ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Technika parzenia zwana z chińskiego gongfu cha to sposób parzenia herbaty zaliczany do technik wschodnich. Poza tym, że stosuje się tutaj inne parametry parzenia, głównie w odniesieniu do zwiększonej dozy suszu i skróconego czasu parzenia, jest to technika wymagająca kilku akcesoriów niestosowanych zwykle do innych technik.

Pamiętajmy, że parzenie w stylu gongfu cha nie zawsze oznacza przeprowadzanie – tak zwanej – chińskiej ceremonii herbacianej. Tak właściwie jest to technika popularna wśród wielu herbaciarzy i w niewielu sytuacjach używa się kompletu akcesoriów. Ich posiadanie pozwala jednak zaparzyć herbatę dla swych gości w nieco bardziej odświętnej atmosferze.

Poza oczywistym stolikiem z otworami zwanym cha pan czy kompletem ceramiki, a nawet maskotką – czyli tak zwanym – tea pet, herbacianym zwierzątkiem, jest też stojaczek z dziwnymi narzędziami. Przybory te kojarzące się z ołówkami w kubku na biurku często są używane nie w komplecie. Najczęściej używa się szufelki do nabierania herbaty, ale też inne mają swoje konkretne przeznaczenie. Zauważmy, że ten zestaw jest zwykle stały i posiada bardzo podobną formę.

Zestaw akcesoriów do parzenia herbaty Cha Dao
Zestaw akcesoriów do parzenia herbaty Cha Dao

Pękaty kubeczek przypominający wazonik to pojemnik, w którym wszystkie narzędzia stoją przy cha panie.

  • Na szczycie tego pojemnika znajduje się wklęsły okrąg, przez który narzędzia są włożone do kubeczka. Ma on osobne zastosowanie, o czym nie wszyscy wiedzą. Jest to lejek do wsypywania herbaty do czajniczka.
  • Kolejny, bardzo charakterystyczny to szczypce przypominające drewnianą pęsetę. Służą one do chwytania czarek podczas ich płukania.
  • Mamy często w zestawie także dwie szpatułki, jedna spłaszczona, a druga przypominająca szpikulec. Płaską można zsuwać herbatę do czajniczka lub wybierać fusy z niego po zaparzeniu. Szpikulec służy do udrażniania zatkanego wylewu czajniczka. Czasem używa się go do rozdrabniania miękkich ciastek herbacianych.
  • Do twardszych i bardziej zwięzłych używa się metalowego szpikulca lub noża, które też pojawiają się w zestawie. Obecna jest także wspomniana szufelka do nabierania herbaty.
  • Czasem mamy tu też okrągłe widełki, które służą do podawania czarek uczestnikom spotkania by nie dotykać ich palcami.
  • Najbardziej tajemniczą częścią tego zestawu jest pędzel, który przypomina zwykły, gruby pędzelek do malowania. Służy od do zgarniania rozlanej na cha panie wody, która tworząc kałuże wygląda nieestetycznie, czasem nawet maluje się tą rozlaną herbatą jakiś chiński ideogram, zwłaszcza gdy cha pan jest duży i posiada na środku panel bez otworów. Powszechnie też pędzlem tym maluje się za pomocą herbaty czajniczek lub herbacianą maskotkę by o nie zadbać i nadać im estetyczny wygląd. Ostatnim zastosowaniem pędzla jest zgarnianie z herbacianego lotosu, czyli specjalnego naczynia do prezentacji herbaty, okruszków liści.
Naczynie do prezentacji liści herbaty Cha He
Naczynie do prezentacji liści herbaty Cha He

Zachęcamy też do tworzenia swoich własnych zestawów narzędzi, ponieważ gdy parzymy herbatę techniką gonfu powinniśmy mieć pod ręką wszystko, co nam się przydaje i jest dla nas wygodne.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak parzyć niebieską, turkusową, herbatę Oolong, Wulong: parzenie herbaty

Herbata niebieska nie jest specjalnie znana u nas. Mowa tu o oolongach, wulongach, olongach, ulongach,[...]

Yerba mate con palo

Yerba Mate: Con palo. Oznaczenie spotykane na opakowaniach yerba mate. Dotyczy yerba mate zawierającej gałązki[...]

Koła smaku opisujące herbatę

Lista czynników wpływających na smak herbaty jest bardzo długa. W zasadzie, w każdym momencie herbacianego[...]

Mrożona Herbata Ice Tea z Yerba Mate jak Piwo

Do szklanki wsypujemy 1 dużą łyżkę Yerba Mate, dodajemy lód i zalewamy zimną wodą. Czekamy[...]

Herbata w Niemczech

Bracia Grimm i obłoczki ze śmietanki, czyli początki herbaty w Niemczech Większość z nas zna[...]

Herbata zielona oolong Haicha, parzenie, opinie

Herbata, która zaciekawiła mnie swoją nazwą. Bo to w końcu oolong, czy herbata zielona? Taka[...]

Poradnik: Jak zrobić dobrą mrożoną herbatę Ice Tea z Rooibosa domowym sposobem

Rooibos bardzo dobrze nawadnia nasz organizm, dlatego w lecie dobrze sobie zaparzyć to afrykańskie zioło,[...]

5 powodów dla których warto pić herbatę w zimie

Kiedy na zewnątrz zimno i mroźno, najchętniej zawinęlibyśmy się w koc i siedzieli cały czas[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.