Miłośnicy herbat czarnych z Darjeeling są od pewnego czasu zaniepokojeni. Zauważają pewne zmiany w aromacie swych ulubionych herbat. W Indiach, w Zachodnim Bengalu znajduje się w górzystym regionie słynny Darjeeling, który produkuje znane i unikalne na światową skalę herbaty czarne. Już od XIX wieku herbaciarze doceniają złożony kwiatowo owocowy aromat świeżej herbaty z najbardziej charakterystyczną dla tego regionu nutą winogron z gatunku muscat. Świeże, wiosenne zbiory pojawiające się w zależności od pogody już od marca do maja na światowych rynkach są obiektem pożądania nie tylko koneserów i znawców herbaty, ale także osób pijających na codzień mniej wyszukane herbaty.
Czy klimat wpływa na zmianę aromatu herbaty z Darjeeling?
Można by pomyśleć, że to jakieś indywidualne spostrzeżenia pasjonatów. Gdy ktoś kosztuje herbatę i czuje różnicę w stosunku do rocznika poprzedniego, może pomyśleć, że mu się pomyliło, wydawało, czy wreszcie, że coś źle zaparzył. Zwłaszcza w sytuacji kiedy nie możemy porównać ze sobą dwóch roczników, ponieważ, jeśli nawet popełnimy ten częsty błąd i przechowamy wiosenną herbatę do kolejnej wiosny, to porównanie nie będzie miarodajne, ponieważ zwietrzała herbata po roku smakuje już zupełnie inaczej niż gdy była świeża.
Problem jest jednak szerszy niż indywidualne spostrzeżenia koneserów, ponieważ jeśli coś się wydaje bez mała wszystkim, to musi w tym być prawda. Za problem wzięli się zatem uczeni. Przeprowadzono liczne badania nad zmianą aromatu herbaty. Oczywistym jest dla wszystkich, że coroczne różnice muszą wynikać z pogody ponieważ gleba, miejsce uprawy, krzewy, sposób obróbki oraz wysokość nad poziomem morza nie zmieniają się z roku na rok. Pogada zaś w Darjeeling zmienia się w dziwny sposób. Właściwie pogoda to nie najlepsze słowo, ponieważ mowa tutaj jest już o klimacie. Okazuje się, że ten zmienia się w Zachodnim Bengalu na przestrzeni ostatnich lat dość znacznie. W ciągu ostatnich 20 lat średnia temperatura roczna wzrosła o 0,5 stopnia Celsjusza, zaś wilgotność powietrza i roczne opady zmniejszyły się o 16% i 1500 mm. Wydłużył się także czas nasłonecznienia. Przed 20 laty średnio w ciągu doby słońce padało na liście herbaty ponad 3 godziny, liczba ta wzrosła aż do niemal 6. Wszystko to między innymi jest przyczyna zmniejszenia produkcji w tym regionie z 11 do 8 mln ton rocznie. Ma to też jednak spory wpływ na smak.
Klimat doświadcza plantatorów serwując im różne zjawiska atmosferyczne, z którymi nie musieli się dotąd mierzyć. Pojawiają się regularne przymrozki, nawet grad. Deszcze są ulewne, a wiatr silniejszy. Nie tylko pociąga to za sobą inną wegetację rośliny herbacianej, ale także zwiększoną liczbę szkodników oraz konieczność produkowania nowych odmian krzewu herbacianego, który dałby duży plon i dobrą jakość w nowych warunkach.
Czy to koniec Darjeelingów, które znamy i kochamy? Obserwując klimat, oraz zmianę aromatu słynnej herbaty z całą pewnością, można powiedzieć, że herbaty te zmienią się bardzo. Nie będzie to ich koniec, lecz musimy się liczyć z tym, że już niedługo możemy ich w ogóle nie poznać.
Ciekawostką jest fakt, że w bieżącym roku klimat oszalał jeszcze bardziej, co każe nam z jeszcze wiekszą niecierpliwością oczekiwać przyszłorocznych zbiorów. Co się stało w ciągu ostatniego roku? Spójrzmy na statystyki raz jeszcze. W roku 1993 średnia roczna temperatura wynosiła 16,5 st. C, wilgotność niespełna 93%, roczne opady zaś 4393 mm, herbata miała wtedy 3 godziny słoneczne na dobę. Po dwóch dekadach temperatura wynosiła już 17,7 st. C, wilgotność spadła do niespełna 77%, opady do 2867 mm, a godzin słonecznych było już 5,7. Jak wyglądało zaś ostanie 12 miesięcy? Temperatura spadła do 16 st. C, wilgotność do 71%, zaś opady były rekordowo obfite bo przekroczyły 7885 mm, a godziny słoneczne podskoczyły do 6,2 na dobę. Co to wszystko oznacza? Okaże się wiosną, możemy jednak śmiało oczekiwać, że takich Darjeelingów jeszcze nie piliśmy.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Fot. główna: Jadwiga Janowska
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Yerba mate CBSe, opinie
Yerba mate CBSe nie ma szczególnie długiej tradycji w porównaniu z dinozaurami yerbowego rynku, tym[...]
lip
Zielona herbata z cytryną – czy warto ją dodawać?
Dodanie cytryny do samego naparu bez fusów jest całkowicie bezpieczne. Bezpieczne i jak się okazuje[...]
lut
Herbata pu-erh Moonlight White
Herbata czerwona, czyli tak na prawdę ciemna jest coraz popularniejsza i to pomimo aromatu, który[...]
wrz
Najlepsze pomysły na świąteczne prezenty
Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia - chyba jedne z najbardziej rodzinnych świąt. Przyjdzie czas na[...]
gru
Herbaciany grzaniec
Jesienią oraz w okresie przedświątecznym wielu z nas poszukuje rozgrzewających napojów. Jednym z pomysłów jest[...]
lis
Jak uratować stary, suchy tytoń do fajki wodnej?
Jest kilka możliwości, co zrobić, aby uzdatnić do palenia taką melasę. Najważniejsze jest nawilżenie go.[...]
sie
Yerba mate cedron
Yerba Mate: Cedron. Zioło pochodzące z ameryki łacińskiej dodawane często do mieszanej yerba mate con[...]
T: Tip, oznaczenie jakości herbaty
T: Tip to jedno z literowych oznaczeń jakości herbaty. Oznacza, że jest to herbata wykonana[...]