ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorką tekstu jest: Agnieszka (a-na-obczyznie.blog.onet.pl). Tekst powstał we współpracy z Klubem Polek na Obczyźnie

Tea o’clock

Wielka Brytania to kraj, który od dawna mocno kojarzy się z herbatą. W Europie to właśnie Anglicy najbardziej pokochali herbatę mimo, że nie poznali jej jako pierwsi. To w tej pięknej, deszczowej krainie powstały takie mieszanki jak Earl Gray i English Breakfast. A zaczęło się dawno temu…

Herbaciarnie w Wielkiej Brytanii

Najstarszą angielską herbaciarnią jest Twinings (tak, tak, ten Twinings), który został założony w 1706 roku w Londynie przez Thomasa Twiningsa. Jego sklep na londyńskim Strand (do dziś istnieje w tym samym mejscu, pod numerem 216) zapoczątkował powstawanie sklepów herbacianych w całej Anglii, jest oficjalnym dostawcą herbat na dwór królewski a jego logo najstarszym znakiem handlowym na świecie. Inną znaną marką jest Whittard założony w Chelsea w 1806 roku. Dziś jest to też sieć sklepów, w których można kupić nie tylko dobrej jakości herbaty i kawy, ale też wszystkie możliwe akcesoria do ich parzenia.

Herbaciarnia Whittard, photo teainengland.com
Herbaciarnia Whittard, photo teainengland.com

Afternoon Tea w Wielkiej Brytanii

Kwintesencją angielskich zwyczajów związanych z piciem herbaty jest Afternoon Tea, czyli popołudniowa herbatka, którą zapoczątkowała księżna Anna z Bedford w 1840 roku. W tamtych czasach spożywano zazwyczaj dwa posiłki dziennie: lunch koło południa i obfitą kolację o ósmej wieczorem. Pnieważ księżna czuła ssanie w żołądku już w godzinach popołudniowych zaczęła prosić służbę o podawanie herbaty, chleba, masła i ciasta w jej pokoju. Z czasem zaczęła zapraszać znajomych i popołudniowa herbatka stała się zwyczajem, który szybko rozpowszechnił się w całej Anglii. Na początku XX wieku serwowanie Afternoon Tea w zaciszu domowym zaczęło tracić na popularności na rzecz luksusowych hoteli. W okresie II wojny światowej zwyczaj ten praktycznie zanikł by po kilkudziesięciu latach odrodzić się na nowo. Dziś Afernoon Tea jest podwieczorkiem serwowanym w większości hoteli w Wielkiej Brytanii, na który trzeba się wcześniej umówić. W często niemałą cenę wliczona jest oczywiście herbata, przeważnie parzona w dzbanku (zazwyczaj jest to mieszanka Ceylon I Darjeeling), małe kanapki, tak zwane scones (miękkie bułki) z ubitą śmietaną i dżemem oraz inne ciasta. Jest też wersja Champagne Afternoon tea, do której oprócz herbaty podawany jest szampan.

Afternoon Tea na świeżym powietrzu, photo top10.com
Afternoon Tea na świeżym powietrzu, photo top10.com

Anytime is tea time

Niestety na codzień zwyczajni Brytyjczycy piją czarną herbatę w mniej wyszukanej postaci, a mianowicie z mlekiem, nawet Earl Graya zabarwiają na biało. Jest to tak popularne, że producenci na opakowanniach zielonych, ziołowych czy owocowych herbat zaznaczają, iż daną meszankę najlepiej pić bez mleka, „Best enjoyed without milk”. Samo mleko jest podstawowym produktem w każdej angielskiej kuchni, również w pracy i gdy go zabraknie, koniecznie trezba kogoś wysłać do sklepu. Nieważne jak bardzo jest dana osoba zajęta, przecież bez herbaty z mlekiem się nie da pracować.

Półka z herbatami w jednym z supermarketów w Reading
Półka z herbatami w jednym z supermarketów w Reading

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata na każdą porę roku

W lecie możemy pić właściwie każdą herbatę. Paradoksalnie najlepiej ugasi pragnienie gorącą herbata, a nie[...]

Lapacho: Przepis na herbatę Inków, jak parzyć herbatę Lapacho

Jest to kora drzewa Lapacho i nazywana jest także herbatą Inków. Wywodzi się z medycyny[...]

1 Comments

Herbata na sen. Jak zrobić poduszkę z herbaty, która ułatwia zasypianie?

Poduszkę herbacianą można wykonać zarówno z herbaty świeżej jak i z wysuszonych fusów po zaparzeniu[...]

1 Comments

Parzenie herbaty wodą z lodowca za 300zł

Najważniejszą jej cechą jest fakt, że była całkowicie odizolowana od ogólnoplanetarnego obiegu wody w przyrodzie[...]

Ciśnieniowe parzenie herbaty

Jak zabrać się do parzenia herbaty w ekspresie ciśnieniowym? Przede wszystkim potrzebna nam jest odpowiednia[...]

Jak parzyć wędzoną czarną herbatę Lapsang Souchong: historia, pochodzenie

Herbata Lapsang Souchong pachnie dymem, pachnie wędzonką, grillem, przeróżnie się to określa. Każdy czuje coś[...]

Rodzaje yerba mate: chimarrao, argentyńska, paragwajska, urugwajska

Co kraj to obyczaj. Okazuje się także, że co kraj to yerba mate. Nie trzeba[...]

1 Comments

Herbata z konopi, właściwości, parzenie. Herbata konopna hemp tea

Napar z liści konopi jest to nowość na Polskim rynku i zarazem obiekt kontrowersji. Na[...]

4 Comments

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.