Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Rozpuszczalna kawa to genialny wynalazek umożliwiający w prosty sposób sięgnięcie po ukochany napar nawet w najmniej przyjaznych miejscach. Niestety na tym lista atutów tego rozwiązania się kończy… Zacznijmy jednak od początku. Pomimo tego, że pierwsze udane próby stworzena „kawy w proszku” zostały dokonane już pod koniec XIXw., komercyjne zastosowanie wdrożono dopiero w latach 30 XXw. Był to projekt Brazylijskiego Instytutu Kawy, który w wyniku mniejszego popytu na kawę, w stosuku do stale zwiększającej się produkcji ziaren kawowca, szukał sposobu na efektywniejsze przechowywanie nadmiaru surowca. Po pomoc złoszono się do szwajcarskiej firmy Nestle, co w rezultacie zaowocowało stworzeniem pierwszej marki kawy rozpuszczalnej Nescafe.
Produkcja kawy rozpuszczalnej
W pierwszych etapach proces produkcji ziaren, niczym się nie różni od tej zwykłego zastosowania, różnica pojawia się dopiero po ich wypaleniu. Kawa rozpuszczalna jest niczym innym, jak pozbawionym nadmiaru wody intensywnym ekstraktem. Pierwszym etapem, jest drobne zmielenie ziarna i zaparzenie go przy użyciu stosunkowo niewielkiej ilości wody, która dzięki zastosowaniu wysokiego ciśnienia sięga nawet 175C. Dzięki temu osiągamy napar o bardzo wysokim stęrzeniu. Następnie kawa przechodzi etap klarowania i zagęszczania, co dodatkowo redukuje ilość zawartej w niej wody. Jest to moment w którym możemy wyróżnić dwie medoty dalszego osuszania. Jedną z nich jest liofilizacja, ekstrakt mrozi się, a następnie woda zostaje usunięta dzięki sublimacji, a więc z pominięciem stanu ciekłego. Powstały suchy blok kawy kroi się na kawałki, dzięki czemu uzyskujemy charakterystyczne bryłki. Innym sposobem uzyskania suchych granulek jest metoda suszenia rozpyłowego. W tym procesie ekstrakt rozpyla się na bardzo gorące powietrze, w wyniuku czego para wodna się ulatnia pozostawiając suche drobiny.
Jaką kawę wykorzystuje się w produkcji kawy rozpuszczalnej?
Ponieważ kawa rozpuszczalna jest odparowanym z wody naparem, jej działanie na nasz organizm nie wiele różni się od kawy świeżo parzonej. Warto jednak zwrócić uwagę na walory smakowe i jakość kawy użytej do wykonania kawy z proszku, które pozostawiają wiele do życzenia. Zapewnienia producentów o doskonałej jakości ziaren są niestety wyłącznie chwytem marketingowy, a głównym celem jest zdobycie jak najtańszego ziarna, aby zrekompensować wydatki przeprowadzenia procesu produkcji. Wykorzystuje się zatem ziarno, które nie spełniło standardów do produkcji kawy ziarnistej. Zastosowanie dobrej jakości ziaren byłoby zresztą bezasadne, ponieważ ich walory zostałyby zatracone poprzez zaparzenie w nieodpowiednich warunkach. Proces produkcji kawy rozpuszczalnej destrukcyjnie wpływa na ilość aromatów, zastosowanie wysokich temperatur powoduje szybkie ulotnienie się olejków eterycznych. Nie jest to zatem kawa dla osób szukających bogatych doznań sensorycznych i dobrej jakości, jest natomiast idealna dla tych dla którzy bardziej niż smak cenią sobie wygodę użytkowania.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
86 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Jak odkamienić czajnik?
Do naszego zakamienionego czajnika wsypujemy 2 łyżeczki kwasku cytrynowego i zalewamy 500 ml wody. Następnie[...]
maj
Imbir: właściwości, działanie. Dodatki do herbaty #2
Dzięki zawartości olejków eterycznych imbir posiada swój charakterystyczny, odświeżający i lekko cytrynowy aromat. Działa rozgrzewająca[...]
1 Comments
lut
Herbata na ból brzucha, Yerba powoduje zgagę, sitko zmienia smak. Yerba czy herba #5
W piątym wydaniu Yerba czy herbata odpowiadamy m.in. na pytania Czy czerwoną herbate pu-erh trzeba[...]
mar
Czy herbata pu-erh na prawdę odchudza? Badania 2020
Badania obecnie dostępne podają wielkości powyżej jednego kilograma jako pewne. Wynik ten, niezbyt zdumiewający, dotyczy[...]
wrz
Gorzka herbata – właściwości
W herbacie jest sporo gorzkich substancji. Najważniejsza z nich to kofeina, która jest używana w[...]
lip
Zalety zielonej herbaty, zielona herbata właściwości lecznicze
Zielona herbata wzmaga trawienie i działa przeciwbakteryjnie. Jej odkażające właściwości sprawiają, że może także być[...]
mar
Herbata Darjeeling. Porównanie herbat z Darjeeling
Dzisiaj chciałabym porównać ze sobą trzy herbaty darjeeling. Pierwsza z nich to herbaciany prezent, kupiony[...]
paź
Targi Tea & Coffee World Cup 2016 Kraków, relacja foto & wideo
W dniach 10-12 maja 2016 roku w Krakowie w hali Expo Kraków odbyły się targi[...]
maj