Technika parzenia zwana z chińskiego gongfu cha to sposób parzenia herbaty zaliczany do technik wschodnich. Poza tym, że stosuje się tutaj inne parametry parzenia, głównie w odniesieniu do zwiększonej dozy suszu i skróconego czasu parzenia, jest to technika wymagająca kilku akcesoriów niestosowanych zwykle do innych technik.
Pamiętajmy, że parzenie w stylu gongfu cha nie zawsze oznacza przeprowadzanie – tak zwanej – chińskiej ceremonii herbacianej. Tak właściwie jest to technika popularna wśród wielu herbaciarzy i w niewielu sytuacjach używa się kompletu akcesoriów. Ich posiadanie pozwala jednak zaparzyć herbatę dla swych gości w nieco bardziej odświętnej atmosferze.
Poza oczywistym stolikiem z otworami zwanym cha pan czy kompletem ceramiki, a nawet maskotką – czyli tak zwanym – tea pet, herbacianym zwierzątkiem, jest też stojaczek z dziwnymi narzędziami. Przybory te kojarzące się z ołówkami w kubku na biurku często są używane nie w komplecie. Najczęściej używa się szufelki do nabierania herbaty, ale też inne mają swoje konkretne przeznaczenie. Zauważmy, że ten zestaw jest zwykle stały i posiada bardzo podobną formę.
Pękaty kubeczek przypominający wazonik to pojemnik, w którym wszystkie narzędzia stoją przy cha panie.
- Na szczycie tego pojemnika znajduje się wklęsły okrąg, przez który narzędzia są włożone do kubeczka. Ma on osobne zastosowanie, o czym nie wszyscy wiedzą. Jest to lejek do wsypywania herbaty do czajniczka.
- Kolejny, bardzo charakterystyczny to szczypce przypominające drewnianą pęsetę. Służą one do chwytania czarek podczas ich płukania.
- Mamy często w zestawie także dwie szpatułki, jedna spłaszczona, a druga przypominająca szpikulec. Płaską można zsuwać herbatę do czajniczka lub wybierać fusy z niego po zaparzeniu. Szpikulec służy do udrażniania zatkanego wylewu czajniczka. Czasem używa się go do rozdrabniania miękkich ciastek herbacianych.
- Do twardszych i bardziej zwięzłych używa się metalowego szpikulca lub noża, które też pojawiają się w zestawie. Obecna jest także wspomniana szufelka do nabierania herbaty.
- Czasem mamy tu też okrągłe widełki, które służą do podawania czarek uczestnikom spotkania by nie dotykać ich palcami.
- Najbardziej tajemniczą częścią tego zestawu jest pędzel, który przypomina zwykły, gruby pędzelek do malowania. Służy od do zgarniania rozlanej na cha panie wody, która tworząc kałuże wygląda nieestetycznie, czasem nawet maluje się tą rozlaną herbatą jakiś chiński ideogram, zwłaszcza gdy cha pan jest duży i posiada na środku panel bez otworów. Powszechnie też pędzlem tym maluje się za pomocą herbaty czajniczek lub herbacianą maskotkę by o nie zadbać i nadać im estetyczny wygląd. Ostatnim zastosowaniem pędzla jest zgarnianie z herbacianego lotosu, czyli specjalnego naczynia do prezentacji herbaty, okruszków liści.
Zachęcamy też do tworzenia swoich własnych zestawów narzędzi, ponieważ gdy parzymy herbatę techniką gonfu powinniśmy mieć pod ręką wszystko, co nam się przydaje i jest dla nas wygodne.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Mięta, herbata z mięty. Herbata miętowa: pospolita a wyjątkowa
To pospolite zioło jest jednym z dodatków do mieszanek herbacianych, składnikiem różnych napojów czy samodzielnym[...]
wrz
Herbata kaktusowa, czyli herbata z opuncją
Co to za kaktus? Opuncja. Opuncja to wielka rodzina kaktusów, które rozlazły się po całym[...]
maj
Historia i tradycja parzenia herbaty w Polsce
Pierwsza pisana informacja o herbacie w Polsce pochodzi z listu króla Jana Kazimierza do Ludwiki[...]
lip
Moja Bombilla zatyka się! Porady
Często zdarza się, że Bombilla zatyka się, podczas picia naszej ulubionej Yerba Mate. Wtedy zastanawiamy[...]
cze
Ile trzeba dodać zimnej wody do wrzątku, żeby otrzymać odpowiednią temperaturę?
Przedstawiamy proporcje w jakich należy zmieszać ciepłą (zaraz po ugotowaniu) wodę z zimną. Założyliśmy, że[...]
lip
Przepis na oryginalną czarną turecką herbatę cayi w demli: parzenie herbaty
Herbata turecka to herbata czarna, uprawiana w rejonie Rize. Jest to herbata BOP z małymi[...]
2 Comments
sty
VSS, Fair trade, organic – certyfikowane uprawy w rynku herbacianym?
W Szwajcarii istnieje projekt, który nosi nazwę VSS czyli Global Survey on Voluntary Sustainability Standards.[...]
sty
Matcha Japońska a Matcha Chińska: czym różni się zielona sproszkowana herbata Matcha
Dlaczego Matcha jest taka droga albo dlaczego Matcha jest taka tania: wiele osób zadaje sobie[...]
lip