ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Rozpuszczalna kawa to genialny wynalazek umożliwiający w prosty sposób sięgnięcie po ukochany napar nawet w najmniej przyjaznych miejscach. Niestety na tym lista atutów tego rozwiązania się kończy… Zacznijmy jednak od początku. Pomimo tego, że pierwsze udane próby stworzena „kawy w proszku” zostały dokonane już pod koniec XIXw., komercyjne zastosowanie wdrożono dopiero w latach 30 XXw. Był to projekt Brazylijskiego Instytutu Kawy, który w wyniku mniejszego popytu na kawę, w stosuku do stale zwiększającej się produkcji ziaren kawowca, szukał sposobu na efektywniejsze przechowywanie nadmiaru surowca. Po pomoc złoszono się do szwajcarskiej firmy Nestle, co w rezultacie zaowocowało stworzeniem pierwszej marki kawy rozpuszczalnej Nescafe.

Produkcja kawy rozpuszczalnej

W pierwszych etapach proces produkcji ziaren, niczym się nie różni od tej zwykłego zastosowania, różnica pojawia się dopiero po ich wypaleniu. Kawa rozpuszczalna jest niczym innym, jak pozbawionym nadmiaru wody intensywnym ekstraktem. Pierwszym etapem, jest drobne zmielenie ziarna i zaparzenie go przy użyciu stosunkowo niewielkiej ilości wody, która dzięki zastosowaniu wysokiego ciśnienia sięga nawet 175C. Dzięki temu osiągamy napar o bardzo wysokim stęrzeniu. Następnie kawa przechodzi etap klarowania i zagęszczania, co dodatkowo redukuje ilość zawartej w niej wody. Jest to moment w którym możemy wyróżnić dwie medoty dalszego osuszania. Jedną z nich jest liofilizacja, ekstrakt mrozi się, a następnie woda zostaje usunięta dzięki sublimacji, a więc z pominięciem stanu ciekłego. Powstały suchy blok kawy kroi się na kawałki, dzięki czemu uzyskujemy charakterystyczne bryłki. Innym sposobem uzyskania suchych granulek jest metoda suszenia rozpyłowego. W tym procesie ekstrakt rozpyla się na bardzo gorące powietrze, w wyniuku czego para wodna się ulatnia pozostawiając suche drobiny.

Kawa rozpuszczalna: działanie, produkcja, różnice w stosunku do mielonej
Kawa rozpuszczalna: działanie, produkcja, różnice w stosunku do mielonej

Jaką kawę wykorzystuje się w produkcji kawy rozpuszczalnej?

Ponieważ kawa rozpuszczalna jest odparowanym z wody naparem, jej działanie na nasz organizm nie wiele różni się od kawy świeżo parzonej. Warto jednak zwrócić uwagę na walory smakowe i jakość kawy użytej do wykonania kawy z proszku, które pozostawiają wiele do życzenia. Zapewnienia producentów o doskonałej jakości ziaren są niestety wyłącznie chwytem marketingowy, a głównym celem jest zdobycie jak najtańszego ziarna, aby zrekompensować wydatki przeprowadzenia procesu produkcji. Wykorzystuje się zatem ziarno, które nie spełniło standardów do produkcji kawy ziarnistej. Zastosowanie dobrej jakości ziaren byłoby zresztą bezasadne, ponieważ ich walory zostałyby zatracone poprzez zaparzenie w nieodpowiednich warunkach. Proces produkcji kawy rozpuszczalnej destrukcyjnie wpływa na ilość aromatów, zastosowanie wysokich temperatur powoduje szybkie ulotnienie się olejków eterycznych. Nie jest to zatem kawa dla osób szukających bogatych doznań sensorycznych i dobrej jakości, jest natomiast idealna dla tych dla którzy bardziej niż smak cenią sobie wygodę użytkowania.

Kawa rozpuszczalna: działanie, produkcja, różnice w stosunku do mielonej
Kawa rozpuszczalna: działanie, produkcja, różnice w stosunku do mielonej

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Zielona herbata – naturalny lek na nowotwór?

Najbardziej aktywnym polifenolem w zielonej herbacie jest tzw. EGCG. Przykłady jego pozytywnego wpływu w zasadzie[...]

Smaki kawy: profil smakowy, nuty, aromaty

Zadziwiająco często spotykam się ze stwierdzeniem: "Ja kawy nie piję, ale uwielbiam jej zapach!". Ten[...]

Matcha Zielona Herbata na Zimno z Lodem, przepis na herbatę Matcha

Przepis na Matchę na zimno z shakera. Do przygotowania potrzebujemy: Matchę, szklankę, shaker, lód, sitko,[...]

Herbata oolong Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi

Jest takie miejsce w Chinach, gdzie na skałach rośnie obłędna w smaku herbata o nazwie[...]

Nestea Lemon Light: opinie, recenzja

Nestea Light Lemon ma przyjemny lekko brązowy kolor… niestety na tym kończą się przyjemności. Chyba,[...]

Herbata mleczny oolong. Milk oolong

Herbata i mleko? Nie wszystkim to odpowiada i jak mogliśmy ostatnio przeczytać, również wpływa na[...]

1 Comments

Herbata kwitnąca

Koncepcja kwitnącej herbaty przeniknęła już mocno do kultury masowej i kojarzy nam się przede wszystkim[...]

Kostki lodu z zieloną herbatą Matcha

Herbaciane kostki lodu można przygotować na wiele sposobów. Polecamy zrobić je z zielonej herbaty Matcha.[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.