Aloes to sukulent o charakterystycznych, grubych i mięsistych liściach. Po przekrojeniu znajdujemy w środku przejrzystą i bezbarwną galaretę bogatą w żel. Właściwości aloesu znane są od niepamiętnych czasów a ich zastosowanie w medycynie ludowej jest szerokie.
Sok z aloesu może być pity, jedzony może być jego miąższ, stosowany może być także zewnętrznie jako kosmetyk. Często znaleźć można go w kosmetykach oraz w niektórych suplementach i lekach. Kupić można także gotowy sok w butelkach, który po rozcieńczeniu piją się dla zdrowia przestrzegając odpowiedniej proporcji.
Jakie właściwości ma aloes?
- Przede wszystkim, stosowany zewnętrznie przyśpiesza gojenie się ran i poparzeń, także słonecznych.
- Ma działanie dezynfekujące i przeciwzapalne.
- Stosowany wewnętrznie, czyli wypijany w formie soku dostarcza wielu witamin i mikroelementów,
- poprawia trawienie i apetyt, obniża poziom cukru we krwi, obniża ciśnienie krwi, sprzyja utracie wagi i podnosi odporność.
- Stosowany jest do wzmocnienia reakcji immunologicznej zwłaszcza przeciwko wirusom powodującym przeziębienie.
- W medycynie ludowej był także polecany przy wrzodach żołądka.
- Wiele osób stosuje go regularnie jako kurację wzmacniającą przed sezonem przeziębień.
Sok z aloesu nie jest jednak pozbawiony działań nieporządanych. Nie należy go stosować w ciąży i podczas karmienia piersią, odradza się go także osobom mającym problemy z jelitami. Najważniejszym niepożądanym działaniem jest wywoływanie biegunki. Niektórzy stosują go do oczyszczenia jelit z toksyn lecz pamiętać należy, że biegunka może odwodnić i zaburzyć gospodarkę elektrolitową. Wniosek z tego jest taki, że nie należy z aloesem przesadzać. Pamietajmy jednak, że mówimy tutaj o soku aloesowym, który wcale nie jest tak łatwo pozyskać. Wystarczy porównać w sklepie ceny soku aloesowego z cenami świeżych liści by mieć jako taki pogląd na to ile potrzeba aloesowego miąższu by wycisnąć czysty sok.
Inna kwestią są popularne napoje aloesowe z miąższem, które w składzie zawierają liczne dodatki i soki owocowe, a samego aloesu jest tam mniej. Aloes możemy wykorzystać do przygotowania smacznego i zdrowego napoju dodając go do ulubionej herbaty.
Przepis na aloesową herbatę
Mamy dla Was propozycję przepisu na napój aloesowy. Potrzebny będzie nam świeży liść aloesu, który kupić można nawet w sieciowych sklepach lub sklepach ze zdrową żywnością. Nasza propozycja bazować będzie na herbacie oolong, z którą w naszej opinii dobrze komponuje się jego smak. Jako źródła słodyczy i dla podkreślenia smaku dodamy syropu klonowego.
- Liść aloesowy kroimy, odkrawając kilkucentymetrowy pasek, obieramy go ze skórki i dokładnie płuczemy.
- Galaretowaty miąższ drobno siekamy i wrzucamy do blendera.
- Dodajemy zimny napar herbaty oolong, polecamy przygotować go metodą zimnego parzenia. Dobrze sprawdzą się oolongi nisko oksydowane, choć najlepsze efekty uzyskujemy używając herbaty z półki herbat codziennych. Dają one wyraźniejszy smak i nie są zbyt drogie dzięki czemu nie będzie nam żal wyszukanej herbaty, którą lepiej degustować bez dodatków.
- Według uznania dodajemy syrop klonowy. Polecamy około łyżki stołowej na 300 ml herbaty i około 3-4 centymetrowy plaster aloesu.
- Całość dokładnie mielimy w blenderze i wlewamy do szklanki z lodem. Możemy przelać nasz napój przez sitko jeśli nie odpowiadają nam drobinki miąższu.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
La Merced yerba mate. Rodzaje, smak i zalety
Koneserski charakter tej marki podkreśla zamieszczony na opakowaniu nowoczesny diagram pozwalający się zorientować w profilu[...]
kwi
Pierwsza rozpuszczalna herbata? Cha Gao, herbaciana pasta z pu-erha
Cha Gao to najprawdopodobniej pierwsza herbata rozpuszczalna. By w paru słowach wyjaśnić czym jest Cha[...]
cze
Przegląd yerba mate: Rosamonte (ostrokrzew paragwajski), opinie
Aromat mate Rosamonte jest wyraźny i zdecydowany. Mówi się czasem, że to mate dla miłośników[...]
lip
Herbata czarna Lapsang Souchong
Herbata lapsang, czyli oryginalnie po Chińsku Zengshang Xiaozong. Jest to herbata czarna wędzona. Do wędzenia[...]
mar
Najlepsza herbata na katar. Herbata zatkany nos
Kiedy mamy katar lub zatkany nos, polecamy naturalną i zdrową herbatę na bazie herbaty zielonej[...]
lis
Test japońskiej herbaty z Lidla (Vitasia): Sencha, Bancha, Genmaicha opinie
Przetestowaliśmy herbatę w torebkach piramidkach marki Vitasia, którą możecie kupić w Lidlu. Do testu użyliśmy[...]
mar
Herbata cold brew – ile może stać parzona na zimno?
Całkiem inną kwestią jest jak długo można pozostawić zaparzone cold brew po przygotowaniu. Należy je[...]
lip
Parzenie herbaty z technicznego punktu widzenia, parzenie herbaty technicznie
Większość herbaty produkowanej na świecie jest po prostu jednym z towarów, a więc jest przedmiotem[...]
maj