Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Nadal uparcie wykorzystuję piękną letnią aurę i zabieram herbaty w teren. Dzisiaj jedna z moich ulubionych i bardzo fotogenicznych herbat Lung Ching.
Legendarna smocza herbata
Lungching (Lung Ching lub Longjing) to chyba najsłynniejsza chińska zielona herbata. W zasadzie, gdy któryś ze znajomych mówi mi, że w prezencie dostał herbatę z Chin, jest bardzo prawdopodobne, że będzie to właśnie Lungching.
Nazwa oznacza smoczą studnię. Przygotowując ten wpis poprzeglądałam różne wersje herbacianej legendy, by dociec dlaczego właściwie ta herbata tak się nazywa. Okazuje się, że w okolicy miasta Hangzhou, skąd pochodzi Lungching znajduje się świątynia o nazwie Lungching. Jedna z wersji legendy mówi, że herbatę nazwano właśnie od tej świątyni.
Druga wersja, która muszę przyznać bardziej mi się podoba, wspomina o studni w której mieszkał smok. Ów smok miał zdolność kontrolowania pogody w okolicy Hangzhou i to właśnie dzięki niemu i wielu modłom i ofiarom mieszkańców wiosek na plantacje herbaciane spadał deszcz. Można też znaleźć informację o tym, że w tej sławnej smoczej studni na powierzchni wody pojawiały się dziwne zawirowania, które miały być dowodem na to, że smok nadal tam mieszka.
Poza smoczą nazwą, sama herbata także pojawia się w kilku legendach. Najłatwiej natrafić na tą, w której to podróżującemu cesarzowi zaoferowano czarkę herbaty. Ta tak go urzekła swym smakiem, że postanowił 18 krzewów z których została zebrana podnieść do rangi cesarskich.
Obecnie pod nazwą Lungching kryje się bardziej grupa herbat niż jedna konkretna. Wszystko zależy od dokładnego miejsca zbioru herbaty, oddalenia od Hangzhou oraz od czasu zbioru. Możemy też znaleźć Lungching w całej gamie jakościowej.
Przygotowanie herbaty Lungching
Herbata ta, jak wspomniałam na początku jest bardzo fotogeniczna. Spłaszczone listki, piękny kolor no i słynny smoczy taniec który można obserwować podczas parzenia. Zaleca się przygotowywanie w temperaturze 70 do 90 stopni Celsjusza, w ilości 3g na ok 120 ml. Naczynie porcelanowe lub szklane. A jeśli jest przezroczyste to tylko lepiej.
Moje parzenie było dla mnie trochę nietypowe, bo zazwyczaj Lungching zaparzam w szklance. Tym razem pokusiłam się o próbę w gaiwanie.
Przyjemny cień popołudnia, ciepłe słońce i pełen relaks. W takim otoczeniu herbata smakuje i prezentuje się wyśmienicie. W sam raz do przyjemnej lektury lub do chwilowego oderwania się od wszystkiego. Jak zwykle w terenie, parzenie na oko, bez czasów, temperatur i ilości. Jego najlepszą częścią jak zwykle przy Lungching była obserwacja liści. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji, spróbujcie koniecznie. Może uda się Wam dostrzec w tańczących liściach smoka, który w razie potrzeby przyniesie deszcz?
Źródła: Zapiski o herbacie, Robert Tomczyk, cn.hujiang.com/new/p474316
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
180 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Żeń-szeń, herbata z żeń-szenia. Rozgrzewający afrodyzjak
Nazwa żeń-szeń pochodzi o chińskiego: renshen. Żeń-szeń to korzeń, roślina wieloletnia. Sam korzeń przypomina kształtem[...]
Jak wybrać dobrą kawę? Czy dobra kawa musi być droga?
Jeśli cenimy sobie jakość kawy, powinniśmy szukać na jej paczkach trzech podstawowych informacji: daty palenia,[...]
paź
Najlepsza herbata zielona aromatyzowana
Herbat zielonych z różnymi dodatkami jest na rynku mnóstwo. Jak z tego ogromnego wyboru wybrać[...]
kwi
Dlaczego kawa jest gorzka?
Balans smaków jest tym, co cechuje najlepsze kawy. Odpowiednia kompozycja słodyczy, kwasowości i goryczy przyczynia[...]
lis
4 najlepsze sposoby na mrożoną herbatę – przepisy
Pierwszą herbatę zaparzyłam bezpośrednio kostkami lodu. Choć trzeba nieco poczekać a i ilość otrzymanej herbaty[...]
lip
Mrożona Herbata: Hibiskus z Pianką prawie jak Piwo
Do szklanki wsypujemy 1 dużą łyżkę Hibiskusa i zalewamy zimną wodą. Całość odstawiamy do lodówki[...]
cze
Ciśnieniowe parzenie herbaty
Jak zabrać się do parzenia herbaty w ekspresie ciśnieniowym? Przede wszystkim potrzebna nam jest odpowiednia[...]
lis
Portugalska herbata. Herbata z Azorów
Pierwsze swoje własne plantacje herbaciane Portugalczycy założyli jednak nie na Azorach lecz w Brazylii, w[...]
lip