Herbata w lecie
W lecie możemy pić właściwie każdą herbatę. Paradoksalnie najlepiej ugasi pragnienie gorącą herbata, a nie zimna, która daje tylko złudne wrażenie chwilowego ochłodzenia. Ciepła herbata nie zmusza naszego organizmu do pracy, tj. wyrównania temperatury zimnej herbaty do temperatury naszego ciała, a tym samym nie powoduje ubytku energetycznego.
Dobrą propozycją na lato jest zielona herbata, która naturalnie wychładza organizm a przy tym zawiera dużo przeciwutleniaczy. Możemy też skusić się na herbatki owocowe na bazie hibiskusa, które zawierają dużo witaminy C.
Herbata na jesień
Kiedy przychodzi chłodna jesień powinniśmy unikać – zwłaszcza w okresie przeziębień – herbaty zielonej, która nie rozgrzewa organizmu. Tu najlepiej sprawdzi się herbata czarna i herbatki ziołowe. Ziołowe herbatki są określane też jako funkcjonalne i często sprzedawane w aptekach. Herbata ziołowa może mieć działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Najlepiej sprawdzi się rumianek (dzięki zawartości choliny, która łagodzi kaszel), lapacho (lapachol działa przeciwwirusowo i antybakteryjnie), vilcacora (podnosi odporność), czy mięta (która wychładza, ale działa antybakteryjnie).
Herbata na zimę
W zimie polecamy herbatę czarną. Ciepła czarna herbata rozgrzewa organizm i dostarcza kofeiny, która wspomaga aktywność organizmu do walki z przeziębieniami. Warto pamiętać, żeby nie pić wrzącej herbaty, która spożywana w nadmiarze może przyczyniać się do zwiększonego ryzyka zachorowań na raka krtani i przełyku. W zimie warto do herbaty dodawać przyprawy, które nie tylko urozmaicają smak herbaty, ale znacząco podnoszą jej dobroczynne właściwości.
Cytryna dodana do herbaty wzbogaca herbatę o witaminę C, która jest wskazana w okresie przeziębień. Kardamon łagodzi kaszel. Anyż ma właściwości wykrztuśne. Lukrecja ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne i wykrztuśne. Napar z korzenia lukrecji świetnie nadaje się do zwalczania infekcji gardła.
Herbata na wiosnę
Na wiosnę herbatki owocowe polecane są chyba wszystkim. Nie zawierają liści herbaty, więc nie ma żadnych problemów z obecnością kofeiny. Jeśli herbata jest dobrej jakości, nie zawiera cukrów ani żadnych ulepszaczy. W zależności od owocu, z którego są przygotowywane, polecane są one jako bogate w witaminy oraz posiadające te same pozytywne właściwości co owoce. I tak na przykład herbatka z malin polecana jest przy przeziębieniach, herbatka z żurawiny przy problemach z drogami moczowymi, herbatka z róży przy awitaminozach. Owoce są zdrowe, więc siłą rzeczy i dobrej jakości napar z owoców efekt prozdrowotny również będzie posiadał.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Złote mleko, herbata z kurkumą
Latte na bazie mleka i kurkumy, nazywane Złotym Mlekiem, jest tak bardzo popularne w Wielkiej[...]
mar
4 dobre powody, żeby parzyć herbatę na zimno
Zimne parzenie to technika, która dla wielu wydaje się być abstrakcyjna. Z angielskiego "cold brew"[...]
maj
Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: czasy parzenia, wpływ wody na napar
Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: czasy parzenia, wpływ wody na napar
lut
Herbata bezkofeinowa. Herbata bez teiny. Dekofeinizacja herbaty – jak to się robi?
Herbata bez kofeiny jest doskonałym rozwiązaniem dla osób, które kochają herbatę, ale chcą uniknąć nadmiernego[...]
lip
Dlaczego herbata z Darjeeling jest coraz gorsza
Pogarszanie się jakości herbaty z Darjeeling nie umknęło uwadze entuzjastów herbaty. Czy rzeczywiście słynna herbata[...]
lip
Herbata dla Sportowców Jiao Gu Lan, zioło długowieczności: parzenie, właściwości
Jiao Gu Lan, zioło długowieczności lub zioło nieśmiertelności to roślina z grupy dyniowatych. Rośnie w[...]
kwi
Yerba Mate dla początkujących
W specjalnym wydaniu Czajnikowego znajdziecie dużo przydatnych informacji o Yerba Mate w szczególności dla początkujących.[...]
wrz
Terroir, czyli jak zmienia się smak herbaty w zależności od zbioru z plantacji
Dzięki terroir jesteśmy w stanie rozróżniać nie tylko rodzaj i kultywar herbaty, ale także miejsce[...]
sie