ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Nie znajdujemy się pod krzakiem jaśminu, a pod krzakiem jaśminowca. W naszym  klimacie jaśmin nie rośnie, za to wszędzie pełno jaśminowców: w parkach, w miastach. Swego czasu sadzono jaśminowca bardzo gęsto, żeby ładnie ukwiecić przestrzeń. Wygląd i zapach jest bardzo podobny do jaśminu, ale jest to inna roślina, z innej grupy. Jaśmin z Azji i Afryki jest z rodziny oliwkowatych i w domu można go z powodzeniem w domu uprawiać. O właściwej porze roku jaśminowiec bardzo ładnie pachnie.

Z jaśminu uzyskuje się olejek eteryczny, który służy do aromatyzowania różnych rzeczy, w tym – oczywiście – herbat. W Chinach bardzo popularne jest aromatyzowanie jaśminem herbat. Jest to bardzo delikatny i oryginalny sposób aromatyzowania, którego osobiście jestem wielkim fanem.

Zielona herbata jaśminowa najpopularniejsza w Chinach to herbata typu Sencha. Poza aromatem jaśminu ma w składzie również kwiatki i płatki jaśminu, bo sam aromat nie zawiera wszystkich dobry właściwości jaśminu. Kwiatki jaśminu można też zakupić sobie osobno w sklepie i pomieszać z herbatą.

Herbata jaśminowa: działanie

Herbata jaśminowa ma działanie bardzo subtelne: jest to lek przeciwzapalny, ale tutaj ma mniejsze działanie. Najważniejsze, że jest antydepresantem i pomaga w bezsennościach, pomaga zasypiać a zarazem jest lekkim afrodyzjakiem. Pomaga zasnąć a jest afrodyzjakiem, wyobraźcie to sobie. Bardzo przyjemny stan.

Herbata zielona Jaśminowa z kwiatami
Herbata zielona Jaśminowa z kwiatami

Herbata jaśminowa: parzenie

W herbatce jaśminowej są kwiatki jaśminu. Parzymy taką herbatę jak typową herbatę chińską zieloną: parzymy 2-3 minuty wodą o temperaturze 70-80° C.

Herbata biała Jaśminowe Smocze Perły Premium organic
Herbata biała Jaśminowe Smocze Perły Premium organic

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Czym jest herbateizm? Filozofia herbaty

Pierwotnie herbata była traktowana jako lek, dopiero w XV wieku w Japonii picie tego złotego[...]

Herbata do sushi baru. Skąd wynikają błędy? Analiza problemu

Sushi bary najczęściej podają herbatę w żeliwnych czajnikach. Bronią się rękami i nogami przed lekką[...]

Herbata ze złocienia, Chrysanthemum tea

Herbatka ze złocienia to napar przygotowywany z ususzonych kwiatków Chrysanthemum. Złocień jest rośliną należącą do[...]

Glina z Yixing. Jak powstają czajniki z glinki

Glina Yixing to wyjątkowy rodzaj gliny służący do wyrobu ceramiki, a zwłaszcza utensyliów do parzenia[...]

Cold brew. Zimne parzenie herbaty czarnej Assam Mangalam

Przepis na zimne parzenie herbaty czarnej Assam Mangalam: 4g herbaty czarnej Assam, 400 ml zimnej[...]

Plantacje herbaciane w Indiach (Munnar)

Zdjęcia otrzymaliśmy od naszego widza, Pana Marcina, który kilka tygodni odwiedził Munnar w Indiach. Dziękujemy[...]

Chmiel zwyczajny. Napar z chmielu

Rodzaj chmielu, którego nazwa łacińska to Humulus, należy do rodziny konopiowatych. Jest rośliną pnącą się,[...]

Czarna herbata: właściwości negatywne

Ogólnie rzecz ujmując herbata, jak i wszystko co jemy czy pijemy, może mieć negatywne skutki[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.