W dzisiejszym świecie co rusz pojawiają się nowe wynalazki, które może nie zawsze są epokowe, ale na pewno ułatwiają codzienne życie. Spójrzmy, co ostatnio pojawiło się nowego w świecie techniki związanego z naszą codzienną herbatą.
Histereza magnetyczna w nowoczesnym czajniku do herbaty i nie tylko
Czajniki elektryczne, których używamy na co dzień nie są idealne. Osoby starające się oszczędzać energię elektryczną zarzucają im wielkie marnotrawstwo wynikające z niewłaściwej konstrukcji, która w parze z ludzkim lenistwem powoduje znaczne straty. Okazuje się, że gdy chcemy zaparzyć herbatę trudno jest nam „na oko” wlać do dzbanka tyle wody ile potrzebujemy. Co więcej często jeden kubek to ilość znajdująca się poniżej minimalnego poziomu wody zalecanego do grzania w dzbanku. Wiąże się to z tym, że zawsze grzejemy więcej wody niż potrzebujemy i energia elektryczna marnuje się.
Dwoje projektantów Nils Chudy i Jasmina Grase postanowiło zmierzyć się z tym problemem. Efektem ich pracy jest „czajnik”, który tak naprawdę nie przypomina czajnika. Miito – bo taką nosi nazwę nowy wynalazek – bazuje na indukcyjnym ogrzewaniu wody. Jest to system jaki znamy już coraz powszechniej z codziennego użycia. Problem z nim jednak taki, że aby kuchenka indukcyjna zaczęła grzać na jej płycie musi się znaleźć naczynie metalowe, czyli ferromagnetyk, który pod wpływem szybkozmiennego pola magnetycznego indukuje ciepło. Nowatorski pomysł sprawia, że możemy zagrzać wodę do odpowiedniej temperatury w dowolnym naczyniu z dowolnym płynem. Zagrzejemy więc nie tylko garnek zupy, ale także wodę na herbatę od razu w ulubionym kubku. Nowe rozwiązanie, które odróżnia Miilto od zwykłej płyty indukcyjnej jest specjalna, okrągła płytka umieszczona na pionowym uchwycie, którą zwyczajnie umieszcza się w naczyniu z płynem postawionym na indukcyjnej kuchence. Metalowa płytka pełni funkcję grzałki spoczywając na niebędącym przewodnikiem dnie użytego naczynia, na przykład kubka. Dzięki temu. Zawsze możemy zagrzać tyle wody ile potrzebujemy i do takiej temperatury jaka jest nam potrzebna.
Generator termoelektryczny
Teraz to możliwe dzięki kolejnemu wynalazkowi. Zapewne każdy słyszał o ogniwie fotowoltaicznym, które pozwala zamienić energię słoneczną w elektryczną ale może nie wszyscy spotkali się jeszcze z ogniwem termoelektrycznym. Jest to ogniwo, które działa podobnie lecz na prąd zamienia temperaturę. Dzięki jego zastosowaniu powstał herbaciany czajnik dla podróżników i włóczykijów. BioLite to czajnik przeznaczony do grzania wody, czy to w domu na kuchence gazowej czy to w plenerze na otwartym ogniu, wyjątkową jego cechą jest to, że dzięki wbudowanemu ogniwu termicznemu oraz litowo-jonowej baterii ma możliwość pozyskania bezpośrednio z temperatury ognia prądu do zasilania baterii przenośnych sprzętów. Wyjście USB pozwala nam postawić czajnik z wodą na ognisku w środku głuszy i grzejąc wodę na herbatę jednocześnie naładować baterię w telefonie czy tablecie.
Próżniowa infuzja
Nowoczesne technologie nie dotyczą tylko grzania wody oraz wykorzystania marnującej się przy tym energii. Kolejny wynalazek to coś co zmienia zupełnie dotychczasowe metody parzenia samej herbaty. Projektanci urządzenia o dźwięcznej nazwie BKON uznali, że napar z liści oraz owoców nie musi być przygotowany jedynie za pomocą gorącej wody. Zastosowano tutaj nowatorskie technologię o nazwie Rain co stanowi skrót od reverse atmospheric infusion. Rozwiązanie to dzięki wytworzeniu próżni pozwala w znacznie krótszym czasie wyciągnąć więcej esencji a co za tym idzie aromatu z herbacianych liści. Próżnia wyciąga powietrze zawarte w suchych liściach, a na to miejsce dostaje się gorąca woda co pozwala przeprowadzić znacznie skuteczniejsze parzenie. Również porównanie liści oolonga po jednym cyklu parzenia próżniowego z liśćmi zaparzonymi tradycyjnie nie pozostawia wątpliwości. Dzięki próżni liście są w pełni rozwinięte jak po trzykrotnym parzeniu tradycyjnym. Niestety aparatura BKON jest dość droga i w niewielu miejscach na świecie można napić się herbaty zaparzonej w ten sposób. Wszyscy, którzy próbowali są jednak zgodni, że napar jest intensywniejszy i dużo bardziej aromatyczny.
Będziemy na bieżąco śledzić nowinki techniczne i analizować jak nauka wspiera branżę herbacianą.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata na bóle menstruacyjne
Czy herbata może pomóc przy bólach menstruacyjnych to zagadnienie, które nie tylko powinno zainteresować kobiety.[...]
sty
Matchawan, czarka do matchy
Matchawan lub chawan to specjalna duża czarka używana do przygotowania japońskiej herbaty matcha. Może mieć[...]
kwi
Herbata Dong Ding Oolong: recenzja, test, opinie
Załatwiamy sprawę w pierwszym zdaniu - to jest naprawdę uroczy oolong. Spędziłem już kilka wieczorów[...]
mar
Jak prawidłowo gotować wodę do herbaty. Ile razy wolno gotować wodę?
Wielu z nas zapewne dla oszczędności i wygody nie waha się zagotować ponownie wodę już[...]
6 Comments
maj
Czarka energetycznej herbaty
Według medycyny chińskiej, każdy płyn czy pokarm posiada w sobie jakąś wartość energetyczną. Mamy jesień,[...]
paź
Jak radzić sobie ze smogiem? Herbata na smog
Smog to sztuczne zjawisko atmosferyczne, które polega na wysokim stężeniu szkodliwych zanieczyszczeń powietrza, związanych z[...]
lis
Lipton dodaje do herbaty ekspresowej sok z herbaty. Bogaty smak z herbacianą esencją: powód do dumy czy wstydliwy patent?
Czy zastanawialiście się dlaczego herbata Lipton tak szybko się zaparza? Dlaczego zaraz po włożeniu torebki[...]
lut
Herbata na kaca. Najlepsza czerwona i zielona herbata na kaca
Od tysięcy lat herbata jest stosowana jako lek. Chyba tylko napoje alkoholowe odgrywały bardziej znacząca[...]
2 Comments
sty