Aloes to sukulent o charakterystycznych, grubych i mięsistych liściach. Po przekrojeniu znajdujemy w środku przejrzystą i bezbarwną galaretę bogatą w żel. Właściwości aloesu znane są od niepamiętnych czasów a ich zastosowanie w medycynie ludowej jest szerokie.
Sok z aloesu może być pity, jedzony może być jego miąższ, stosowany może być także zewnętrznie jako kosmetyk. Często znaleźć można go w kosmetykach oraz w niektórych suplementach i lekach. Kupić można także gotowy sok w butelkach, który po rozcieńczeniu piją się dla zdrowia przestrzegając odpowiedniej proporcji.
Jakie właściwości ma aloes?
- Przede wszystkim, stosowany zewnętrznie przyśpiesza gojenie się ran i poparzeń, także słonecznych.
- Ma działanie dezynfekujące i przeciwzapalne.
- Stosowany wewnętrznie, czyli wypijany w formie soku dostarcza wielu witamin i mikroelementów,
- poprawia trawienie i apetyt, obniża poziom cukru we krwi, obniża ciśnienie krwi, sprzyja utracie wagi i podnosi odporność.
- Stosowany jest do wzmocnienia reakcji immunologicznej zwłaszcza przeciwko wirusom powodującym przeziębienie.
- W medycynie ludowej był także polecany przy wrzodach żołądka.
- Wiele osób stosuje go regularnie jako kurację wzmacniającą przed sezonem przeziębień.
Sok z aloesu nie jest jednak pozbawiony działań nieporządanych. Nie należy go stosować w ciąży i podczas karmienia piersią, odradza się go także osobom mającym problemy z jelitami. Najważniejszym niepożądanym działaniem jest wywoływanie biegunki. Niektórzy stosują go do oczyszczenia jelit z toksyn lecz pamiętać należy, że biegunka może odwodnić i zaburzyć gospodarkę elektrolitową. Wniosek z tego jest taki, że nie należy z aloesem przesadzać. Pamietajmy jednak, że mówimy tutaj o soku aloesowym, który wcale nie jest tak łatwo pozyskać. Wystarczy porównać w sklepie ceny soku aloesowego z cenami świeżych liści by mieć jako taki pogląd na to ile potrzeba aloesowego miąższu by wycisnąć czysty sok.
Inna kwestią są popularne napoje aloesowe z miąższem, które w składzie zawierają liczne dodatki i soki owocowe, a samego aloesu jest tam mniej. Aloes możemy wykorzystać do przygotowania smacznego i zdrowego napoju dodając go do ulubionej herbaty.
Przepis na aloesową herbatę
Mamy dla Was propozycję przepisu na napój aloesowy. Potrzebny będzie nam świeży liść aloesu, który kupić można nawet w sieciowych sklepach lub sklepach ze zdrową żywnością. Nasza propozycja bazować będzie na herbacie oolong, z którą w naszej opinii dobrze komponuje się jego smak. Jako źródła słodyczy i dla podkreślenia smaku dodamy syropu klonowego.
- Liść aloesowy kroimy, odkrawając kilkucentymetrowy pasek, obieramy go ze skórki i dokładnie płuczemy.
- Galaretowaty miąższ drobno siekamy i wrzucamy do blendera.
- Dodajemy zimny napar herbaty oolong, polecamy przygotować go metodą zimnego parzenia. Dobrze sprawdzą się oolongi nisko oksydowane, choć najlepsze efekty uzyskujemy używając herbaty z półki herbat codziennych. Dają one wyraźniejszy smak i nie są zbyt drogie dzięki czemu nie będzie nam żal wyszukanej herbaty, którą lepiej degustować bez dodatków.
- Według uznania dodajemy syrop klonowy. Polecamy około łyżki stołowej na 300 ml herbaty i około 3-4 centymetrowy plaster aloesu.
- Całość dokładnie mielimy w blenderze i wlewamy do szklanki z lodem. Możemy przelać nasz napój przez sitko jeśli nie odpowiadają nam drobinki miąższu.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Badanie dotyczące preferencji konsumenckich spożycia herbaty liściastej w Polsce
Zapraszamy do wypełnienia krótkiej ankiety dotyczącej spożycia i zakupu herbaty liściastej w Polsce. Z góry[...]
lut
Przepis na zieloną herbatę Genmaicha na zimno
Metoda zimnego parzenia świetnie nadaje się dla różnych rodzajów zielonej herbaty. Dzisiaj prezentujemy przepis na[...]
kwi
Czerwona herbata: właściwości i odchudzanie
W praktyce jako pogromca tłuszczu herbata czerwona, co dowiedziono naukowo, pozwala w ciągu miesiąca regularnego[...]
4 Comments
mar
Matcha zielona herbata. Herbata odmładzająca z Japonii
Matcha to sproszkowana zielona herbata. Matcha to tradycyjna zielona herbata japońska produkowana z herbaty Tencha.[...]
maj
80% yerba mate na rynku niezdane do picia? Komentarz Czajnikowy.pl
Dalecy jesteśmy od bagatelizowania zagrożenia metalami ciężkimi w mate, ale uważamy, że obawy są przesadzone.[...]
2 Comments
sty
Parametry parzenia herbat – jak prawidłowo parzyć herbatę liściastą
Na co zwrócić uwagę parząc różne rodzaje herbaty? Jak prawidłowo parzyć herbatę liściastą? Jak zapewne[...]
lip
Herbata koreańska. Zielona herbata z Korei, produkcja, zbiory, parzenie
Efektem tych licznych przygód jakie w Korei przeżyła herbata jest dzisiejszy jej smak. Jest to[...]
lut
Tea & Coffee World Cup 2014: pełna lista wystawców
Pierwsza polska edycja Targów Tea & Coffee World Cup zgromadziła 100 Wystawców z 23 krajów.
lut