ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Często zdarza się Wam parzyć herbatę, a efekty nie są zadowalające? Herbata jest słaba, wodnista i niesmaczna? Niby robicie wszystko zgodnie z przepisem na opakowaniu a herbata dalej nie spełnia oczekiwań?

Jak parzyć herbatę?

Wiele opakowań z herbatą nie podaje informacji w jakiej objętości wody powinniśmy parzyć naszą torebkę, a obsługa herbaciarni nie zawsze jest precyzyjna i pewna w tej kwestii. Co wtedy zrobić?

W większości przypadków bez względu na to, czy parzymy herbatę ekspresową czy liściastą, żeby otrzymać poprawny herbaciany napar należy stosować się do prostej zasady: 1 łyżeczka herbaty (1 torebka) na 120-150 ml wody.

Jest to klasyczna proporcja, która powinna sprawdzić się w 90% parzonych przez Was herbat. Parzenie jednej torebki lub 1 łyżeczki w 250 ml a nawet 300 ml (kubek, duża szklanka) spowoduje, że napar będzie bardzo słaby i wodnisty.

Jeśli efekty nadal Was nie satysfakcjonują może okazać się, że po prostu zakupiliście słabej jakości herbatę. Można poeksperymentować, ale trudno wyciągnąć coś dobrego ze słabej herbaty. Niestety.

Powyższa proporcja nie dotyczy bardzo lekkiej herbaty, której niewielka ilość mieszcząca się na 1 łyżeczce waży czasem 1 gram. Dla takich herbat polecamy podwojenie dawki, to znaczy: 2 łyżeczki na 150 ml wody.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata koreańska. Zielona herbata z Korei, produkcja, zbiory, parzenie

Efektem tych licznych przygód jakie w Korei przeżyła herbata jest dzisiejszy jej smak. Jest to[...]

Czajnik Redmond SkyKettle M170S-E, recenzja, opinie

Dziś przetestujemy Czajnik REDMOND SkyKettle M170S-E, który nie tylko umożliwia osiągnięcie wybranej przez nas temperatury,[...]

Poradnik: Jak zrobić dobrą mrożoną herbatę Ice Tea domowym sposobem z Hibiskusem

Hibiskus to bardzo kwaśna i zdrowa roślina, prosto z Egiptu, gdzie jest narodowym napojem. Parzenie[...]

Herbata zielona Schincha, japońska herbata Shincha, parzenie zielonej herbaty

Shincha to nazwa pierwszego wiosennego zbioru herbaty w Japonii, a zarazem nazwa herbaty pochodzącej z[...]

3 rzeczy potrzebne do zaparzenia dobrej kawy

Przygotowanie idealnej kawy będzie wymagało precyzji i nie ma tu uniwersalnych przepisów. Każde ziarno potrzebuje[...]

Prawdziwa herbata po indyjsku zrobiona przez Hinduskę

Kto z nas nie zna Masala Chai? Narodowa herbata z Indii nie od dziś podbija[...]

Herbata na ból brzucha

Wśród licznych prozdrowotnych właściwości herbaty nie dopuszczamy się przesady, szukając także remedium na ból brzucha. Zauważmy,[...]

Herbata na kaca. Najlepsza czerwona i zielona herbata na kaca

Od tysięcy lat herbata jest stosowana jako lek. Chyba tylko napoje alkoholowe odgrywały bardziej znacząca[...]

2 Comments

Jeden komentarz do: “Ile łyżeczek herbaty parzyć, jaką ilością wody zaparzać herbatę?

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.