Próby przedłużania czasu przydatności do spożycia kawy zawsze przypominają walkę z wiatrakami. Proces utleniania się kawy i utraty związków aromatycznych, pomimo usilnych prób, jest niemożliwy do zatrzymania. Już na początku tego tekstu trzeba pokusić się o banał: jeśli zależy ci na świeżości, kupuj kawę w małych ilościach i zużyj ją jak najszybciej. Dość już zostało powiedziane, że przechowywanie ziaren w lodówce, ze względu na wysoką wilgotność w niej panującą, jest mało rozsądnym pomysłem, a jak to jest w przypadku zamrażalnika?
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Mrozić kawę czy nie mrozić?
Z pomysłem mrożenia kawy można się już spotkać, gdy ziarno jest jeszcze zielone. W tym przypadku zamrażanie próbek zbiorów pozwala na porównanie ich z tymi, które dopiero mają nadejść w następnym roku. Nie jest to powszechną praktyką i traktuje się to bardziej jako ciekawostkę lub eksperyment. W takim przypadku, gdy ziarno jest jeszcze surowe nie ma ryzyka utraty aromatów, ponieważ cały zapach, który utożsamiamy z kawą, pojawi się w niej dopiero po procesie wypalania.
Temat mrożenia kawy stał się głośny kilka lat temu, gdy Maxwell Colonna-Dashwood wraz z grupą chemików Uniwersytetu w Bath, przeprowadzili badania mające określić wpływ mrożenia kawy na równość mielenia. Począwszy od 20C, doszli do –200C, wykazując, że im niższa temperatura, tym równiejsza wielkość zmielonych drobin kawy. Pozwala to na wyciągnięcie z kawy więcej smaku oraz wyższą kontrolę procesu zaparzania. Podobnymi wynikami podzielił się Dr. Chris Hendon z Amerykańskiego Instytutu Technologii w Massachusetts, który od lat we współpracy z baristami przeprowadza badania różnych zagadnień związanych z kawą wysokiej jakości. Skoro już wiemy, że mrożenie pozytywnie wpływa na mielenie kawy, pozostaje nam zmierzyć się z pytaniem: Czy kawa może być przechowywana w zamrażalniku, czy odnosi się do to mrożenia wyłącznie przed mieleniem?
Gdzie przechowywać kawę mieloną?
Jednym z głównych wrogów kawy jest wilgoć. Ciągła zmiana temperatur może doprowadzić do zwiększenia poziomu wilgotności ziarna, a co za tym idzie – do destrukcji aromatów i przyspieszenia procesów starzenia. O ile mrożenie kawy znacząco wydłuża jej świeżość (nawet do 4-5 miesięcy) i nie wpływa destrukcyjnie na jej jakość, o tyle warto wykazać niezwykłą ostrożność i nie dopuszczać do ciągłego schładzania i ogrzewania się ziaren. Dobrym rozwiązaniem będzie mrożenie jedynie nadwyżki kawy, której nie jesteśmy w stanie wypić w przeciągu 2 tygodni lub w sytuacji, gdy wyjeżdżamy z domu na dłużej. Można też zaraz po otwarciu paczki podzielić ją na odpowiednie porcje, by następnie wyciągać jedynie potrzebną do zaparzenia ilość, nie dopuszczając do ogrzewania się pozostałych ziaren.
Wskazówka!
Kawę zmiel zaraz po wyciągnięciu z zamrażalnika. Jednak zanim zalejesz ją gorącą wodą, poczekaj aż się ogrzeje. W przeciwnym razie gorąca woda w kontakcie z kawą obniży swoją temperaturę, co wiąże się z dużym ryzykiem niedoparzenia.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Kawa na Cyprze
Cypr to kraj stojący pod znakiem kawy. Tak, jak w wiekszosci państw basenu morza Sródziemnego,[...]
mar
B: Broken, oznaczenie jakości herbaty
B: Broken jest to oznaczenie jakości herbaty. Litera B w zestawie z innymi literami oznacza,[...]
Naczynia do Yerba Mate z owoców: Wyniki Konkursu
Dziękujemy Wszystkim za przesłane prace konkursowe, wszystkie trzymają naprawdę bardzo dobry poziom. Niestety nagroda główna[...]
cze
Herbata na biegunkę. Pokrzywa na apetyt
Pokrzywa wzmaga apetyt, dobrze wpływa na pracę wątroby oraz całego układu pokarmowego. Dobra przy biegunkach.[...]
gru
Herbata z liści kawy
Herbata z liści kawy to nie tylko nowy i modny napój. Historia tego naparu jest[...]
kwi
Matcha: jak pić? Jak zrobić herbatę Matcha na zimno?
Do standardowego shakera wlewamy około 250 ml zimnej wody, dodajemy pół małej łyżeczki matchy i[...]
maj
Herbata wspomaga leczenie otyłości. Wystarczą dwie filiżanki herbaty dziennie
Wiele osób chciałoby, żeby filiżanka herbaty pozwalała pozbyć się zbędnych kilogramów. Mamy dobrą wiadomość: w[...]
sie
Ile minut trzeba czekać na 80 stopni?
Jeśli zagotujemy 1 litr wody w czajniku elektrycznym, to bez otwierania górnej pokrywki woda osiągnie[...]
cze