ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Jak używać zaparzacza, zaparzacz jajko

Zaparzacz jajko to najpopularniejszy zaparzacz w naszym kraju, znajdziemy go na półce każdego sklepu z herbatą i sieciowych punktów w hipermarketach.

W wielu przypadkach taki zaparzacz jest polecany przez obsługę do każdej herbaty, bo jest niedrogi i dzięki temu łatwo go wcisnąć do zestawu herbat liściastych, które zakupujemy (może pierwszy raz w życiu). Zaparzacza jajko używa się bajecznie prosto: wsypujemy do kulki liście i zamykamy. Następnie kulkę umieszczamy w kubku i zalewamy wodą. Kiedy minie odpowiednia ilość czasu, wyjmujemy jajeczko i gotowe.

Niestety zaparzacz jajko, czy też kulka nie jest najlepszym sposobem parzenia liściastej herbaty. Posiada on małą objętość i liście nie maja gdzie się rozwinąć, a tym samym ich powierzchnia parzenia jest mała. Herbata zaparzona w jajku często jest zbyt słaba lub zbyt mocna. Zdecydowanie lepszą metodą jest parzenie w jednym naczyniu, do którego wsypujemy liście i przecedzenie naparu do drugiego kubka. Wtedy herbata ma bardzo dużo miejsca na rozwinięcie się a i przelany napar jest jednakowego koloru w każdy miejscu.

Zaparzacz Jajko
Zaparzacz Jajko

Zaparzacz jajko dobrze nadaje się do wszelkich ziółek, które nie rozwijają się podczas parzenia: miodokrzewu (honeybusha), czerwonokrzewu (rooibosa) i tym podobnych. Jednak i w tym przypadku należy zwrócić uwagę na wielkość otworków w naszym jajku-kulce, żeby nie były zbyt duże, bo małe gałązki mogą przedostać się do kubka.

Podsumowując, zdecydowanie nie polecamy zaparzacza typu jajko jako pierwszego zaparzacza kupionego wraz z zestawem herbat. Zdecydowanie zainwestować w dobre, gęste sitko, które posłuży nam do przelewania. Można też zakupić sitko o dużej objętości wkładane do kubka – to dużo lepsze rozwiązanie!

Zaparzacz do herbaty
Zaparzacz do herbaty

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata na polskich ziemiach w literaturze

Początkowo herbata dotarła do nas drogą morską, a właściwie lądową z zachodu Europy (na pokładzie[...]

2 Comments

Herbata Oolong (Ulung, Wulung)

Niebieska herbata Oolong, zwana też smoczą herbatą, to napar przyrządzany z liści herbaty Camellia Sinensis.[...]

Czarna herbata indonezyjska: Sumatra BOP

Sumatra to należąca do Indonezji wyspa w Archipelagu Malajskim. Jak podaje strona “Indonesia Investments” Indonezja[...]

Przepis na kawę z koglem moglem (jajkiem) i mleczkiem w tubce

Połączenie kawy z surowym jajkiem i mlekiem skondensowanym, szczególną popularnością cieszy się w Wietnamie –[...]

Zielona herbata Lung Ching

Herbata zielona Lung Ching, czyli Smocza Studnia to jedna z najbardziej znanych herbat zielonych na[...]

Jak gruzińska herbata pomagała w PRL-u?

W 1964 roku grupa dziewcząt z Technikum Handlowego w Szczecinie podbiła Polskę piosenką o gruzińskim[...]

Herbata ziołowa na alergię: rumianek, parzenie

Rumianek to zioło, o którym każdy słyszał, zapewne znamy jego smak i zapach nie tylko[...]

Herbaciarnia Czajnik Zabrze

Herbaciarnia Czajnik Zabrze kontaktowe: telefon: 509 257 519, adres: Zabrze ul. Świętej Barbary 18A (wejście[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.