Próby przedłużania czasu przydatności do spożycia kawy zawsze przypominają walkę z wiatrakami. Proces utleniania się kawy i utraty związków aromatycznych, pomimo usilnych prób, jest niemożliwy do zatrzymania. Już na początku tego tekstu trzeba pokusić się o banał: jeśli zależy ci na świeżości, kupuj kawę w małych ilościach i zużyj ją jak najszybciej. Dość już zostało powiedziane, że przechowywanie ziaren w lodówce, ze względu na wysoką wilgotność w niej panującą, jest mało rozsądnym pomysłem, a jak to jest w przypadku zamrażalnika?
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Mrozić kawę czy nie mrozić?
Z pomysłem mrożenia kawy można się już spotkać, gdy ziarno jest jeszcze zielone. W tym przypadku zamrażanie próbek zbiorów pozwala na porównanie ich z tymi, które dopiero mają nadejść w następnym roku. Nie jest to powszechną praktyką i traktuje się to bardziej jako ciekawostkę lub eksperyment. W takim przypadku, gdy ziarno jest jeszcze surowe nie ma ryzyka utraty aromatów, ponieważ cały zapach, który utożsamiamy z kawą, pojawi się w niej dopiero po procesie wypalania.
Temat mrożenia kawy stał się głośny kilka lat temu, gdy Maxwell Colonna-Dashwood wraz z grupą chemików Uniwersytetu w Bath, przeprowadzili badania mające określić wpływ mrożenia kawy na równość mielenia. Począwszy od 20C, doszli do –200C, wykazując, że im niższa temperatura, tym równiejsza wielkość zmielonych drobin kawy. Pozwala to na wyciągnięcie z kawy więcej smaku oraz wyższą kontrolę procesu zaparzania. Podobnymi wynikami podzielił się Dr. Chris Hendon z Amerykańskiego Instytutu Technologii w Massachusetts, który od lat we współpracy z baristami przeprowadza badania różnych zagadnień związanych z kawą wysokiej jakości. Skoro już wiemy, że mrożenie pozytywnie wpływa na mielenie kawy, pozostaje nam zmierzyć się z pytaniem: Czy kawa może być przechowywana w zamrażalniku, czy odnosi się do to mrożenia wyłącznie przed mieleniem?
Gdzie przechowywać kawę mieloną?
Jednym z głównych wrogów kawy jest wilgoć. Ciągła zmiana temperatur może doprowadzić do zwiększenia poziomu wilgotności ziarna, a co za tym idzie – do destrukcji aromatów i przyspieszenia procesów starzenia. O ile mrożenie kawy znacząco wydłuża jej świeżość (nawet do 4-5 miesięcy) i nie wpływa destrukcyjnie na jej jakość, o tyle warto wykazać niezwykłą ostrożność i nie dopuszczać do ciągłego schładzania i ogrzewania się ziaren. Dobrym rozwiązaniem będzie mrożenie jedynie nadwyżki kawy, której nie jesteśmy w stanie wypić w przeciągu 2 tygodni lub w sytuacji, gdy wyjeżdżamy z domu na dłużej. Można też zaraz po otwarciu paczki podzielić ją na odpowiednie porcje, by następnie wyciągać jedynie potrzebną do zaparzenia ilość, nie dopuszczając do ogrzewania się pozostałych ziaren.
Wskazówka!
Kawę zmiel zaraz po wyciągnięciu z zamrażalnika. Jednak zanim zalejesz ją gorącą wodą, poczekaj aż się ogrzeje. W przeciwnym razie gorąca woda w kontakcie z kawą obniży swoją temperaturę, co wiąże się z dużym ryzykiem niedoparzenia.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata ziołowa na alergię: pokrzywa, parzenie
Obecnie doceniamy pokrzywę za inne, bardziej udokumentowane właściwości prozdrowotne w tym zdolność do ograniczania uciążliwych[...]
kwi
Andrzejkowe Wróżby Herbaciane
Do wróżenia z fusów potrzebujemy zaparzoną herbatę… z fusami. Bierzemy filiżankę uszkiem, bo właśnie to[...]
lis
Czy herbata podnosi cholesterol
Herbata nie podnosi poziomu cholesterolu. Cholesterol występuje w produktach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i jedynie w[...]
lis
Bombilla: Yerba Mate
Bombilla jest to przypominająca łyżkę rurka do picia yerba mate. Istotą działania bombilli jest filtrowanie[...]
lip
Wietnamska herbata
Czas wojen odcisnął piętno na przemyśle herbacianym. Najpierw wojna Indochińska, a później wojna Wietnamska sprawiły,[...]
mar
Jaką liściastą herbatę wybrać? Polecane najsmaczniejsze herbaty – ranking
Bardzo często pytacie nas: jaką herbatę na wagę kupić na początek, która będzie najlepsza? Przygotowaliśmy[...]
maj
Gaiwan: jak parzyć herbatę w gaiwanie, porady
Na początku musimy zaznaczyć, że w Chinach herbatę parzy się na dwa sposoby. Jeden z[...]
lut
Herbata Czarna
Czarna herbata pochodzi z rośliny camelia sinensis i w zależności od gatunku i regionu uprawy[...]
kwi