Przeciętny konsument kawy, dopóki ziarna nie wykraczają poza skalę normy, nie przykłada uwagi do jej koloru. Jednak to właśnie kolor jest jednym z podstawowych atrybutów mówiących palaczom kawy, czy dobrze wykonali swoją pracę.
O tym jak ważny jest kolor w świecie kawy, niech świadczy fakt, że już na etapie plantacji QGrader odnotowuje barwę pestki owocu kawowca, która w zależności od wybranej metody obróbki ziarna, może przybrać kolor od brązowego, przez żółty i zielony, aż do niebieskiego. Na tym etapie zwraca się uwagę na pestki wyróżniające się barwą, gdyż może to świadczyć o niskiej jakości, zawartości owoców niedojrzałych lub defektach ziarna. Docenia się tutaj równy, jednolity kolor.
Gdy zielona kawa dociera do palarni, roaster również przygląda się ziarnu, gdyż zmiany w jego wyglądzie mogą świadczyć o starzeniu się lub wpływie czynników zewnętrznych na jego wilgotność.
Kawa wypalona – style palenia kawy
Poruszając temat koloru wypalonej kawy, wydaje się koniecznym zahaczenie o zagadnienie, które się z nim łączy, czyli o style palenia kawy. Ze względu na różnice oczekiwań i doświadczeń podczas picia kawy, próżno szukać jednego idealnego stylu, spełniającego oczekiwania wszystkich. Znajdziemy więc style:
- Light, cinnamon – w których wydobywa się naturalny, owocowy smak kawy.
- Medium, high, city – w których poszukuje się balansu pomiędzy kwasowością i smakiem wynikającym z procesu palenia kawy.
- Full city, french, italian – w których chodzi o podbicie goryczy i uzyskanie dymnego smaku kawy.
Czym jest kolorymetr i jak działa?
W temacie koloru istnieje też świat mikro. Na tym etapie, do analizy koloru kawy czułość ludzkiego oka nie wystarczy, ponieważ łatwo ulega ono złudzeniu przy różnicach w oświetleniu lub obecności innych kolorów w bliskim otoczeniu badanej próbki. Narzędziem przychodzącym z pomocą jest kolorymetr, czyli urządzenie służące do pomiaru koloru. To właśnie dzięki kolorymetrowi, jesteśmy w stanie precyzyjnie odtwarzać sprawdzony wcześniej profil kawy, nawet przy zmieniających się warunkach otoczenia. “Cyfrowe oko” roastera pomaga uzyskać założony smak kawy i pozwala na osiągnięcie powtarzalności w produkcji.
Autorem tekstu jest Adam Laska (właściciel marki KAFAR palarniakafar.pl)
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Przepis na herbatę Yoginów [zwiastun]
Joga to nie tylko modna na zachodzie gimnastyka pozwalająca zachować zdrowie i dobrą formę, ale[...]
mar
Herbata Bio Chai Latte, opinie
Herbata Bio Chai Latte jak i podobne jej produkty przeżywają ostatnimi czasy rozkwit na naszym[...]
lip
Zawartość kofeiny w herbacie, zawartość taniny w herbacie, tanina i kofeina w herbacie
Najbardziej pobudzającą (największa % ilość kofeiny) jest herbata zielona Gyokuro (0,16%), która jednocześnie posiada najwięcej[...]
cze
G: Golden, oznaczenie jakości herbaty
G: Golden to jedno z literowych oznaczeń jakości herbaty. Oznacza, że jest to herbata o[...]
Jak parzyć niebieską, turkusową, herbatę Oolong, Wulong: parzenie herbaty
Herbata niebieska nie jest specjalnie znana u nas. Mowa tu o oolongach, wulongach, olongach, ulongach,[...]
mar
Zielona kawa: parzenie zielonej kawy
Jak zaparzyć zieloną kawę? Parzenie zielonej kawy jest bardzo proste, ale czasochłonne. Niestety ziarna zielonej[...]
sie
Herbata z szafranem z Kuwejtu
Potrzebna nam będzie czarna herbata, powinna być mocna. Ponadto szafran oraz kardamon w strączkach. Do[...]
mar
Yerba mate green
Zielona mate, czyli mate green to dość popularny u nas rodzaj yerby. Generalnie pamiętać trzeba[...]
paź