ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Jak używać zaparzacza, zaparzacz jajko

Zaparzacz jajko to najpopularniejszy zaparzacz w naszym kraju, znajdziemy go na półce każdego sklepu z herbatą i sieciowych punktów w hipermarketach.

W wielu przypadkach taki zaparzacz jest polecany przez obsługę do każdej herbaty, bo jest niedrogi i dzięki temu łatwo go wcisnąć do zestawu herbat liściastych, które zakupujemy (może pierwszy raz w życiu). Zaparzacza jajko używa się bajecznie prosto: wsypujemy do kulki liście i zamykamy. Następnie kulkę umieszczamy w kubku i zalewamy wodą. Kiedy minie odpowiednia ilość czasu, wyjmujemy jajeczko i gotowe.

Niestety zaparzacz jajko, czy też kulka nie jest najlepszym sposobem parzenia liściastej herbaty. Posiada on małą objętość i liście nie maja gdzie się rozwinąć, a tym samym ich powierzchnia parzenia jest mała. Herbata zaparzona w jajku często jest zbyt słaba lub zbyt mocna. Zdecydowanie lepszą metodą jest parzenie w jednym naczyniu, do którego wsypujemy liście i przecedzenie naparu do drugiego kubka. Wtedy herbata ma bardzo dużo miejsca na rozwinięcie się a i przelany napar jest jednakowego koloru w każdy miejscu.

Zaparzacz Jajko
Zaparzacz Jajko

Zaparzacz jajko dobrze nadaje się do wszelkich ziółek, które nie rozwijają się podczas parzenia: miodokrzewu (honeybusha), czerwonokrzewu (rooibosa) i tym podobnych. Jednak i w tym przypadku należy zwrócić uwagę na wielkość otworków w naszym jajku-kulce, żeby nie były zbyt duże, bo małe gałązki mogą przedostać się do kubka.

Podsumowując, zdecydowanie nie polecamy zaparzacza typu jajko jako pierwszego zaparzacza kupionego wraz z zestawem herbat. Zdecydowanie zainwestować w dobre, gęste sitko, które posłuży nam do przelewania. Można też zakupić sitko o dużej objętości wkładane do kubka – to dużo lepsze rozwiązanie!

Zaparzacz do herbaty
Zaparzacz do herbaty

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

La Merced yerba mate. Rodzaje, smak i zalety

Koneserski charakter tej marki podkreśla zamieszczony na opakowaniu nowoczesny diagram pozwalający się zorientować w profilu[...]

Herbata zielona Schincha, japońska herbata Shincha, parzenie zielonej herbaty

Shincha to nazwa pierwszego wiosennego zbioru herbaty w Japonii, a zarazem nazwa herbaty pochodzącej z[...]

Tao Chińskiej Herbaty: recenzja książki, opinie

Tao Chińskiej Herbaty, przewodnik praktyczny i kulturalny, autorstwa Ling Yun (wydawnictwo Olesiejuk) to książka o[...]

Herbata Darjeeling: zbiory, parzenie, umiejscowienie

Każdego roku wraz z początkiem wiosny wszyscy fani herbaty i wiosennych, świeżych smaków nagrzewają swoje[...]

1 Comments

Herbata zielona z miętą. Herbata z Maroka – właściwości

Herbata marokańska, czyli maghrebi to napój tradycyjnie pijany nie tylko w Maroku, lecz także w[...]

Herbata indonezyjska. Herbata z Indonezji Sumatra Oolong

Herbata indonezyjska słynie w świecie ze swej wysokiej zawartości katechin. Główna produkcja krajowa to herbata[...]

Herbata miętowa, mięta egipska Nana

Herbata miętowa, mięta egipska Nana parzenie. Parzenie: 1 łyżka mięty na 200 ml wody, woda[...]

1 Comments

Herbata zielona Gunpowder

Gunpowder to bardzo ceniona odmiana zielonej herbaty, której listki zwijane są w małe perełki o[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.