ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Przedstawiamy proporcje w jakich należy zmieszać ciepłą (zaraz po ugotowaniu) wodę z zimną. Założyliśmy, że woda wrząca ma 96*C, a zimna woda (z kranu, czy filtra) 10*C (zazwyczaj waha się ona w granicach 8-12*C w zależności temperatury na zewnątrz i innych czynników).

Proporcje w jakich należy zmieszać zimną i ciepłą wodę, żeby otrzymać 150 ml wody o temperaturze: 90, 85, 80, 75, 70, 65, i 60 stopni Celsjusza.

V (obj. oczekiwana), ml 150
Td (temp. oczekiwana),*C 90 85 80 75 70 65 60
Th (temp. ciepłej wody),*C 96
Tc (temp. zimnej wody),*C 10
V*(Th-Td)/(Th-Tc)
Objętość zimnej wody, ml 10 19 28 37 45 54 63
Objętość ciepłej wody, ml 140 131 122 113 105 96 87

Na przykład, żeby otrzymać 150 ml wody o temperaturze 80*C, należy do 112 ml ciepłej wody dodać 28 ml zimnej wody.

Ile trzeba dodać zimnej wody do wrzątku, żeby otrzymać odpowiednią temperaturę?
Ile trzeba dodać zimnej wody do wrzątku, żeby otrzymać odpowiednią temperaturę?

Proporcje w jakich należy zmieszać zimną i ciepłą wodę, żeby otrzymać 250 ml wody o temperaturze: 90, 85, 80, 75, 70, 65, i 60 stopni Celsjusza.

V (obj. oczekiwana), ml 250
Td (temp. oczekiwana),*C 90 85 80 75 70 65 60
Th (temp. ciepłej wody),*C 96
Tc (temp. zimnej wody),*C 10
V*(Th-Td)/(Th-Tc)
Objętość zimnej wody, ml 17 32 47 61 76 90 105
Objętość ciepłej wody, ml 233 218 203 189 174 160 145

Na przykład, żeby otrzymać 250 ml wody o temperaturze 75*C, należy do 189 ml ciepłej wody dodać 61 ml zimnej wody.

Powyższe obliczenia nie obejmują temperatury otoczenia (wymiany ciepła z otoczeniem) oraz straty ciepła przy przelewaniu (wymiany ciepła z naczyniem), dlatego najlepiej wygrzać nieco naczynia.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak zrobić najlepszą przelewową kawę w domu? Zaparzacz Gabi

Wyjątkowość Gabi polega na wyeliminowaniu zmiennych wynikających z techniki parzenia kawy. Dzięki zastosowaniu dyspensera wody[...]

Test yerba mate ekspresowa ze marketu: astra, loyd, pajarito, yer-vita

Przygotowaliśmy ślepy test 8 smaków yerba mate różnych producentów, dostępnych w sklepach. Przetestowaliśmy: Yerba mate[...]

Biała herbata z Malawi – Malawi Thyolo Peony

Herbata Malawi Thyolo Peony to biała, ręcznie produkowana herbata. Liście od razu przykuwają uwagę -[...]

Yerba mate cedron

Yerba Mate: Cedron. Zioło pochodzące z ameryki łacińskiej dodawane często do mieszanej yerba mate con[...]

Rooibos tea: produkcja. Jak produkowany jest rooibos? Uprawy

Uprawiany rooibos żyje około 6 lat z czego 4 lata to okres zbierania plonów. Sama[...]

Tykwa: co to takiego? Czym jest tykwa do Yerba Mate

Tykwa to roślina, która występuje w Azji i Afryce, również u nas można ją uprawiać.[...]

Herbata z Nepalu. Herbata Nepalska rodzaje i zbiory

Herbata nepalska produkowana jest w sześciu najbardziej znanych regionach Ilam, Panchthar, Dhankuta, Terhathum, Sindhulpalchok i[...]

Herbata zielona Sencha

Sencha to japońska herbata zielona produkowana obecnie także w Chinach. Jest najpopularniejszą zieloną herbatą dzięki[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.