Osoby pijące herbatę liściastą na codzień mogą pomyśleć, że pytanie tego typu jest banalne, ponieważ parzenie herbaty liściastej i ekspresowej nie powinno się szczególnie od siebie różnić w teorii. Mimo to, wciąż częstym argumentem dla, którego wielu z nas wybiera herbatę w torebce jest pogląd, że sypaną parzy się trudniej i trzeba zwrócić uwagę na więcej szczegółów.
Parzenie herbaty liściastej a ekspresowej
Zarówno herbata ekspresowa jak i sypana parzą się tak samo. Chodzi o to, że za pomocą rozpuszczalnika jakim jest woda, wydobywamy z liści substancje zdolne do rozpuszczania się i w ten sposób przygotowujemy napar. Najważniejsze różnice w doborze parametrów parzenia przy herbacie liściastej względem ekspresowej związane są z wielkością liści. Jeśli otworzymy torebkę ekspresową: w środku znajdziemy nic innego jak liście herbaty o bardzo drobnej gradacji. Dzięki dużej powierzchni takiego pyłu, posiada ona również wielką powierzchnie kontaktu z wodą i – jak sama nazwa wskazuje – parzy się ekspresowo. Liście herbaty sypanej potrzebują więcej czasu, by odpowiednio nasiąknąć wodą i oddać do niej swe cenne składniki. Różne substancje znajdujące się w herbacianych liściach rozpuszczają się z różną prędkością i w różnych temperaturach. Możemy zatem, zważywszy na to co chcemy uzyskać w ostatecznym naparze, manipulować dowolnie parametrami parzenia czyli czasem, temperaturą wody oraz ilością suszu.
Gdy parzymy herbatę ekspresową wszelkie manipulacje są utrudnione, ponieważ ilość suszu mamy z góry określoną, dlatego możemy ją zalać co najwyżej w większym naczyniu. Lepiej jednak trzymać się zaleceń producenta. Łatwo zauważyć, że herbata w torebce zaparza się praktycznie od razu po zalaniu. Już pierwszy strumień wody jaki ma kontakt z torebką zmienia swój kolor. Kiedy użyjemy herbaty liściastej musimy dać jej nieco więcej czasu. Dokładniej mówiąc tym więcej im większe są liście herbaty.
Zaparzacze do herbaty
Co do samej techniki parzenia to warto zauważyć, że mamy do dyspozycji sporo różnych zaparzaczy. Od prostych kulek na łańcuszku i klamerek z sitka, po nowoczesne urządzenia. Często sięgamy po zwykłe sitka, które pasują obwodem do naczynia i można je zawiesić w kubku czy czajniku. Producenci pomyśleli o tym, by były w miarę uniwersalne i pasowały do różnych naczyń. Często także wybieramy filtry, które pozwalają nam przygotować sobie nawet wcześniej porcję herbaty i zabrać ją już w takiej postaci na przykład do pracy.
Nie wszystkie te rozwiązania nadają się do każdej herbaty. Jeśli parzymy drobną herbatę czarną lub zieloną to powinno nam się to udać w każdy sposób. Jeśli jednak będziemy mieli do czynienia z herbatą oolong, której liście są zwinięte w perły w całości lub nawet otwierają się z nich całe szczyty krzewu czyli liście wraz z pączkiem. Takiej herbaty nie można zamknąć w parzydełku, a często nawet sitko będzie dawało jej zbyt mało miejsca by w całości się rozwinąć. Lepiej jest zaparzać oologii w osobnym naczyniu zaś sitka użyć do przecedzenia naparu.
Parzenie różnych herbat liściastych
Nieco inaczej ma się sprawa z herbatą prasowaną typu Pu-Erh, którą lepiej jest obudzić, czyli na krótko zalać wrzątkiem i wodę tę wylać. Ma to na celu opłukanie, zwilżenie i otwarcie liści. Pomaga także odspoić od siebie sklejone i sprasowane liście. Warto wziąć to pod uwagę planując parzenie. Nie jest to jednak herbata, która bardzo się rozwija i potrzebuje sporo miejsca.
Szlachetne herbaty białe również mogą wymagać nieco zachodu, ponieważ zaleca się nie kierować strumienia gorącej wody bezpośrednio na herbaciane pączki. Może to je poparzyć, zniszczyć włoski i przedwcześnie uwolnić z nich olejki lotne.
Co do samej temperatury, w przypadku braku termometru warto przelać wrzątek do zimnego naczynia ceramicznego, co odbierze mu około dziesięciu stopni Celsjusza. Sztuczka ta bardzo przydaje się gdy chcemy dodatkowo, zgodnie ze sztuką parzenia, wygrzać najpierw naczynie. Jeśli chcemy uzyskać wodę do parzenia herbaty zielonej lub żółtej wystarczy wrzątkiem wygrzać naczynie do parzenia i tę samą wodę przelać do drugiego, by łącznie zbić temperaturę dwukrotnie. Jeśli parzymy herbaty białe i oologi możemy wygrzać naczynie wrzątkiem, by już nie zabierało temperatury. Natomiast wodę do parzenia uzyskać możemy wlewając wrzątek do innego, zimnego naczynia i tak ją ostudzić by potem zaparzyć już w naczyniu wygrzanym bez dalszej utraty temperatury.
Pamiętajmy także, że herbaty sypane warto parzyć używając wschodniej techniki i akcesoriów, które ułatwiają to w dużej mierze. Używa się tutaj małych naczyń oraz dużej dozy suszu. Efekty są znacznie ciekawsze, a i parzenie dużo bardziej satysfakcjonujące niż techniką europejską.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Fot. główna: Jadwiga Janowska
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
86 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata zielona
Herbata zielona to napar przyrządzany z liści herbaty Camellia Sinensis. Liście zostały poddane utlenianiu, czyli[...]
mar
Herbaciarnia Fanaberia Tea Garden Katowice
Herbaciarnia Fanaberia Tea Garden Katowice dane kontaktowe: telefon: 32 200 01 67, adres: Katowice, skrzyżowanie[...]
Rooibos
Rooibos to Aspalathus linearis, red bush, czerwonokrzew afrykański. Nazwa pochodzi z języka afrykańskiego i oznacza[...]
kwi
Herbata Dong Ding Oolong: recenzja, test, opinie
Załatwiamy sprawę w pierwszym zdaniu - to jest naprawdę uroczy oolong. Spędziłem już kilka wieczorów[...]
mar
Catuaba. Afrodyzjak i lek na potencję. Catuaba parzenie, właściwości
Catuaba wzmacniania układ odpornościowy i wzmaga namnażanie białych krwinek. Ma to znaczenie ponieważ, jak wykazały[...]
sty
Przepis na Touarega marokańską herbatę zieloną z miętą i cukrem, porady
Aby zaparzyć herbatę po marokańsku jest nam potrzebna oczywiście zielona herbata oraz mięta - to[...]
sty
Yerba mate a kawa
Często od nowicjuszy rozpoczynających przygodę z yerba mate, można usłyszeć, że pragną wypróbować ten ciekawy[...]
cze
Yerba mate barbacua
Yerba Mate: Barbacua. Oznaczenie Yerba Mate określające mate poddaną prażeniu lecz nadal zielona w odróżnieniu[...]