ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Jak zrobić terere, jak zrobić yerba mate na zimno?

Tradycyjne terere powinno się przyrządzać w Guampa, czyli w rogu lub kopycie bydlęcym. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby taką Yerba Mate zaparzyć na zimno w kubku czy szklance. Wystarczą nam: kostki lodu, zimna woda, bombilla i oczywiście Yerba Mate.

Yerba mate po paragwajsku - jak dobrze zaparzyć ostrokrzew?
Yerba mate po paragwajsku – jak dobrze zaparzyć ostrokrzew?
  • Do naczynia wsypujemy Yerba Mate (najlepiej o połowę więcej niż podczas naszego przeciętnego parzenia na ciepło).
  • Yerba Mate zasypujemy kostkami lodu (im więcej tym lepiej).
  • Wkładamy naszą bombillę zatykając palcem górny otwór (ten, przez który będziemy zaraz pić).
  • Całość zalewamy zimną wodą.
  • Puszczamy palec i terere jest już gotowe. Już po minucie możemy śmiało delektować się naszym zmrożonym napojem.

Yerba Mate na zimno  parzy się bardzo dobrze i daje pełnowartościowy napar, pełen witamin i kofeiny. Terere swoimi właściwościami w ogóle nie odstaje od Yerba Mate zalanej 70-80*C wodą.

Do terere możemy śmiało dodać plasterki cytryny lub limonki. Można zimną wodę nawet trochę posłodzić, wtedy nasz napój oprócz pobudzenia i witamin, będzie dostarczał nam energię w postaci węglowodanów.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Targi Tea & Coffee World Cup 2016 Kraków, relacja foto & wideo

W dniach 10-12 maja 2016 roku w Krakowie w hali Expo Kraków odbyły się targi[...]

Ciepła herbata uspokaja, chociaż ma właściwości pobudzające: badania 2020

Naukowcy z City University London w najnowszych badaniach dowiedli, że ciepła herbata pomaga zredukować stres[...]

Glina z Yixing. Jak powstają czajniki z glinki

Glina Yixing to wyjątkowy rodzaj gliny służący do wyrobu ceramiki, a zwłaszcza utensyliów do parzenia[...]

Świąteczna herbata – poradnik

Kiedy tylko noc staje się dłuższa niż dzień, wielu z nas zauważa u siebie zmianę[...]

Źółta herbata Kekecha – parzenie na ciepło i na zimno

Kekecha pachniała wspaniale - kakaowo, słodko, ciężko i żywicznie. Napar zaczarował mnie zupełnie kolorem -[...]

Przepis na świąteczną kawę z kminkiem

Chłodne zimowe wieczory i zbliżające się Święta Bożego narodzenia, nastrajają do tego, usiąść przy kominku[...]

Dziurawiec. Herbata z dziurawca

Często przechodzimy koło niego obojętnie. A niesłusznie, bo dziurawiec zwyczajny, to bardzo pożyteczne zioło, które[...]

1 Comments

Ile ekstraktu z herbaty jest w filiżance herbaty?

Ekstrakt, czyli wyciąg może być płynny, gęsty lub suchy. Do potrzeb przemysłu używa się suchego,[...]

2 Comments

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.