Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Herbaty aromatyzowane to nie jest współczesny wynalazek. Od dawna, poprzez mieszanie kwiatów z liśćmi herbaty, otrzymuje się herbaty o zupełnie nowych smakach. Jednym z najpopularniejszych dodatków wykorzystywanych do aromatyzowania jest jaśmin. Dzisiaj zapraszam na odprężającą herbatę jaśminową.
Aromatyzowanie herbaty
Jak możemy przeczytać w książce „Tao chińskiej herbaty” głównymi rejonami, w których tradycyjnie aromatyzuje się herbatę są Fuijan, Zhejiang, Anhui oraz Jiangsu ponieważ właśnie tam zbiera się także świeże kwiaty. Herbaciane liście są mieszane ze świeżymi kwiatami aż do przesiąknięcia ich zapachem. Później kwiaty są odsiewane. Obecnie można jednak znaleźć też sporo herbat aromatyzowanych sztucznie. Jeśli mieliście okazję spróbować herbaty aromatyzowanej tradycyjnie oraz jej sztucznego odpowiednika, natychmiast poczujecie różnicę. Smak i zapach sztucznych aromatów jest bardzo silny, często lekko mdły i nawet bardziej jaśminowy niż sam jaśmin.
Jaśmin
To bardzo przyjemna roślina. Uważajmy jednak, by nie mylić go z jaśminowcem wonnym (Philadelphus coronarius L.) dość częstym w Polsce. Jaśmin (Jasminum L.) jest rośliną należącą do rodziny oliwkowatych i nie występuje w Polsce, jaśminowiec zaś należy do rodziny hortensjowatych. Z jaśminu uzyskuje się oleje oraz absoluty slużące do wyrobów perfumeryjnych oraz do aromatyzowania herbat. Jaśminowiec zaś to przede wszystkim krzew ozdobny.
Sam jaśmin ma właściwości odprężające i relaksujące, poprawia nam nastrój. Odświeża nas. Przygotowane na zimno świetnie gasi pragnienie i orzeźwia. W sam raz na wiosnę i lato.
Parzenie herbaty jaśminowej
Herbata, którą tym razem postanowiłam zabrać w teren, to herbata zielona, aromatyzowana naturalnie kwiatem jaśminu. Same kwiaty znajdziemy także w mieszance. Osobiście lubię herbaty z kwiatami, bo pięknie prezentują się w szklanych naczyniach. A obserwacja parzącej się herbaty to kolejna możliwość na chwilę relaksu.
Swój napar przygotowałam w górskim lesie bukowym, bo w końcu jest pogoda na wędrówki. Do parzenia wybrałam szklany gaiwan, żeby móc popatrzeć na kwiaty jaśminu. Wcześniej przygotowana woda, akurat „dobiła” do 70 stopni. Czas parzenia to około 3 minuty.
Sam susz pchnie ładnie jaśminem. Kwiaty są całe, w przyjemnym kolorze. Napar wyszedł jasny i lekko żółty, klarowny. W smaku rześki, przyjemny i kwiatowy.
Czy warto zabierać herbatę w teren?
Zdecydowanie tak. Choć trzeba się liczyć z pewnymi niedogodnościami takimi jak dodatkowy ciężar, lub nieraz ciekawe rozwiązania logistyczne by nam się czajniki nie potłukły. Jednak nie ma nic lepszego niż odprężająca herbata na leśnej polanie, a w tle cichy szmer strumienia. Jeśli do tego dodamy smak i aromat zielonej herbaty jaśminowej, nasz wypoczynek będzie jeszcze przyjemniejszy.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Biała herbata z Malawi – Malawi Thyolo Peony
Herbata Malawi Thyolo Peony to biała, ręcznie produkowana herbata. Liście od razu przykuwają uwagę -[...]
kwi
10 Wielkich Herbat Chińskich: Lu An Gua Pian
Liu An Gua Pian (lub Lu An Gua Pian) można przetłumaczyć jako pestkę melona z[...]
kwi
Jak zaparzać aeropress? Opinie
Jak zrobić najlepszą kawę z aeropressu? Wygrzej urządzenie. Włóż papierowy filtr do sitka, przelej gorącą[...]
lis
Hojicha – prażona japońska herbata
Hojicha to chyba najbardziej znana prażona japońska herbata. Należy zauważyć, że proces podprażania jest to[...]
1 Comments
sty
Jak zrobić samemu naturalne herbaciane kosmetyki?
O tym, że herbata zawiera wiele bardzo zdrowych składników dla naszego ciała wiadomo od dawna.[...]
sie
Teh Tarik, czyli herbata po Malezyjsku
Dosłownie nazwę teh tarik można przetłumaczyć jako "herbata ciągnięta". Co to oznacza? Chodzi tutaj o[...]
sty
Czy lepiej parzyć pod przykryciem, czy warto wylewać pierwsze parzenie, czy można pić herbatę w ciąży. Yerba czy herba #4
W czwartym wydaniu programu Yerba czy herba odpowiadamy na pytania: Czy lepszy jest szklany gaiwan[...]
1 Comments
gru
Yerba mate chimarrao
Yerba Mate: Chimarrao. Brazylijska odmiana yerba mate o drobno mielonych liściach. Zawiera 70% listków i[...]