ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

W wielu mieszankach ziołowych i nie tylko pojawia się kocanka piaskowa. Z całą pewnością wiele osób zainteresuje to ciekawe ziółko, które swym charakterystycznym wyglądem i zapachem nie pozwala się pomylić z niczym innym.

Jej gatunkowa nazwa helichrysum już dużo o niej mówi, ponieważ z języka greckiego oznacza złoto i słońce. Jest to roślina, która dorasta do trzydziestu centymetrów, łodygę i liście ma srebrzysto szare, a kwiaty cytrynowo żółte. Legenda mówi, że kto znajdzie niebieską kocankę osiągnie nieśmiertelność.

Do celów zielarskich używa się wysuszonych kwiatów zebranych w czasie kwitnienia latem oraz wczesną jesienią.

Czy kocanka piaskowa wpływa na wątrobę? Napar a może domowa nalewka?

Kocanka ma właściwości, za które jest niezwykle ceniona.

  • Przede wszystkim przyśpiesza produkcję żółci, rozkurcza mięśnie gładkie zwiększając jej przepływ.
  • Regeneruje wątrobę i wzmacnia ją. Pomaga także przy pasożytach.
  • Działa na zmiany skórne.
  • Poprawia nieco apetyt i trawienie oraz perystaltykę jelit.
  • Poleca się ją przy kamicy żółciowej, żółtaczce i chorobach wątroby. Może być pomocna także osobom po usunięciu woreczka żółciowego.
  • Zawarte w niej składniki mają właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Hamuje rozwój pałeczek Coli.

Jej właściwości znane są już od średniowiecza, gdzie używana była do leczenia dolegliwości związanych z wątrobą. W wierzeniach ludowych ma ona również chronić przed piorunami.

Kocanka piaskowa wchodzi w skład mieszanek ziołowych na wątrobę. Spotkać można ją także w różnych mieszankach smakowych herbat. Nie tylko pięknie wygląda wśród innych składników, ponieważ jej wysuszone kwiaty zachowują żywy, cytrynowo żółty kolor, ale także przydaje interesującego aromatu i smaku.

Napar z kocanki pachnie nieco żywicznie, w smaku zaś jest nieco przyprawowy, kojarzy się z kuchnią. Po za tym wyczuwamy jakby aromat orzechów włoskich lecz bardzo świeżych, sam napar jest nieco gorzkawy, co tylko podkreśla orzechową nutę.

Herbata zielona ananasowo truskawkowa
Herbata zielona ananasowo truskawkowa

Napar z kocanki najlepiej przygotować zalewając dwie łyżeczki szklanką wrzątku i parząc pod przykryciem około 10 minut. Skuteczne są także maceraty i nalewki. Roślina ta jest w Polsce objęta częściową ochroną lecz można z łatwością kupić susz oraz żywe rośliny do uprawy domowej.

Źródło: Aleksander Ożarowski, Wacław Jaroniewski – Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie, Jadwiga Kwaśniewska, Krystyna Mikołajczyk – Zbieramy zioła

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Najwięksi eksporterzy yerba mate. Miejsce czwarte Cię zaskoczy!

Podium z Ameryki Południowej nas nie dziwi. W Europie największym eksporterem są Niemcy, póżniej Francja,[...]

Kto wymyślił herbatę w torebkach?

Kto wynalazł herbatę w torebkach? Jak zwykle w takich sytuacjach: sukces ma wielu ojców. Nie[...]

Jak parzyć zieloną japońską herbatę Sencha Satsuma?

Prawidłowe parzenie zielonej herbaty Sencha Satsuma jest bardzo proste. Tę herbatę zieloną można parzyć 3[...]

Jak Zrobić Owocowe Yerba Mate w Owocach (i Orzechach)

Jak zrobić matero do Yerba Mate z kokosa, jabłka, grejpfruta, ananasa i melona? Zobacz jak[...]

Gaiwan: jak parzyć herbatę w gaiwanie, porady

Na początku musimy zaznaczyć, że w Chinach herbatę parzy się na dwa sposoby. Jeden z[...]

Yerba mate chimarrao po brazylijsku – jak poprawnie parzyć?

Mate po Brazylijsku. Czyli erva mate lub chimarrao to mate drobna i pita w szczególny[...]

1 Comments

Jak dobrze zaparzyć herbatę? Ile waży łyżeczka herbaty

4 najważniejsze zasady podczas parzenia herbaty: cytrynę dodajemy do herbaty po odcedzeniu liści, herbatę słodzimy[...]

Lawenda. Napar z lawendy. Przepis na lemoniadę z lawendy

Lato to czas wypoczynku, ładowania baterii i relaksu. Dlatego dzisiaj zapraszam na napar lawendowy -[...]

2 Comments

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.