Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Liu An Gua Pian (lub Liu An Gua Pian) można przetłumaczyć jako pestkę melona z Lu’an. Tę zieloną herbatę zaczęto produkować w Anhui (Lu’an). Obecnie uznawana jest za jedną z dziesięciu wielkich chińskich herbat.
Kształt liści
Ta dziwna nazwa pochodzi od kształtu liści, którym podczas zbiorów ułamuje się podstawę. Po takim obłamaniu oraz poprzez “przypalanie” liści na ostatnim etapie produkcji przypominają one kształtem ową pestkę melona.
Produkcja herbaty Liu An Gua Pian
Do produkcji Liu An Gua Pian nie wykorzystuje się pierwszych listków z pędu lecz kolejne. Z tego też powodu są to najczęściej liście z drugiego zbioru. Tradycyjnie nie zawiera ona też ani łodyżek, ani pąków ani ogonków liściowych. Zaleca się podawanie jej w naczyniach szklanych lub porcelanowych.
Parzenie herbaty Liu An Gua Pian
Susz herbaciany pachnie słodko i nieco jak matcha latte. Liście mają charakterystyczny kształt – odłamane na końcu, wielowarstwowe i wydłużone. Kolor zielono- seledynowy. Swoje parzenie przeprowadziłam w szklanym czajniczku. 130 ml wody w temperaturze 70 stopni przypadło na 3 gramy herbaty. Czasy parzenia to 1,5 minuty, 3 minuty i bez mierzenia czasu.
Kolor naparu jest jasnożółty. Pierwszy łyk herbaty atakuje nas prażeniem. Bardzo ciekawy efekt. Później przechodzi w słodycz, rzeczywiście można też doszukać się delikatnego podobieństwa do japońskiej matchy, chociaż byli też i tacy, którzy w przygotowanym przeze mnie naparze wyczuli zapach i smak owoców lasu. Kolejne parzenia nadal miały w sobie coś prażonego, jednak stawały się coraz słodsze.
Po parzeniu nie mogłam powstrzymać się przed obejrzeniem liści – czy rzeczywiście widać te obłamane ogonki i czy trzeba wytężyć wyobraźnię by zobaczyć w nich pestki melona. Okazało się, że liście otwierały się całkiem przyzwoicie, ukazując tajemnice swojej produkcji.
Ciekawa zielona herbata, smaczna. Warta spróbowania dla prażonych tonów, słodyczy i podziwiania ciekawego kształtu.
Źródła: tetere.com, Zapiski o herbacie, Robert Tomczyk
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata Rooibos
Rooibos nie jest herbatą. Jest to roślina niespokrewniona z herbatą. Herbata czyli Camellia sinensis jest[...]
1 Comments
lut
Mojito z herbaty
Do koktajlowej szklanki dodajemy cukrowy syrop oraz herbatę, następnie dwie ćwiartki limonki (można je lekko[...]
cze
Rooibos tea: produkcja. Jak produkowany jest rooibos? Uprawy
Uprawiany rooibos żyje około 6 lat z czego 4 lata to okres zbierania plonów. Sama[...]
maj
Szerbet. Przepis na turecki napój
Szerbet nie powinien być mylony z sorbetem, choć oba te przysmaki mają wiele wspólnego. Szerbet[...]
sie
Kiedy woda ma 60,70,75,80,85,90 stopni? Po jakim czasem woda w czajniku nadaje się do parzenia herbaty?
Świeżo zagotowana woda zazwyczaj ma około 96*C Celsjusza i świetnie nadaje się do parzenia czarnej[...]
2 Comments
lip
Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: czasy parzenia, wpływ wody na napar
Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: czasy parzenia, wpływ wody na napar
lut
Cold brew. Zimne parzenie herbaty czarnej Assam Mangalam
Przepis na zimne parzenie herbaty czarnej Assam Mangalam: 4g herbaty czarnej Assam, 400 ml zimnej[...]
cze
Yerbata, Bombilla, test Yerba mate butelkowanych, Yerbata opinie, Bombilla opinie
Na polskim rynku dostępnych jest kilka Yerba Mate w butelkach. Sprawdziliśmy, czy warto kupić Yerbatę[...]
mar