Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Jeśli jesteście fanami własnoręcznie przygotowywanych prezentów, albo jeśli lubicie eksperymentować i odkrywać nowe smaki zachęcam Was do wykonania dwóch świątecznych mieszanek herbacianych.
Pomysł na świąteczne herbaty
Mieszanki nazwałam: „Choinkowa” i „Wigilijna”. Ta pierwsza miała kojarzyć mi się z orzeźwiającym zapachem lasu i żywicy, ale także z przyjemnym powrotem do domu ze spaceru po zaśnieżonym lesie. Mieszanka „Wigilijna” z kolei miała być domowa, ciepła i leniwa. Po tak dobranych charakterystykach zdecydowałam się na zieloną herbatę Gunpowder w przypadku mieszanki choinkowej (zielony to kolor lasu) oraz na English Breakfast w przypadku mieszanki Wigilijnej.
Składniki potrzebne do przygotowania świątecznej herbaty
Na bazę mieszanek wybrałam herbaty, które są dość proste w obsłudze i praktycznie każdy da sobie z nimi radę. Poza herbatą dodałam następujące składniki.
„Herbata Choinkowa”
- 20 g Gunpowder
- 1 g anyżu gwiaździstego
- 3g imbiru kandyzowanego
„Herbata Wigilijna”
- English Breakfast 20 g
- 3 g owocu dzikiej róży
- 3 goździki
- ¼ laski wanilii
Przygotowałam małe ilości mieszanek (około 25 g), bo chciałam, by mój prezent był drobnostką. Znając jednak proporcje, można pokusić się o przygotowanie okazalszych ilości. Polecam też traktowanie tych przepisów jako wyjścia do dalszych ulepszeń. Najfajniejsze są te mieszanki, które mają coś unikalnego od nas.
Po przygotowaniu wszystkich składników, porozdzielałam anyż na drobniejsze kawałki oraz pokroiłam imbir w kostkę (miałam spore kawałki). Rozcięłam też wanilię na pół. Po odważeniu wszystkiego wymieszałam składniki i zamknęłam je w słoiku i puszce. Następnie odstawiłam w ciemne i suche miejsce.
Parzenie herbaty świątecznej
Po około tygodniu z mieszanek zdecydowałam się wyjąć wanilię, bo herbata już nasiąknęła jej aromatem i nie chciałam, by ktoś nagle znalazł ją pływającą w swoim kubku. Po otwarciu puszki i słoika, ogarnął mnie bardzo przyjemny aromat herbat- nie narzucający się, ale zapraszający do degustacji.
Mieszankę Wigilijną zaparzyłam w ilości jednej łyżeczki na filiżankę, woda 100 stopni oraz w czasie 4 minut. Napar wyszedł ciemny. W smaku czuć herbatę oraz delikatny waniliowo-różany posmak. Nie byłam pewna, czy te składniki dobrze się zgrają, efekt jednak rozwiał te wątpliwości.
Mieszankę choinkową zaparzyłam w podobnych ilościach – 1 łyżeczka na filiżankę, ale w wodzie około 80 stopni. Czas to 4 minuty. Do mojej filiżanki nie wpadła żadna cząstka anyżu, więc nie był on silnym smakiem w całej kompozycji. Najciekawszy okazał się delikatny imbirowy akcent w ustach po wypiciu herbaty.
Do Świąt została jeszcze chwila, w której można przygotować jedną z powyższych mieszanek. W ładnej i estetycznej puszce mogą się okazać ciepłym prezentem, przy którym można spędzić miłe świąteczne chwile.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
86 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Oznaczenie liści herbaty
Co oznaczają litery na opakowaniu herbaty? Na opakowaniach herbaty często można znaleźć oznaczenie literowe mówiące[...]
mar
Kiedy herbata pobudza? Jak parzyć herbatę, żeby miała najwięcej kofeiny?
Kofeina to powód dla którego człowiek zainteresował się herbatą w ogóle. Jest to substancja pobudzająca[...]
kwi
Przepis na ciastka z zieloną herbatą Matcha
Do przygotowania pysznych ciastek z zieloną herbatą będziemy potrzebowali: 150 g masła (zimnego), 100 g[...]
gru
Najlepsza herbata na przeziębienie, herbata Aragorna Władca Pierścieni
Czosnek, świeża mięta, miód i imbir: oto przepis na najlepszą herbatę na przeziębienie prosto ze[...]
mar
Yerba mate tostada
Yerba Mate: Tostada. Oznaczenie yerba mate dla yerby palonej. Cechuje się ona ciemnym, brązowym lub[...]
Cold brew coffee – kawa na zimno: działanie, właściwości, przepis
Jak przygotować litr zimnej, orzeźwiającej kawy na letnie upalne dni? Będziemy potrzebowali dużego, czystego naczynia.[...]
cze
Herbata zielona Java Sunda Purwa: parzenie, opinie
Herbata Java Sunda Purwa produkowana jest w okolicach Bandung. Jej susz skojarzył mi się z[...]
1 Comments
sty
Parzenie czerwonej herbaty Pu-erh: część 3
Jak prawidłowo parzyć czerwoną herbatę, żeby była smaczna i posiadała swoje wszystkie cenne właściwości? Zobacz!