Próby przedłużania czasu przydatności do spożycia kawy zawsze przypominają walkę z wiatrakami. Proces utleniania się kawy i utraty związków aromatycznych, pomimo usilnych prób, jest niemożliwy do zatrzymania. Już na początku tego tekstu trzeba pokusić się o banał: jeśli zależy ci na świeżości, kupuj kawę w małych ilościach i zużyj ją jak najszybciej. Dość już zostało powiedziane, że przechowywanie ziaren w lodówce, ze względu na wysoką wilgotność w niej panującą, jest mało rozsądnym pomysłem, a jak to jest w przypadku zamrażalnika?
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Mrozić kawę czy nie mrozić?
Z pomysłem mrożenia kawy można się już spotkać, gdy ziarno jest jeszcze zielone. W tym przypadku zamrażanie próbek zbiorów pozwala na porównanie ich z tymi, które dopiero mają nadejść w następnym roku. Nie jest to powszechną praktyką i traktuje się to bardziej jako ciekawostkę lub eksperyment. W takim przypadku, gdy ziarno jest jeszcze surowe nie ma ryzyka utraty aromatów, ponieważ cały zapach, który utożsamiamy z kawą, pojawi się w niej dopiero po procesie wypalania.
Temat mrożenia kawy stał się głośny kilka lat temu, gdy Maxwell Colonna-Dashwood wraz z grupą chemików Uniwersytetu w Bath, przeprowadzili badania mające określić wpływ mrożenia kawy na równość mielenia. Począwszy od 20C, doszli do –200C, wykazując, że im niższa temperatura, tym równiejsza wielkość zmielonych drobin kawy. Pozwala to na wyciągnięcie z kawy więcej smaku oraz wyższą kontrolę procesu zaparzania. Podobnymi wynikami podzielił się Dr. Chris Hendon z Amerykańskiego Instytutu Technologii w Massachusetts, który od lat we współpracy z baristami przeprowadza badania różnych zagadnień związanych z kawą wysokiej jakości. Skoro już wiemy, że mrożenie pozytywnie wpływa na mielenie kawy, pozostaje nam zmierzyć się z pytaniem: Czy kawa może być przechowywana w zamrażalniku, czy odnosi się do to mrożenia wyłącznie przed mieleniem?
Gdzie przechowywać kawę mieloną?
Jednym z głównych wrogów kawy jest wilgoć. Ciągła zmiana temperatur może doprowadzić do zwiększenia poziomu wilgotności ziarna, a co za tym idzie – do destrukcji aromatów i przyspieszenia procesów starzenia. O ile mrożenie kawy znacząco wydłuża jej świeżość (nawet do 4-5 miesięcy) i nie wpływa destrukcyjnie na jej jakość, o tyle warto wykazać niezwykłą ostrożność i nie dopuszczać do ciągłego schładzania i ogrzewania się ziaren. Dobrym rozwiązaniem będzie mrożenie jedynie nadwyżki kawy, której nie jesteśmy w stanie wypić w przeciągu 2 tygodni lub w sytuacji, gdy wyjeżdżamy z domu na dłużej. Można też zaraz po otwarciu paczki podzielić ją na odpowiednie porcje, by następnie wyciągać jedynie potrzebną do zaparzenia ilość, nie dopuszczając do ogrzewania się pozostałych ziaren.
Wskazówka!
Kawę zmiel zaraz po wyciągnięciu z zamrażalnika. Jednak zanim zalejesz ją gorącą wodą, poczekaj aż się ogrzeje. W przeciwnym razie gorąca woda w kontakcie z kawą obniży swoją temperaturę, co wiąże się z dużym ryzykiem niedoparzenia.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata z masłem – właściwości
Herbata z masłem jest zdrowa i warto polecać jej picie. Nie tylko dostarcza nam ważnych[...]
sie
Tea Brewers Cup 2014 Kraków relacja
16 sierpnia 2014 r. wspólnymi siłami z Kafo Kawiarnią i Coffee Profficiency zorganizowaliśmy pierwsze w[...]
sie
Zielona herbata a cukrzyca
Zielona herbata jest odpowiednim napojem dla osób z cukrzycą. Nie tylko będąc bogatym w prozdrowotne[...]
lip
Herbata po rosyjsku
Historia herbaty w Rosji jest dłuższa niż zachodniej Europie. Pierwszy kontakt Rosjan z herbatą miał[...]
wrz
Jak parzyć niebieską, turkusową, herbatę Oolong, Wulong: parzenie herbaty
Herbata niebieska nie jest specjalnie znana u nas. Mowa tu o oolongach, wulongach, olongach, ulongach,[...]
mar
Herbata mrożona. Jak zrobić najlepszą mrożoną herbatę w domu?
Ice tea to wynalazek, który powstał w USA w czasie targów herbacianych. Okazało się, że[...]
maj
Od kiedy można pić kawę? Czy 12,13,14,15 latek może pić kawę?
W powszechnej opinii panuje przeświadczenie, że kawa to napój dorosłych. Będąc dzieckiem wielu z nas[...]
sty
Herbaciane kosmetyki: drzewo herbaciane
Z listków i kory drzew herbacianych uzyskuje się olejek eteryczny. Olejek eteryczny jest to aromatyczna[...]
wrz