ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Często zdarza się Wam parzyć herbatę, a efekty nie są zadowalające? Herbata jest słaba, wodnista i niesmaczna? Niby robicie wszystko zgodnie z przepisem na opakowaniu a herbata dalej nie spełnia oczekiwań?

Jak parzyć herbatę?

Wiele opakowań z herbatą nie podaje informacji w jakiej objętości wody powinniśmy parzyć naszą torebkę, a obsługa herbaciarni nie zawsze jest precyzyjna i pewna w tej kwestii. Co wtedy zrobić?

W większości przypadków bez względu na to, czy parzymy herbatę ekspresową czy liściastą, żeby otrzymać poprawny herbaciany napar należy stosować się do prostej zasady: 1 łyżeczka herbaty (1 torebka) na 120-150 ml wody.

Jest to klasyczna proporcja, która powinna sprawdzić się w 90% parzonych przez Was herbat. Parzenie jednej torebki lub 1 łyżeczki w 250 ml a nawet 300 ml (kubek, duża szklanka) spowoduje, że napar będzie bardzo słaby i wodnisty.

Jeśli efekty nadal Was nie satysfakcjonują może okazać się, że po prostu zakupiliście słabej jakości herbatę. Można poeksperymentować, ale trudno wyciągnąć coś dobrego ze słabej herbaty. Niestety.

Powyższa proporcja nie dotyczy bardzo lekkiej herbaty, której niewielka ilość mieszcząca się na 1 łyżeczce waży czasem 1 gram. Dla takich herbat polecamy podwojenie dawki, to znaczy: 2 łyżeczki na 150 ml wody.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Czym jest herbateizm? Filozofia herbaty

Pierwotnie herbata była traktowana jako lek, dopiero w XV wieku w Japonii picie tego złotego[...]

3 rzeczy potrzebne do zaparzenia dobrej kawy

Przygotowanie idealnej kawy będzie wymagało precyzji i nie ma tu uniwersalnych przepisów. Każde ziarno potrzebuje[...]

Herbaciane tańce, czyli jak dziewczyna zmienia się w kobietę

Na początku ubiegłego wieku modne wśród wyższych sfer stało się urządzanie imprez przy herbacie. Nie[...]

Co pije Tatar? Herbata Tatarska

Herbata Tatarska. Zagotować mleko (100 ml) i wodę (100 ml) w różnych naczyniach. Do gotującej[...]

Wszystkie metody obróbki kawy: różnice, opinie

Metoda obróbki kawy (ang. processing) to sposób, w jaki wydobyto pestki wiśni kawowca z okrywającego[...]

Owocowa herbata po Ujgursku. Herbata zielona ze świeżymi owocami

Czasem nawet miłośnicy czystych herbat szukają bardziej owocowej herbaty. Herbata po ujgursku to świetne połączenie[...]

Herbata marokańska przepis na parzenie, pochodzenie

Herbata marokańska, czyli maghrebi to napój tradycyjnie pijany nie tylko w Maroko lecz także w[...]

Dlaczego kawa jest gorzka?

Balans smaków jest tym, co cechuje najlepsze kawy. Odpowiednia kompozycja słodyczy, kwasowości i goryczy przyczynia[...]

Jeden komentarz do: “Ile łyżeczek herbaty parzyć, jaką ilością wody zaparzać herbatę?

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.