ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Przeciętny konsument kawy, dopóki ziarna nie wykraczają poza skalę normy, nie przykłada uwagi do jej koloru. Jednak to właśnie kolor jest jednym z podstawowych atrybutów mówiących palaczom kawy, czy dobrze wykonali swoją pracę.

O tym jak ważny jest kolor w świecie kawy, niech świadczy fakt, że już na etapie plantacji QGrader odnotowuje barwę pestki owocu kawowca, która w zależności od wybranej metody obróbki ziarna, może przybrać kolor od brązowego, przez żółty i zielony, aż do niebieskiego. Na tym etapie zwraca się uwagę na pestki wyróżniające się barwą, gdyż może to świadczyć o niskiej jakości, zawartości owoców niedojrzałych lub defektach ziarna. Docenia się tutaj równy, jednolity kolor.

Gdy zielona kawa dociera do palarni, roaster również przygląda się ziarnu, gdyż zmiany w jego wyglądzie mogą świadczyć o starzeniu się lub wpływie czynników zewnętrznych na jego wilgotność.

Kawa wypalona – style palenia kawy

Poruszając temat koloru wypalonej kawy, wydaje się koniecznym zahaczenie o zagadnienie, które się z nim łączy, czyli o style palenia kawy. Ze względu na różnice oczekiwań i doświadczeń podczas picia kawy, próżno szukać jednego idealnego stylu, spełniającego oczekiwania wszystkich. Znajdziemy więc style:

  • Light, cinnamon – w których wydobywa się naturalny, owocowy smak kawy.
  • Medium, high, city – w których poszukuje się balansu pomiędzy kwasowością i smakiem wynikającym z procesu palenia kawy.
  • Full city, french, italian – w których chodzi o podbicie goryczy i uzyskanie dymnego smaku kawy.

Czym jest kolorymetr i jak działa?

W temacie koloru istnieje też świat mikro. Na tym etapie, do analizy koloru kawy czułość ludzkiego oka nie wystarczy, ponieważ łatwo ulega ono złudzeniu przy różnicach w oświetleniu lub obecności innych kolorów w bliskim otoczeniu badanej próbki. Narzędziem przychodzącym z pomocą jest kolorymetr, czyli urządzenie służące do pomiaru koloru. To właśnie dzięki kolorymetrowi, jesteśmy w stanie precyzyjnie odtwarzać sprawdzony wcześniej profil kawy, nawet przy zmieniających się warunkach otoczenia. “Cyfrowe oko” roastera pomaga uzyskać założony smak kawy i pozwala na osiągnięcie powtarzalności w produkcji.

Autorem tekstu jest Adam Laska (właściciel marki KAFAR palarniakafar.pl)

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Czarna herbata Assam Hattialli

Herbaty Assam wykorzystywane są w mieszankach śniadaniowych ze względu na swój wyraźny smak. Często dodaje[...]

Herbaciarnia Czajnik Gliwice

Herbaciarnia Czajnik Gliwice kontaktowe: telefon: 889 002 445, adres: Gliwice, ul. Fredry 4

Dilmah Pure Green recenzja, opinie

Miałem nadzieję, że kto jak kto ale Dilmah wypuszcza raczej przyzwoite herbaty, a czasami udaje[...]

French Press, opinie. Jak dobrze i łatwo parzyć kawę? Porady

Parzenie kawy za pomocą French Pressa rozpoczynamy od przelania naczynia wrzątkiem, aby zapobiec zbyt szybkiej[...]

OFF Grades, oznaczenie jakości herbaty

OFF Grades to oznaczenie literowe jakości herbaty mówiące o tym, że dana herbata nie jest[...]

Jak parzyć yerba mate po argentyńsku? Porady

Jaką mate pija się w Argentynie? Jest to mate liściasta o średniej wielkości listków zawierająca[...]

Herbata po fryzyjsku ze słodką śmietaną i cukrem kandyzowanym

Przygotowanie herbaty po fryzyjsku jest stosunkowo łatwe. Wystarczy przygotować mocny napar herbaty, biały cukier kandyzowany[...]

Co z tymi Darjeelingami?

Miłośnicy herbat czarnych z Darjeeling są od pewnego czasu zaniepokojeni. Zauważają pewne zmiany w aromacie[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.