ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Jak poprawnie parzyć Yerba Mate, wrzącą, zimną a może konkretną temperaturą wody? Kiedy Yerba Mate najlepiej smakuje? Jak ją zaparzyć, żeby był najlepsza?

Parzenie Yerba Mate

Często podaje się, że Yerba Mate należy parzyć 70-80°C wodą, czy to jedyne widełki w których musimy się zmieścić? Nie! Susz Yerba Mate powinno się parzyć ciepłą lub bardzo zimną, wręcz lodowatą wodą, ale tu również mamy pełną dowolność. Rzeczywiście Yerba Mate zalana 75°C wodą pozwoli nam cieszyć się dobrze zaparzonym ostrokrzewem paragwajskim, bo i woda będzie na tyle ciepła, że przyjemnie się zaparzy a i stosunkowo szybko będzie miała temperaturę dobrą do picia.

Temperatura wody do przygotowania Yerba Mate :

1. Woda zimna i zmrożona da nam terrere, czyli Yerba Mate zaparzone na zimno. Będzie nieco delikatniejsza w smaku i w mocy, ale przyjemnie nas ochłodzi i lekko pobudzi. Możemy zrobić 2-3 zimne zalania Yerba Mate i wciąż będziemy otrzymywać pełnowartościowy napar.

2. Letnia woda (30-40°C) da nam bardzo łagodne Yerba Mate, będziemy też musieli zdecydowanie dłużej zanurzać je w wodzie, żeby dostać swoją dawkę kofeiny.

3. Woda o temperaturze 50-60°C również świetnie sprawdzi się do długiego parzenia Yerba Mate, taki napar możemy wypić nawet pod wieczór.

4. 70-80°C da nam tradycyjną moc Yerba Mate, czyli mocnego kofeinowego kopa, ale także dosyć ciężki smak (szczególnie dla początkujących).

5. Woda 90°C bardzo szybko zaparzy nam Yerba Mate, dlatego po krótkim (do 1 minuty) parzeniu najlepiej przelać przez sitko nasz napar, żeby dłużej się nie parzył dając nieprzyjemny gorzki smaki.

6. Świeżo zagotowana woda generalnie nie jest polecana do Yerba Mate, ale i tu dosłownie przelewając wodą Yerba Mate przez kilka sekund można otrzymać bardzo szybko fajny mocny napar. Polecamy jednak takie parzenie tylko zaawansowanym Yerbo-pijaczom.

7. Gotowanie Yerba Mate daje również bardzo ciekawe efekty. Można na przykład zagotować mleko z prażoną Yerbą w garnku i otrzymać pobudzające mleczko, które po posłodzeniu znakomicie nasz ogrzeje w zimne zimowe poranki. Również gotowanie Yerba Mate w małej ilości wody (zrobienie esencji), a następnie dodawanie do tego słodkiego mleka sojowego znajduje swoich zwolenników na całym świecie.

Dlatego parzcie Yerba Mate jak tylko macie ochotę i jak najbardziej Wam smakuje! Bez stresów: to przecież tylko susz ostrokrzewu paragwajskiego.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak parzyć herbatę liściastą?

Osoby pijące herbatę liściastą na codzień mogą pomyśleć, że pytanie tego typu jest banalne, ponieważ[...]

Nestea Light Lemon naturalnie. Czy na pewno? Opinie

Nestlé S.A. reklamuje swój produkt na bilbordach hasłem "Nestea Light Lemon, 30% mniej cukru, naturalnie!".[...]

Wszystkie metody obróbki kawy: różnice, opinie

Metoda obróbki kawy (ang. processing) to sposób, w jaki wydobyto pestki wiśni kawowca z okrywającego[...]

Przepis na świąteczną kawę z kminkiem

Chłodne zimowe wieczory i zbliżające się Święta Bożego narodzenia, nastrajają do tego, usiąść przy kominku[...]

Tatuś, ale smaczna herbatka!

Wybierającym się w świat z kocem i termosem proponuję przepis na smaczną herbatkę. Dowolną ekspresówkę[...]

Herbaciarnia Herbata Bytom

Herbaciarnia Herbata Bytom dane kontaktowe: telefon: 534 666 772, adres: Bytom, ul. Rycerska 3

Palo santo do yerba mate

Bezsprzeczną zaletą naczyń z palo santo jest niezwykle współgrający z aromatem yerba mate zapach żywicy.[...]

Ile ekstraktu z herbaty jest w filiżance herbaty?

Ekstrakt, czyli wyciąg może być płynny, gęsty lub suchy. Do potrzeb przemysłu używa się suchego,[...]

2 Comments

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.