnik
Najpopularniejszym naczyniem herbaciarza jest gaiwan. Można by powiedzieć nawet, że jest to swego rodzaju oznaka[...]
kwi