Przedstawiamy proporcje w jakich należy zmieszać ciepłą (zaraz po ugotowaniu) wodę z zimną. Założyliśmy, że woda wrząca ma 96*C, a zimna woda (z kranu, czy filtra) 10*C (zazwyczaj waha się ona w granicach 8-12*C w zależności temperatury na zewnątrz i innych czynników).
Proporcje w jakich należy zmieszać zimną i ciepłą wodę, żeby otrzymać 150 ml wody o temperaturze: 90, 85, 80, 75, 70, 65, i 60 stopni Celsjusza.
V (obj. oczekiwana), ml | 150 | ||||||
Td (temp. oczekiwana),*C | 90 | 85 | 80 | 75 | 70 | 65 | 60 |
Th (temp. ciepłej wody),*C | 96 | ||||||
Tc (temp. zimnej wody),*C | 10 | ||||||
V*(Th-Td)/(Th-Tc) | |||||||
Objętość zimnej wody, ml | 10 | 19 | 28 | 37 | 45 | 54 | 63 |
Objętość ciepłej wody, ml | 140 | 131 | 122 | 113 | 105 | 96 | 87 |
Na przykład, żeby otrzymać 150 ml wody o temperaturze 80*C, należy do 112 ml ciepłej wody dodać 28 ml zimnej wody.
Proporcje w jakich należy zmieszać zimną i ciepłą wodę, żeby otrzymać 250 ml wody o temperaturze: 90, 85, 80, 75, 70, 65, i 60 stopni Celsjusza.
V (obj. oczekiwana), ml | 250 | ||||||
Td (temp. oczekiwana),*C | 90 | 85 | 80 | 75 | 70 | 65 | 60 |
Th (temp. ciepłej wody),*C | 96 | ||||||
Tc (temp. zimnej wody),*C | 10 | ||||||
V*(Th-Td)/(Th-Tc) | |||||||
Objętość zimnej wody, ml | 17 | 32 | 47 | 61 | 76 | 90 | 105 |
Objętość ciepłej wody, ml | 233 | 218 | 203 | 189 | 174 | 160 | 145 |
Na przykład, żeby otrzymać 250 ml wody o temperaturze 75*C, należy do 189 ml ciepłej wody dodać 61 ml zimnej wody.
Powyższe obliczenia nie obejmują temperatury otoczenia (wymiany ciepła z otoczeniem) oraz straty ciepła przy przelewaniu (wymiany ciepła z naczyniem), dlatego najlepiej wygrzać nieco naczynia.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
180 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Zalety czarnej herbaty, czarna herbata właściwości zdrowotne
Zalety czarnej herbaty, czarna herbata właściwości zdrowotne. Czarna herbata cieszy się popularnością również dzięki swojemu[...]
1 Comments
mar
Jak parzyć zieloną japońską herbatę Sencha Satsuma?
Prawidłowe parzenie zielonej herbaty Sencha Satsuma jest bardzo proste. Tę herbatę zieloną można parzyć 3[...]
mar
Parzenie zielonej herbaty: Kyoto Kukicha
Znakomity słomkowy, orzeźwiający napar! Przepiękna zieleń tej herbaty i zapach działały na wszystkie zmysły. Trzy[...]
lut
Crema na kawie: to znak jakości kawy?
Crema to święty Graal każdej wypełniającej filiżankę swoją oleistą materią, przekraczającą 8% TDS kawy. Bardziej[...]
paź
Herbata dla Horeca
Lokale gastronomiczne stają w obliczu ważnego wyzwania jakim jest dopasowanie serwowanej przez siebie herbaty do[...]
wrz
Herbata na pasożyty
Problem pasożytów, jak się uważa jest częstszy niż się wydaje. Zaniechano już zaleceń lekarskich, by[...]
wrz
Pekoe, oznaczenie jakości herbaty
Pekoe to herbata z liści nieco krótszych i grubszych. Jest to oznaczenie jakości herbaty pojawiające[...]
Herbata z Tunezji – przepis na miętową herbatę
Maghreb to obszar północno-zachodniej części kontynentu afrykańskiego. Jest to nazwa, którą Arabowie nadali ziemią na[...]
lip