WYDAJ 65 PLN, ZA DARMO.

Ile ekstraktu z herbaty jest w filiżance herbaty?

Na początku musimy wyjaśnić czy jest w ogóle ekstrakt. Ekstrakt, czyli wyciąg może być płynny, gęsty lub suchy. Do potrzeb przemysłu używa się suchego, który można otrzymać na dwa sposoby, przez: macerację (zalany surowiec rozpuszczalnikiem) i perkulację (surowiec na sicie prze które kapie powoli rozpuszczalnik).

W przemyśle stosuje się perkulację i roztwory wodne jako rozpuszczalnika. Uzyskany wyciąg jest odparowywany do uzyskania gęstego syropu, a następnie w specjalnych komorach ze zmniejszonym ciśnieniem w wysokiej temperaturze jest rozpylany i w ten sposób suszony do stanu sypkiego.

Następnie wyciąg mianuje się pod kątem zawartości polifenoli. Wyciąg z herbaty powinien mieć 97% polifenoli. W branży kosmetycznej wyciągi z zielonej herbaty są w stosunku 20:1. Czyli na zrobienie 1kg suchego ekstraktu potrzeba 20kg liści.

Jakie wyciągi są w Ice Tea?

Nie wiadomo, ale można założyć, że podobnie 20 do 1. Oznacza to że na butelkę 0,5l mrożonej herbaty zawierającej 0,1% (0,5g) ekstraktu potrzeba 10g suszu herbacianego.

Zakładając, że do przygotowania 250ml naparu użyjemy 2g herbaty suchej (np. sproszkowanej zielonej herbaty Matcha którą wypijamy z naparem) to ekstraktu w naszym naparze jest ok. 0,4g, a więc 0,4%.

Zwykła liściasta herbata, a właściwie napar z niej może posiadać różne ilości ekstraktu. I tak najmniej ekstraktu ma herbata z Wietnamu (38 mg/100ml), a najwięcej z Cejlonu (69 mg/100ml). Czyli średnio mamy 50mg na 100ml ekstraktu w filiżance herbaty, a więc 0,5%.

Przedstawione obliczenia nie są miarodajne, bo perkulacja odbywa się na zimno i nie ma tu mowy o parzeniu.

W herbatach mrożonych, które możecie kupić w marketach jest dwa razy więcej ekstraktu z herbaty niż w herbacie parzonej. Na jedną 0,5l butelkę tego napoju, schodzi 10g suszu, którego oczywiście się nie parzy…

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Cold brew. Zimne parzenie Yerba mate French Press

Do przygotowania zimnego mate potrzebujemy 10g Yerba mate, 330ml zimnej wody, French Press. Opcjonalnie możemy[...]

Historia kultury picia herbaty w Czechach. Jak powstały herbaciarnie w Polsce?

Z czym kojarzą się nam Czechy? Jeśli chodzi o kuchnię to przede wszystkim ze słynnymi[...]

Ranking kawy ze stacji benzynowych: która jest najlepsza i najgorsza?

Okres wakacji zachęca nas do przemieszczania się na długie dystanse a stacje benzynowe stają się[...]

Poradnik: Jak zrobić dobrą mrożoną herbatę Ice Tea z Czarnej Herbaty domowym sposobem

Do zrobienia mrożonej herbaty użyjemy czarnej herbaty Ceylon, raczej nie polecam herbaty First Flush, raczej[...]

Herbata zielona Lung Ching, parzenie, działanie, właściwości, produkcja

Herbata zielona Lung Ching, czyli Smocza Studnia to jedna z najlepszych chińskich herbat. Przed długie[...]

Herbatki warzywne. Nowość na rynku

Czy zatem herbata warzywna powinna być oddzielona bardzo od owocowej, którą znamy z naszej codzienności[...]

2 Comments

Poradnik: czy można schudnąć pijąc odchudzającą herbatę czerwoną Pu-Erh?

Mi udało się schudnąć w 30 dni 4,3 kg. Mamy 175 cm wzrostu, na początku[...]

2 Comments

Czajnik Redmond SkyKettle M170S-E, recenzja, opinie

Dziś przetestujemy Czajnik REDMOND SkyKettle M170S-E, który nie tylko umożliwia osiągnięcie wybranej przez nas temperatury,[...]

2 komentarzy do “Ile ekstraktu z herbaty jest w filiżance herbaty?

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.