ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Jak wykonać na kawie wzór „tulipan”:

  1. Aby wykonać latte art tulipan, w pierwszej kolejności należy zadbać o to, aby stworzyć odpowiednią powierzchnię do malowania. Wykonując dynamiczne, koliste ruchy, cienkim strumieniem mleka wyrównujemy pianę na powierzchni kawy oraz doprowadzamy do wyrównania koloru tła dla latte artu.
  2. Malowanie należy rozpocząć stosunkowo wcześnie, w środkowej części zawartości filiżanki, obniżając wysokość strumienia do powierzchni kawy i dynamicznie wychylając dzbanek. Takie ustawienie powinno przyczynić się do powstania kropki z mleka na powierzchni kawy. W przypadku, gdyby kropka nie powstała, pomóc mogą delikatne ruchy dzbanka na boki. Po wykonaniu pierwszej kropki należy płynnie przerwać strumień mleka i pozostawiając odstęp, rozpocząć tworzenie drugiej kropki. Zbyt długie zwlekanie pomiędzy malowaniem poszczególnych kropek utrudnia ich wykonywanie.
  3. Nie przerywając wylewania mleka, należy następnie delikatnie podnieść dzbanek i przeciągnąć strumień przez środek obu powstałych wcześniej kropek. Jeśli dzbanek nie zostanie podniesiony odpowiednio wysoko, może to skutkować rozciągnięciem wzoru, zamiast właściwego wykończenia.

W płynności wykonywania tego wzoru pomoże wcześniejsze dobre opanowanie „serca”. „Tulipan” jest efektownym wzorem, który można urozmaicać, dodając kolejne jego części. Pomimo tego, że w podstawowej formie składa się z dwóch części, może ich zawierać nawet kilkanaście.

Cechy dobrze wykonanego latte artu:

  • Znajduje się idealnie na środku filiżanki.
  • Tło posiada jednolity kolor.
  • Wzór jest symetryczny, bez żadnych zniekształceń.
  • Linia symetrii i linia wyznaczona przez uszko filiżanki stanowią kąt prosty.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Parzenie i właściwości herbata Milk Oolong, mleczny oolong legenda. Jak powstaje milky oolong?

Jak aromatyzuje się herbatę mlekiem? Najpowszechniejsza metoda polega na przetrzymaniu liści herbacianych nad parą gotującego[...]

B: Broken, oznaczenie jakości herbaty

B: Broken jest to oznaczenie jakości herbaty. Litera B w zestawie z innymi literami oznacza,[...]

Organiczna zielona herbata Lung Ching

Lungching (Lung Ching lub Longjing) to chyba najsłynniejsza chińska zielona herbata. W zasadzie, gdy któryś[...]

Oznaczenie miału i pyłu herbacianego

Oznaczenia miału herbacianego FBOPF Flowery Broken Orange Pekoe Fannings. Herbata drobno kruszona zawierająca nieliczne złote[...]

Yerba mate green

Zielona mate, czyli mate green to dość popularny u nas rodzaj yerby. Generalnie pamiętać trzeba[...]

Filiżanka herbaty ma tyle przeciwutleniaczy co 5 lampek wina lub 9 dużych jabłek

Flawonoidy to naturalnie występujące substancje, które - jak potwierdzają naukowcy - przyczyniają się do dobrego[...]

Herbata Big-Active (Bio-Active) Zielona z Pigwą, Oxalis Zielona Pigwa-Cytryna: recenzja, test, opinie

Herbata Big-Active (Bio-Active) Zielona z Pigwą vs Oxalis Zielona Pigwa-Cytryna! Sprawdziliśmy jakość liści, kolor herbaty,[...]

Czarna herbata: właściwości negatywne

Ogólnie rzecz ujmując herbata, jak i wszystko co jemy czy pijemy, może mieć negatywne skutki[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.