Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Rozpuszczalna kawa to genialny wynalazek umożliwiający w prosty sposób sięgnięcie po ukochany napar nawet w najmniej przyjaznych miejscach. Niestety na tym lista atutów tego rozwiązania się kończy… Zacznijmy jednak od początku. Pomimo tego, że pierwsze udane próby stworzena „kawy w proszku” zostały dokonane już pod koniec XIXw., komercyjne zastosowanie wdrożono dopiero w latach 30 XXw. Był to projekt Brazylijskiego Instytutu Kawy, który w wyniku mniejszego popytu na kawę, w stosuku do stale zwiększającej się produkcji ziaren kawowca, szukał sposobu na efektywniejsze przechowywanie nadmiaru surowca. Po pomoc złoszono się do szwajcarskiej firmy Nestle, co w rezultacie zaowocowało stworzeniem pierwszej marki kawy rozpuszczalnej Nescafe.
Produkcja kawy rozpuszczalnej
W pierwszych etapach proces produkcji ziaren, niczym się nie różni od tej zwykłego zastosowania, różnica pojawia się dopiero po ich wypaleniu. Kawa rozpuszczalna jest niczym innym, jak pozbawionym nadmiaru wody intensywnym ekstraktem. Pierwszym etapem, jest drobne zmielenie ziarna i zaparzenie go przy użyciu stosunkowo niewielkiej ilości wody, która dzięki zastosowaniu wysokiego ciśnienia sięga nawet 175C. Dzięki temu osiągamy napar o bardzo wysokim stęrzeniu. Następnie kawa przechodzi etap klarowania i zagęszczania, co dodatkowo redukuje ilość zawartej w niej wody. Jest to moment w którym możemy wyróżnić dwie medoty dalszego osuszania. Jedną z nich jest liofilizacja, ekstrakt mrozi się, a następnie woda zostaje usunięta dzięki sublimacji, a więc z pominięciem stanu ciekłego. Powstały suchy blok kawy kroi się na kawałki, dzięki czemu uzyskujemy charakterystyczne bryłki. Innym sposobem uzyskania suchych granulek jest metoda suszenia rozpyłowego. W tym procesie ekstrakt rozpyla się na bardzo gorące powietrze, w wyniuku czego para wodna się ulatnia pozostawiając suche drobiny.
Jaką kawę wykorzystuje się w produkcji kawy rozpuszczalnej?
Ponieważ kawa rozpuszczalna jest odparowanym z wody naparem, jej działanie na nasz organizm nie wiele różni się od kawy świeżo parzonej. Warto jednak zwrócić uwagę na walory smakowe i jakość kawy użytej do wykonania kawy z proszku, które pozostawiają wiele do życzenia. Zapewnienia producentów o doskonałej jakości ziaren są niestety wyłącznie chwytem marketingowy, a głównym celem jest zdobycie jak najtańszego ziarna, aby zrekompensować wydatki przeprowadzenia procesu produkcji. Wykorzystuje się zatem ziarno, które nie spełniło standardów do produkcji kawy ziarnistej. Zastosowanie dobrej jakości ziaren byłoby zresztą bezasadne, ponieważ ich walory zostałyby zatracone poprzez zaparzenie w nieodpowiednich warunkach. Proces produkcji kawy rozpuszczalnej destrukcyjnie wpływa na ilość aromatów, zastosowanie wysokich temperatur powoduje szybkie ulotnienie się olejków eterycznych. Nie jest to zatem kawa dla osób szukających bogatych doznań sensorycznych i dobrej jakości, jest natomiast idealna dla tych dla którzy bardziej niż smak cenią sobie wygodę użytkowania.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata zielona Tai Ping Hou Kui – płaska herbata
Herbata zielona Tai Ping Hou Kui jest jendą z bardziej niezwykłych i rzadkich herbat. W[...]
paź
Herbata czarna Lipton Yellow Label Tea: opinie, recenzja
Lipton Yellow Label Tea to klasyk wśród klasyków! Tę herbatę pije się na potęgę każdego[...]
kwi
Herbata zielona
Herbata zielona to napar przyrządzany z liści herbaty Camellia Sinensis. Liście zostały poddane utlenianiu, czyli[...]
mar
Herbata w Rosji
Picie herbaty to ceremonia tradycyjna i święta dla każdego rosyjskiego domu. Parzy się herbatę czarną,[...]
mar
Ile kosztuje przygotowanie herbaty w domu: koszt wody i jej zagotowania
Zastanawialiście się ile kosztuje zagotowanie 1 litra wody z kranu, aby przygotować herbatę? A ile[...]
lut
Świąteczna herbata po karaibsku: Sorrel
Co ma wspólnego szczaw z Bożym Narodzeniem na Jamajce i innych karaibskich wyspach? Całkiem sporo[...]
lis
Skąd się wzięła seledynowa ceramika herbaciana?
Już w IX w produkowano w Chinach charakterystyczną ceramikę o dość grubych ściankach i szaro-zielonym[...]
maj
Obróbka kawy: od ziarenka po filiżankę. Jak obróbka kawy wpływa na smak i jakość?
Od wieków wiedza na temat sposobu jej uzyskania z owoców krzewu kawowca, jak i proces[...]
lis