Aby uzyskać niezapomniany smak kawy, najlepszą możliwą wersję naparu, trzeba przykładać wagę do bardzo wielu czynników. Ważny jest wybór odpowiedniego ziarna, ale dużo ważniejsze właściwe parametry parzenia, technika przyrządzenia, zastosowanie dobrego młynka i odpowiedniej wody. W tej długiej litanii nie może zabraknąć decyzji dotyczących rodzaju używanego filtra.
Producent Aeropressu proponuje jedynie wersję papierową i właśnie taką wypuszcza na rynek pod swoim brandem, ale wiele firm zewnętrznych podejmuje się wypełnienia tej luki, proponując filtry pasujące do sprzętu amerykańskiej firmy Aerobie, wykonane z innych materiałów. Ponieważ filtr papierowy jest już od dawna dostępny; materiałowe rozwiązania są uciążliwe w użytkowaniu i mogłyby nie współpracować z urządzeniem; filtry z tworzywa są trudne do wykonania, największą grupę stanowią dyski wykonane ze stali (Able, Cafe concetto) lub super cienkiej metalowej siateczki (RGB core).
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Filtr metalowy a papierowy – różnice
Porównując filtry metalowe z papierowymi nie możemy oczekiwać, że sam materiał będzie wpływał na zmianę smaku, ale jego właściwości filtracyjne mogą znacząco ingerować w doświadczenia sensoryczne. Największą wadą filtrów metalowych jest ich niezdolność do wyłapywania niewielkich cząsteczek pyłu. Wpływa to na zwiększenie goryczy w naparze, może także skutkować pojawieniem się „brudnego” smaku i nieprzyjemnych odczuć fizycznych podczas picia kawy. Z drugiej strony wadą filtrów papierowych jest znacznie mniejsze przenikanie tłuszczów kawowych do naparu, co może skutkować spłaszczeniem smaku. Filtracja metalem w przypadku Aeropressu nie stanowi tak dużego wyzwania jak w technikach przelewowych. Wynika to z tego, że powierzchnia płytki filtrującej jest dużo mniejsza, a metoda przyrządzenia powoduje, że drobinki kawy opadające na filtr same stają się pierwszą warstwą filtrującą pył.
Jak wybrać najlepszy filtr do aeropressu?
Trudno znaleźć jednoznaczną odpowiedź na pytanie, który filtr jest tym jedynym właściwym. O ile stosowanie filtrów metalowych o dużych otworach spowoduje uwydatnienie agresywnych nut i goryczy, to te o najmniejszych dziurkach pozwalają na uzyskanie bardzo słodkich naparów z niską kwasowością i wysokim, kremowym body. Z zupełnie innej strony zaprezentowały się kawy przyrządzone z użyciem filtra papierowego – w tych napar był bardziej subtelny o wyrazistej, soczystej kwasowości i mniejszym body. W wyborze właściwego filtra można kierować się profilem smakowym naparu. Zwolennicy owocowości w kawie powinni sięgnąć po filtr papierowy. Dla ceniących sobie cięższe doznania i balans wyborem będą filtry wykonane z metalu.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
180 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Przepis na ciasto z Yerba mate, greeny z Yerba mate
Kolejny przysmak dla fanów Yerba Mate. Jak się okazuje, ostrokrzew paragwajski nadaje się nie tylko[...]
maj
Najlepsza herbata na katar. Herbata zatkany nos
Kiedy mamy katar lub zatkany nos, polecamy naturalną i zdrową herbatę na bazie herbaty zielonej[...]
lis
Tao Chińskiej Herbaty: recenzja książki, opinie
Tao Chińskiej Herbaty, przewodnik praktyczny i kulturalny, autorstwa Ling Yun (wydawnictwo Olesiejuk) to książka o[...]
lip
Ciekawe liczby związane z herbatą
Przedstawiamy kilka liczbowych ciekawostek na temat herbaty, o których mogliście nie słyszeć.
paź
Cukry i białko w herbacie, zawartość cukru i białka w herbacie
Mimo, że liście herbaty posiadają dużo białka (nawet 29,1% dla herbaty zielonej Gyokuro) i cukru[...]
cze
Goździki: właściwości, działanie. Dodatki do herbaty
Przede wszystkim goździki są antyseptyczne, więc pomagają przy różnego rodzaju infekcjach. Ponadto mają działanie przeciwbólowe,[...]
sty
Chasen
Czym jest chasen? Chasen to bambusowy pędzel służący do przygotowywania herbaty matcha. Wykonany jest z[...]
kwi
Anxi, okręg na prowincji Fujian
Anxi to okręg na południu prowincji Fujian, słynie z produkcji herbaty Ti Kuan Yin. Drzewa[...]